-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 12 /12:26

Pasipiktinę dėl neveikiančios priėmimo į darželius sistemos tėvai apgulė Vilniaus savivaldybę

„Tegu ateina meras Zuokas ir viską mums paaiškina!“, „Kada pagaliau bus kokia nors tvarka?“, „Vėl reikės kažkam duoti kyšį“. Tokie ir panašūs skundai ir šūksniai skambėjo Vilniaus miesto savivaldybės pirmajame aukšte sausio 12-osios rytą. Būtent šią dieną turėjo prasidėti prašymų priėmimas į Vilniaus vaikų darželius, bet sistema buvo nulaužta registracijai net neprasidėjus.
Darželinukų tėvai Vilniaus savivaldybėje
Darželinukų tėvai Vilniaus savivaldybėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Atėjome gyvai pabandyti pateikti prašymą, kai sistema taip ir nepradėjo veikti. Esame iš Lazdynų, ten daug darželių, tai nuo rudens norėtume vaiką leisti. Bet niekas neveikia, savivaldybėje irgi neleido pateikti prašymo, tai teks kažkam duoti kyšį ir taip rasti sau vietą darželyje“, – skundėsi jauna vilniečių pora, sutikta prie Vilniaus savivaldybės durų.

Laukė nuo šešių ryto

„Laukiu čia nuo šešių ryto. Naktį iki pusės keturių prasėdėjau prie kompiuterio bandydama užregistruoti vaiką į darželį, bet leisdavo tik įeiti į savivaldybės puslapį, o paspaudus nuorodą registruoti vaiką sistema neleisdavo. Tai nemiegojusi atlėkiau čia“, – pasakojo Diana, savo atžalą norinti leisti į vaikų darželį Šeškinėje.

Moteris neslėpė – yra pikta ir nusivylusi. Juolab kad visą naktį nebuvo jokios informacijos, kad įregistruoti nebus įmanoma.

„Tik sistema pusę keturių ryte parašė, kad nebus priimami prašymai, bet ne savivaldybėje, o tik internetiniu būdu“, – kalbėjo Diana. Savivaldybėje irgi ant durų nekabėjo joks įspėjamasis raštas, kad tėvai čia be reikalo nelauktų.

„Dabar laukiame, gal antrą valandą kažkas paaiškės, gal sistema veikti pradės, čia lyg panašiai kalbėjo“, – vylėsi nuo šešių ryto savivaldybėje laukusi moteris.

Jai antrino ir Albina: „Kadangi sistema neveikė, visi atvažiavo registruotis į savivaldybę, bet jie nepriima raštiškų prašymų. Pasakė iš pat ryto meras, kad registracija nevyks nei šiandien, nei rytoj. Tiesiog reikalaujame, parašėme skundus, kad paaiškintų. O jie tik labai apgailestauja.“

Savivaldybė atsiprašinėja

Vilniaus savivaldybė pirmadienio rytą išplatino pranešimą spaudai, kuriame atsiprašė tėvų dėl nesklandumų ir patirtų nepatogumų dėl neveikiančios registracijos į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Darželinukų tėvai Vilniaus savivaldybėje
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Darželinukų tėvai Vilniaus savivaldybėje

„Dėl kol kas nenustatytų techninių priežasčių registracija sutriko ir buvo sustabdyta. Neatmestina ir išorės intervencija į informacinę sistemą. Kol kas registracija į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas nevyks nei elektroninėje erdvėje, nei Vilniaus miesto savivaldybės Interesantų skyriuje. Specialistai aiškinasi gedimų priežastis ir kai tik jos bus nustatytos bei pašalintos, specialistai jas paaiškins ir registracija į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas bus atnaujinta“, – rašoma pranešime.

Kreipsis į prokuratūrą

Įspėsime tėvus, visą visuomenę, kada bus galima teikti prašymus. Vėl visi Vilniaus miesto gyventojai galės vienu metu pateikti prašymus ir nereikės atvykti į savivaldybę, – sakė G.Petronis.

Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Petronis teigė, kad kol kas tiksli priežastis nėra žinoma, kodėl sistema neveikia.

Tačiau specialistai dirba ir iki 14 val. tikimasi turėti atsakymus. Taip pat ketinama kreiptis į prokuratūrą, kad ši pradėtų tyrimą, nes greičiausiai sistema buvo nulaužta.

„Nė vienas prašymas šiandien nėra užregistruotas, – sakė G.Petronis. – Įspėsime tėvus, visą visuomenę, kada bus galima teikti prašymus. Vėl visi Vilniaus miesto gyventojai galės vienu metu pateikti prašymus ir nereikės atvykti į savivaldybę.“

Sausio 1 dieną jau buvo kilęs tėvų nepasitenkinimas, nes dalis tėvų spėjo pamatyti, jog registracijos į darželius sistema veikė ir galima buvo vaikus registruoti. Tuomet savivaldybė tikino, kad vyksta testavimas ir jokie prašymai nėra užregistruoti.

Leis mėnesį nemokėti už ugdymą

Laukiu čia nuo šešių ryto. Naktį iki pusės keturių prasėdėjau prie kompiuterio bandydama užregistruoti vaiką į darželį, bet leisdavo tik įeiti į savivaldybės puslapį, o paspaudus nuorodą registruoti vaiką sistema neleisdavo. Tai nemiegojusi atlėkiau čia, – pasakojo Diana.

Kelios minutės po vidurdienio sausio 12-ąją savivaldybė išplatino dar vieną pranešimą. Jame teigiama, kad atsižvelgiant į tėvų nepatogumus dėl sutrikusios registracijos į darželius, Vilniaus miesto savivaldybė tėvus, kurių vaikai lankys darželius ir lopšelius nuo šio rugsėjo, pirmąjį mėnesį atleis nuo  vaiko ugdymui skirto mokesčio, tai yra 14,48 eurų (50 litų).

Dėl kol kas dar nenustatytų techninių priežasčių registracija į sostinės darželius sutriko ir buvo sustabdyta. Vilniaus savivaldybės, trijų išorinių IT bendrovių  specialistai atlieka tyrimą ir aiškinasi neeilinės situacijos priežastis. Jei pasitvirtins įtarimai, jog tai buvo išorės intervencija į informacinę sistemą, bus kreiptasi į teisėsaugos institucijas.

Šiuo metu eilėje į sostinės darželius jau laukia 700 vaikų, tačiau pradėjus veikti Santariškių darželiui, o nuo rugsėjo įrengus ikimokyklines įstaigas Viršuliškėse ir Žirmūnuose eilė esą gerokai sutrumpės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius