Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 12 08

Paskutinėje šios Vyriausybės valandoje Algirdas Butkevičius į šuns dienas išdėjo valdininkus

Naujos kadencijos Seimas dirba greitai. Štai ketvirtadienį visi klausimai buvo išspręsti dar iki pietų, o po pietų teliko tik paskutinį kartą pasiklausyti ir pasiklausti Algirdo Butkevičiaus vadovaujamos Vyriausybės narių. Iki posėdžių salės dėl šio klausimo atėjo vos pusšimtis parlamentarų. Tuo tarpu A.Butkevičius atsakinėdamas į klausimus nepagailėjo pylos valdininkams.
Ministrai
Ministrai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Paskutinė šios kadencijos Vyriausybės valanda Seime pradėta šventiškai. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis visiems ministras įteikė gėlių.

A.Butkevičius dėkojo Seimui už bendradarbiavimą.

„Manau, kad radom ir su opozicija sutarimus dėl tęstinių darbų ir dėl naujų iškeltų idėjų, kaip euro įvedimas, ir kitais svarbiais valstybei klausimais susitardavome“, – sakė A.Butkevičius.

Dauguma Seimo narių paskutinėje Vyriausybės valandoje klausinėjo apie nuveiktus darbus.

Matau dvi sritis, kur aiškiai turiu pabrėžti, kad Vyriausybei namų darbų per ketverius metus nepavyko įgyvendinti, – sakė A.Butkevičius.

Konservatorius Arvydas Anušauskas teiravosi, ko A.Butkevičiaus Vyriausybei nepavyko nuveikti ir dėl ko jam gaila.

„Tikrai turiu. Pirmiausia, aš manau, tikslas buvo iškeltas, kad švietimo, mokslo ir studijų programos dalis turėjo būti įgyvendinta, bet šitoj srity, tikrai galiu pasakyti, darbai liko iki galo neatlikti arba tik truputį buvo pradėti. Taip pasakyčiau. Šitos srities labiausiai Vyriausybės programos dalis tikrai yra neįvykdyta.

Antra sritis – sveikatos apsaugos sistema, kur, aš manau, dar dirbant Vyteniui Andriukaičiui gana ryžtingai buvo pradėta įgyvendinti reforma steigiant medicinos klasterius, bet po to nebuvo rasta sutarimo su savivaldybių tarybomis, savivaldybių merais ir procesas pasidarė lėtas. Matau dvi sritis, kur aiškiai turiu pabrėžti, kad Vyriausybei namų darbų per ketverius metus nepavyko įgyvendinti“, – pripažino A.Butkevičius.

Geriausiai sekėsi energetikoje

Tuo tarpu „valstietis“ Viktoras Rinkevičius suteikė progą laikinajam premjerui pasigirti. A.Butkevičius džiaugėsi, kad pavyko pabaigti suskystintų dujų terminalo projektą.

„Galiu pasakyti, kad kai kurie darbai buvo įgyvendinti, kurių iš dalies praktiškai negalėjome pagrįsti nei mokslu, nei kažkokiu planavimu“, – pradėjo premjeras.

Jis prisiminė, kad kadaise, nuvykęs į Klaipėdą ir išgirdęs, kad terminalą teks baigti iki 2015 m., pats negalėjo patikėti, kad tai įmanoma. Anot jo, būtent energetikos srityje ši Vyriausybė dirbo geriausiai.

A.Butkevičius taip pat apgailestavo, kad, jo nuomone, geras darbas dėl socialinio modelio parengimo nebuvo tinkamai įvertintas, tačiau buvo puikiai panaudotas rinkimų kampanijoje.

„Socialinis modelis su Darbo kodeksu buvo per rinkimų kampaniją panaudotas neišaiškinant privalumų ir trūkumų. Kai kurie ir dabar Seime mano, kad jis kai kam leido Seime turėti daugiau vietų, o kai kam pablogino tą situaciją“, – kalbėjo A.Butkevičius.

„Valstietis“ Robertas Šarknickas dėkojo laikinajam premjerui už per visą kadenciją išlaikytą kultūrą ir sugebėjimą nekirsti kritikams atgal.

Premjeras dūrė valdininkams

Tačiau ne visi Seimo nariai pasidavė atsisveikinimo nuotaikoms. Broniui Mateliui rūpėjo iš nueinančios Vyriausybės sužinoti, kur prie Panevėžio bus tiesiama „Rail Baltic“ linija, Arūnas Gumuliauskas užsienio reikalų ministro klausė apie gatvę Kazio Škirpos vardu, konservatorius Sergejus Jovaiša premjero teiravosi apie Nacionalinį stadioną.

„Mane domina, ar mes vėl neužmesime šio svarbaus objekto“, – teigė S.Jovaiša.

Atsakydamas į šį klausimą A.Butkevičius neišlaikė politkorektiškumo ir apkaltino projekto vilkinimu valdininkus.

„Čia galima būtų studentams, rašantiems bakalauro ar magistro darbą, tiesiog atlikti vertinimą valdininkų, kaip jie operatyviai sugeba išspręsti iškilusias problemas, ypač norint įgyvendinti didelės apimties objektus. Čia yra toks kabutėse unikalus atvejis, kada pamatom, kaip biurokratai vienas nuo kito stumdo iškilusius klausimus ir nepriima jokio sprendimo.

Sakau, kai kurie biurokratai save vertina labai pozityviai darydami tik blablabla ir nepriimdami sprendimo, ir neparodydami rezultato.

Sakau, kai kurie biurokratai save vertina labai pozityviai darydami tik blablabla ir nepriimdami sprendimo, ir neparodydami rezultato. Dabar šitas procesas ir vyksta Vilniaus miesto savivaldybėje ir Viešųjų pirkimų tarnyboje. Vyksta susirašinėjimas jau keletą mėnesių. Finansavimo šaltiniai yra seniai patvirtinti, su Europos Komisija yra visos procedūros užbaigtos, Centrinė projektų valdymo agentūra savo darbą yra pabaigusi, o dabar dirba tie žmonės, kurie nėra orientuoti į rezultato siekimą. Čia yra tam tikra vadyba, dar atėjusi iš ano laikotarpio ir, matyt, trūksta kompetencijos, žinių ir perėjimo prie naujos, modernios vadybos supratimo“, – rėžė A.Butkevičius.

Vilniaus miesto savivaldybė jau anksčiau yra sulaukusi kritikos dėl Nacionalinio stadiono koncesijos konkurso, kuriame esą buvo pateiktos neaiškios sąlygos.

Nacionalinio stadiono koncesijos konkursas paskelbtas rugsėjo 7 dieną, o paraiškų buvo laukiama 30 dienų. Spalio pabaigoje konkurso paraiškų teikimo terminas buvo pratęstas iki kitų metų sausio pabaigos.

Sutartis tarp konkursą skelbiančių Vilniaus savivaldybės ir Kūno kultūros ir sporto departamento bus pasirašoma 25 metams, o kompleksas priklausys Vilniaus savivaldybei. Planuojama stadiono statybų vertė sieks 88,5 mln. eurų (su PVM), iš jų ES lėšos sudarys 33,6 mln. eurų, savivaldybės indėlis – 2,9 mln. eurų. Be to, savivaldybė planuoja skirti dar po 0,5 mln. eurų stadiono išlaikymui kasmet.

Stadiono, komplekse turėtų įsikurti iki 300 vietų vaikų darželis, ne mažiau kaip 3 futbolo aikštelės, lengvosios atletikos stadionas, sporto salės, kultūros ugdymo centras ir biblioteka, sporto muziejus. Savivaldybė bus atsakinga už vaikų darželio, bibliotekos ir dalies neformaliam ugdymui skirtų patalpų veiklą, departamentas – už sporto muziejų. Už visa kita – patalpų įrengimą, priežiūrą ir naudojimą – atsakys koncesininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius