-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 24

Pasisavinimo metodas – dviguba registracija

Kauno savivaldybė savo vardu užregistravo žemės sklypą, kuris seniai priklauso privačiai bendrovei. Dabar tikrieji savininkai verčiami leisti juo naudotis visiems kauniečiams.
Šią darbuotojų automobiliams skirtą aikštelę kaip Lakūnų plento dalį Kauno miesto savivaldybė užregistravo savo vardu.
Šią darbuotojų automobiliams skirtą aikštelę kaip Lakūnų plento dalį Kauno miesto savivaldybė užregistravo savo vardu. / „Lietuvos žinių“ nuotr.

Kol Kaune buvo įrenginėjamas Europos prospektas, UAB Kauno aviacijos gamykla, Aleksote valdžiusi 26 hektarų žemės plotą, per savo teritoriją leido važinėti gyventojams, dėl gatvės remonto darbų negalėjusiems išvažiuoti iš namų. Tačiau kai Europos prospektas pradėjo oficialiai veikti, gamykla vėl užsitvėrė pravažiavimą. Tai nepatiko gyventojams, jau įpratusiems prie patogaus išvažiavimo per gamyklos teritoriją. Jie apskundė įmonę, Kauno miesto prokuratūros darbuotojai atliko tyrimą. Tuomet ir paaiškėjo, kad nekilnojamojo turto, esančio gamyklos teritorijoje, teisinė registracija atlikta du kartus. Užvestos dvi turto kadastro ir registro dokumentų bylos: vienoje jų teigiama, kad turto savininkė – UAB Kauno aviacijos gamykla, kitoje – Kauno miesto savivaldybė.

Kebli situacija

UAB Kauno aviacijos gamykla nuosavybė – maždaug 26 ha plotas, kuriame yra trys dešimtys bendrovei priklausančių statinių. Jis ribojasi su keliomis gatvėmis. Viena jų, anksčiau vadinta J.Bakanausko vardu, dabar – Europos prospektu – baigta rekonstruoti prieš pusmetį.

„Tuo metu, kai pradėta remontuoti ši viena didžiausių Aleksoto gatvių, sutikome, kad iš mūsų gelžbetoninės tvoros būtų išimti keli blokai ir Vinčų gatvės gyventojai galėtų išvažiuoti iš savo gyvenamojo kvartalo. Jie važinėdavo per įmonės teritoriją", – pasakojo Kauno aviacijos gamyklos valdybos pirmininkas Josifas Legenzovas. Žodžiu buvo sutarta, kad atnaujinus eismą Europos prospektu, gamykla atstatys teritoriją juosiančią tvorą.

Tačiau baigus prospekto remontą vėl atstatyta tvora nepatiko per gamyklos teritoriją jau įpratusiems važinėti Lakūnų gatvės gyventojams. Jie ir toliau pageidavo važinėti trumpiausiu keliu.

Dėl neva neteisėto išvažiavimo per gamyklos teritoriją uždarymo gyventojai kreipėsi į Aleksoto seniūniją. Ši informaciją perdavė Kauno miesto savivaldybei, kuri 2008 metų lapkričio mėnesį nusiuntė raštą į Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą. Vėliau tyrimo medžiaga buvo perduota Kauno miesto prokuratūrai. Šiai institucijai pradėjus tyrimą paaiškėjo, kad dabar valstybinėje įmonėje Registrų centras yra dvi nekilnojamojo turto kadastro ir registro dokumentų bylos, nurodančios tą patį nekilnojamojo turto objektą, bet du skirtingus savininkus.

Nauja žinia

„Valdininkai dažniausiai nesigilina į situaciją ir reikalus sprendžia sau palankiausiu būdu", – nesistebi savivaldybės darbuotojų veiksmais Kauno aviacijos gamyklos direktorė Nijolė Augūnienė. Paaiškėjus, kad atlikta dviguba registracija, gamyklos vadovai vasario mėnesį raštu kreipėsi į savivaldybę prašydami ištaisyti klaidą, įsivėlusią Nekilnojamojo turto registre. Deja, ji prašymą tenkinti atsisakė ir rekomendavo kilusį ginčą spręsti teisinėmis priemonėmis.

Gamyklos valdybos pirmininkas J.Legenzovas LŽ akcentavo, kad jokia kita institucija nesugebėtų kitam juridiniam asmeniui priklausančio turto įregistruoti antrą kartą. „Vadinasi, veiksmai atlikti sąmoningai siekiant perimti svetimą turtą", – įsitikinęs J.Legenzovas. Jis pasakojo, kad visą laiką – nuo privatizavimo pradžios – Kauno aviacijos gamykla už šį turtą mokėjo ir tebemoka nekilnojamojo turto mokestį. Gamyklos savininkai kasmet skiria lėšų jam tvarkyti, teritorijoje esantiems kiemo statiniams bei aikštelei remontuoti. Būtent darbuotojų automobiliams saugoti skirta aikštelė, kurią kaip Lakūnų plento dalį pasisavino Kauno miesto savivaldybė, 2007 metais buvo suremontuota daugiau nei už 100 tūkst. litų.

Ieško kompromiso

Siekdami kaip nors spręsti problemą gamyklos vadovai kelis kartus susitiko su Kauno miesto savivaldybės atstovais bei savivaldybės administracijos vadovu Vygantu Gudėnu. „V.Gudėnas ir kiti valdininkai pripažino savivaldybės padarytas klaidas, tačiau savo oficialiuose raštuose rašė keistus dalykus, kurie parodė arba atskirų savivaldybės skyrių darbuotojų nekompetenciją, arba akivaizdžiai savivaldybės vykdomą reketo politiką", – stebėjosi N.Augūnienė.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius V.Gudėnas LŽ pripažino, kad Lakūnų plento ruožas, vedantis per aviacijos gamyklos teritoriją, įregistruotas neteisėtai. „Tačiau pakeisti duomenų oficialiuose dokumentuose neskubame, nes tikimės, kad su gamyklos vadovybe pavyks susitarti, perimti gatvę ir leisti ja važiuoti gyventojams. Jei taip nutiktų, nieko kadastre keisti nereikėtų", – viliasi V.Gudėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius