2010 11 10

Paskaitoje: nuo medinio arklo iki „Facebook“ kartos

Penktadienį, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centre svečiuosis Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto dainyno skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja, humanitarinių mokslų daktarė Bronė Stundžienė. Klaipėdiečius mokslininkė kviečia į paskaitą ,,Folkloras. Nuo medinio arklo iki facebook‘o kartos“.
Etnokultūros centre bus diskutuojama apie tradicijas.
Etnokultūros centre bus diskutuojama apie tradicijas. / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Facebook

Visuotinis rašto kultūros įsigalėjimas ir jos naujosios modernios technologijos tarsi šluote nušlavė šimtmečiais neišjudinamus mūsų kultūros pamatus – tautosakos gyvąją tradiciją. Gal ir gerai? Juk nenorime ir neturime būti atsilikę...  O kad tikrai nebūtume atsilikę, susėskime ir pasiaiškinkime, kas šiandieniniam žmogui yra tautosaka? Ar įdabartinti tautosaką reiškia tik gyventi atgaliniu laiku? Ar tikrai tautosakos  reikšmė šiandien tokia pati kaip medinio arklo, kurį galime pamatyti  jau vien muziejuose?

Jei pirmoji vaikų pažintis su liaudies kūryba įvyksta tik mokykloje, jau verta suklusti. Juk šeimoje turėtų būti išgirsta pirmoji lopšinė, pirma pasaka, pirma daina ar patarlė, - iš mamos lūpų, o ne iš kompaktinės plokštelės. Folkloras, keliavęs iš kartos į kartą  nuo seno turėjo ne tik pramoginę, bet ir didaktinę funkciją. Liaudies kūryba gali gelbėti ir šiandien, kai nebemokame nuraminti verkiančio mažylio ar nebesusikalbame su maištaujančiu paaugliu.

Tėveliai, atėję į susitikimą su mokslininke, vaikučius galės palikti edukaciniame užsiėmime „Tradiciniai vaikų žaidimai“ su Jonu Kavaliausku. Kol suaugusieji domėsis folkloru, vaikai išmoks begalę senovinių žaidimų.

B. Stundžienės  paskaita bei tradicinių žaidimų valanda pratęs Etnokultūros centro projekto „Tradicija šeimai“ renginių ciklą. Projektą remia Kultūros rėmimo fondas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius