-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 01 09

Pataisos įstaigų laukia didelės naujovės

Nuo šių metų kovo 1 d. įsigaliojus Teisingumo ministerijos parengtam naujam Tarnybos Kalėjimų departamente prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos statutui, tarnyba šioje sistemoje taps patrauklesne ir skaidresne. Statute įtvirtintos nuostatos, kad bausmių vykdymo sistemoje dirbs tik profesinį ar aukštesnį išsilavinimą įgiję asmenys. Be to, už sunkų darbą pareigūnų laukia papildomos socialinės garantijos.
Gyvenimas pataisos namuose
Gyvenimas pataisos namuose / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Naujuoju Statutu siekiama didinti kalėjimų sistemos veiklos efektyvumą. Esu įsitikinęs, kad pataisos įstaigų sistemoje turi tarnauti profesionalūs pareigūnai, o jų darbas turi būti atitinkamai vertinamas, nes šie žmonės saugo mūsų piliečius nuo pavojingų nusikaltėlių ir padeda reabilituotis tiems, kurie gailisi dėl savo klaidų ir nori grįžti į visuomenę“, – pranešime spaudai cituojamas teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Statute įteisinta svarbi naujovė – pareigūnų profesinio mokymo organizavimas, kuris bus pradėtas vykdyti nuo š. m. rugsėjo 1 d. Tai leis užtikrinti, kad Kalėjimų departamente ir jam pavaldžiose įstaigose tarnautų kvalifikuoti asmenys. Profesinio mokymo programos apims socialinio reabilitacinio darbo su nuteistaisiais organizavimą ir vykdymą, taip pat kitus darbo su nuteistaisiais ir suimtaisiais aspektus. Naujai į pareigas paskirtiems pareigūnams išbandymo laikotarpiu planuojama skirti kuratorius, kurie supažindintų su įstaigos veikla, padėtų įsisavinti darbo specifiką.

Gera žinia pareigūnams – supaprastinta tarnybinių rangų suteikimo tvarka: aukštesnis tarnybinis rangas bus suteikiamas ištarnavus atitinkamą laiką, neturinčiam nuobaudų, gerai ir labai gerai kasmet vertinamiems pareigūnams.

Be to, įtvirtinamos papildomos pareigūnams ir jų šeimoms svarbios socialinės garantijos – dėl sveikatos priežiūros ir medicininės reabilitacijos vykdymo pareigūnams ir buvusiems pareigūnams tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip ir vidaus tarnybos pareigūnams. 

Siekiant išlaikyti tarnyboje didelę patirtį turinčius darbuotojus, Statute numatyta, kad iš tarnybos pareigūnas atleidžiamas sukakus 55 metams, o ne 50 metų kaip yra šiuo metu (pareigūnai pradėję dirbti iki Statuto įsigaliojimo, turės galimybę rinktis dirbti iki 50 ar 55 metų).

„Visomis šiomis priemonėmis siekiama padidinti pareigūnų motyvaciją tarnybai Kalėjimų departamente ir jam pavaldžiose įstaigose, šiose įstaigose išlaikyti turinčius aukštą kvalifikaciją ir patirtį pareigūnus ir pritraukti naujus pareigūnus“, – teigia teisingumo ministras J. Bernatonis.

Statute, atsižvelgiant į pareigūnų profesinių sąjungų pasiūlymus, taip pat numatyta, kad skiriant tarnybinę nuobaudą bet kuriam profesinių sąjungų nariui, išskyrus tarnybinę nuobaudą – atleidimą iš tarnybos, būtų gautas išankstinis profesinės sąjungos renkamojo organo sutikimas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius