Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 29

Pasirengimą misijai Afganistane baigiančius karius aplankė JAV ambasadorė ir Korėjos kariškiai (nuotraukos)

Nuo pirmadienio iki pat savaitės pabaigos Kairių poligone (Klaipėdos r.) Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės vienuoliktosios pamainos kariai (PAG-11) dalyvauja baigiamojoje pasirengimo misijai Afganistane fazėje - lauko pratybose.
JAV ambasadorė Anne E. Derse su pratybų vadovybe
JAV ambasadorė Anne E. Derse su pratybų vadovybe / gr. Viliaus Džiavečkos nuotr.

Pirmadienį misijai besirengiančius karius aplankė ir pratybas stebėjo JAV ambasadorė Lietuvoje Anne E. Derse.

Pratybas Kairių poligone taip pat stebėjo Korėjos Respublikos (Pietų Korėjos) gynybos ministerijos atstovai, kurie domėjosi Lietuvos personalo pasirengimo dalyvauti NATO operacijoje Afganistane ir saugumo užtikrinimo provincijoje, kur veikia Lietuvos provincijos atkūrimo grupė, patirtimi. Nuo 2002 metų tarptautinėje operacijoje Afganistane dalyvavusi Pietų Korėja savo karius iš operacijos atšaukė 2007 metais.

Šalies parlamentui pritarus karių siuntimo į operaciją atnaujinimui nuo 2010 metų Pietų Korėja planuoja apsiimti vadovauti Provincijos atkūrimo grupei Afganistano Parvano provincijoje.

Pratybų metu padaliniai vykdo Sausumos pajėgu štabo, kuris organizuoja ir vykdo pratybas, suplanuotas užduotis. Atitinkamos užduotys vykdomos ir kartu su pratybose PAG civilio elemento vadovybei atstovaujančiais Krašto apsaugos ministerijos civiliais specialistais. Karių veiksmus vertina atstovai iš Jungtinio štabo.

Kaip informuoja Krašto apsaugos ministerija, užduotys misijai besirengiantiems kariams yra suplanuotos ir už poligono ribų – kariai iki penktadienio vykdys užduotis ir gyvenamosiose vietovėse Klaipėdos, Tauragės, Šilutės ir Šilalės apylinkėse. Taip siekiama kuo maksimaliau supažindinti karius su realiomis sąlygomis misijoje.

PAG-11 įsikūrė specialiai šioms pratyboms įrengtoje stovykloje, kuri įrengta kaip misijos rajone esanti stovyklavietė.

Į misiją Goro provincijoje Afganistane šiuo metu rengiasi Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotojo pėstininkų bataliono (Tauragės r.) kariai. Kęstučio batalionas – pirmasis Lietuvos kariuomenės dalinys, į misiją Afganistane vyksiantis antrą kartą. Nemaža dalis tarnybai Afganistane besirengiančių karių jau turi tarptautinių misijų patirties, yra tarnavę Balkanų regione, Irake, Afganistane.

PAG-11 kariams vadovauja Kęstučio bataliono vadas pulkininkas leitenantas Gintaras Smaliukas. Planuojama, kad PAG-11 pamaina misijos vykdymą iš dabar Afganistane tarnaujančios pamainos PAG-10 perims gegužės mėnesį.

Lietuvos vadovaujama Goro provincijos atkūrimo grupė Gore – bendra civilių ir karių misija, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. International Security Assistance Force, ISAF) dalis. Lietuvos vadovaujama PAG Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 metų vasarą. PAG stovykla yra įsikūrusi Goro sostinėje Čagčarane. Pagrindinė PAG misijos užduotis - padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

Dabar Afganistane tarnaujančiosios dešimtosios Lietuvos karių pamainos daugumą sudaro Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-osios rinktinės kariai. Be maždaug pusantro šimto Lietuvos karių ir civilių, Lietuvos vadovaujamoje PAG misijoje taip pat dalyvauja Danijos, Gruzijos, Japonijos, JAV, Rumunijos ir Ukrainos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius