Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 01

Kubilius: pasienio su Baltarusija gyventojų judėjimo supaprastinimą vilkina biurokratinės ir diplomatinės kliūtys

Premjeras Andrius Kubilius sako, kad Lietuvos ir Baltarusijos susitarimo, kuris leistų supaprastintą judėjimą netoli sienos gyvenantiems žmonėms, pasirašymą vilkina biurokratinės ir diplomatinės kliūtys.
15min.lt konferencijoje Ministras pirmininkas Andrius Kubilius
Ministras pirmininkas Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Supaprastinimas tikrai yra mūsų interesas – buvome pasirengę tokią sutartį pasirašyti pernai rugsėjo mėnesį, kai čia lankėsi Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka. Vėliau dėl kažkokių biurokratinių, diplomatinių problemų tai šiek tiek buvo atidėta, bet, kiek žinau, derinimas artėja prie pabaigos. Tai turi būti suderinta ir su ES reglamentais – tai kartais užtrunka“, – interviu Lietuvos radijui antradienį sakė ministras pirmininkas.

A.Kubiliaus nuomone, be pasienio gyventojų judėjimo supaprastinimo, būtų naudinga padaryti lankstesnes vizų tikrinimo procedūras iš Minsko į Vilnių vykstančiame traukinyje, kurios esą trunka 2 valandas.

„Šalia to (pasienio gyventojų judėjimo paprastinimo – BNS) galėtume rūpintis ir kitais dalykais. Būtų labai naudinga, jei, tarkime, keleivinis traukinys atvyktų iš Minsko į Vilnių ne per 4 valandas, kaip dabar atvyksta, o per 2 valandas, nes atstumas yra tik 180 kilometrų“, – kalbėjo premjeras.

„Kiek žinau, pusę laiko iš tų 4 valandų traukinys praleidžia pasienyje, kol tikrinamos visos vizos ir kiti biurokratiniai dalykai. Jeigu visa tai sugebėtume išspręsti traukiniui važiuojant, turėtume gerą susisiekimą. Manau, tiek minskiečiams, tiek vilniečiams apsilankyti sostinėse būtų ir įdomu, ir naudinga“, – tikino jis.Būtų labai naudinga, jei, tarkime, keleivinis traukinys atvyktų iš Minsko į Vilnių ne per 4 valandas, kaip dabar atvyksta, o per 2 valandas, nes atstumas yra tik 180 kilometrų.

A.Kubilius taip pat užsiminė, kad plėtojami Lietuvos ir Baltarusijos verslo ryšiai. Be kita ko, pastaruoju metu šioje šalyje kaimynėje turėtų būti atidarytos lietuvių statomos gamyklos.

„Verslo ryšiai plėtojami ir mūsų verslas ieško galimybių investuoti. Visai neseniai didelė mūsų verslo delegacija lankėsi Baltarusijoje, susitiko su aukščiausiais vadovais. Visiškai netrukus gali būti atidarytos kai kurios jau lietuvių statomos gamyklos ar kiti objektai", – teigė premjeras.

„Labai gerai, konstruktyviai pasikalbėjome čia, Vilniuje, su Baltarusijos premjeru Sergejumi Sidorskiu, daug ekonomikos, energetikos problemų aptarėme. Šiuo požiūriu išties bendradarbiavimas plėtojasi tikrai gerais tempais“, – sakė jis.

Antradienį Lietuvoje prasideda du regionui svarbūs renginiai: Baltijos jūros viršūnių susitikimas ir Baltijos Davosu vadinamas Baltijos plėtros forumas – stambiausias regiono ekonomikos renginys.

Šiame, be kitų šalių atstovų, pirmą kartą dalyvaus Baltarusijos delegacija. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius