2016 12 01

Pasiruoškime naujai smurto prieš vaikus bangai – artėja užstalių metas, o tarnybos neįgalios padėti

Specialistai perspėja, kad kasmet per šventes padidėja smurto artimoje aplinkoje atvejų. Itin pažeidžiami vaikai. Pernai, oficialiais duomenimis, nuo smurto nukentėjo daugiau nei pusantro tūkstančio vaikų.
Smurtas
Smurtas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nors Lietuvą drebina skaudžios istorijos, šioje srityje dirbantys ekspertai daugiau tylėti nenori – Vaiko teisių apsaugos tarnyba politiškai angažuota ir nepajėgi vykdyti savo funkcijų.

Sukrečiantys mastai

Paramos vaikams centro atstovės Ievos Daniūnaitės teigimu, pernai policija pradėjo apie 18 tūkst. tyrimų dėl smurto artimoje aplinkoje. Vien oficialiais duomenimis, nuo smurto nukentėjo 1578 vaikai, nors iš tiesų problemos mastai gerokai didesni.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Šernienė, Ieva Daniūnaitė, Kristina Mišinienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Šernienė, Ieva Daniūnaitė, Kristina Mišinienė

„Nukenčia daug daugiau, nei rodo oficiali statistika. Vaikai dažnai tyli, jie nenori išduoti savo tėvų ir artimųjų. Mažesni vaikai gali nesuprasti, kad patiria seksualinę prievartą. Vaikai gali bijoti grasinimų“, – Nacionalinės teismų administracijos surengtoje konferencijoje teigė I.Daniūnaitė.

Jai pritarė pati tris vaikus auginanti Vilniaus apylinkės teismo baudžiamųjų bylų teisėja Viktorija Šernienė. Pasak jos, tokiose bylose apie artimuosius sunku kalbėti net ir suaugusiems žmonėms:

„Teko nagrinėti bylą, kurioje girtas pensinio amžiaus vyras sumušė savo žmoną ir suaugusią dukrą. Mačiau, kaip jai sunku buvo kalbėti. Ji smurtą buvo patyrusi ne pirmą kartą. Įsivaizduokite, kaip jaučiasi vaikai, kurie linkę visą kaltę prisiimti sau?“

Smurto daugiau per šventes

Specialistai pabrėžė, kad artėja žiemos šventės, per kurias smurto artimoje aplinkoje atveju itin išauga. Tai rodo ir policijos statistika, ir su vaikais dirbančių žmonių patirtis.

Didžiausia problema tampa svaigalų vartojimas. Neretai šeima kartu sėda prie šventinio stalo, tačiau po kelių taurelių situacija gali pasikeisti kardinaliai. Tokių barnių metu dažnai nukenčia ne tik moterys, bet ir vaikai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Šernienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Šernienė

„Šiandien galiojanti teisinė bazė yra labai plati ir sukūrusi daug instrumentų kovojant prieš fizinį, psichologinį, ekonominį smurtą. Išnagrinėti bylą ir skirti nuobaudą yra paprasta, bet kas iš to? Kas trečią kartą baudžiant už vaikų nepriežiūrą nuobauda skiriama pakartotinai. Visada kyla klausimas, kuo mes padėsim vaikams“, – teigė V.Šernienė.

Sistema neveikia

„Turime gerą teisinę bazę, bet matome Vaiko teisių apsaugos tarnybą kaip silpnąją grandį. Kartais atrodo, kad jie atstovauja smurtaujantiems suaugusiesiems, bet ne vaikams. Ši tarnyba vegetuoja“, – teigė Lietuvos „Carito“ atstovė Kristina Mišinienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kristina Mišinienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kristina Mišinienė

Pasak jos, dažniausiai žiūrima, kas politiškai paranku. Tarnybos skyriai itin suaugę su savivaldybėmis: „Visada turėjom daug skaudžių įvykių, bet dabar pradėjome kalbėti daugiau. Girdime tas pačias mantras, kad dirba, lankosi, bet nepastebi. Kiek dar tai kartosis? Į šeimą kurioje smurtaujama grąžinti vaiką yra nerealu.

Ieškokime sprendimų. Tai gali būti krizių centrai, galbūt, mes verti atskiros tarnybos.

Matome, kad tarnybos specialistai mato problemas, bet jaučiais bejėgiai. Vis tikimasi, kad kažkas staiga pasikeis šeimoje. Nežinoma, kur dėti paimto vaiko. Paklauskit seniūnų, kur dėti vaiką, jei negrąžinti atgal į šeimą?

Mechanizmą per 25 metus buvo galima sutvarkyti, bet tai nebuvo prioritetas ir tai nebuvo svarbu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius