Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 03

Patekimo į Vilniaus darželius ypatumai: tvarka lyg stojant į universitetą

Naujoji priėmimo į Vilniaus vaikų darželius tvarka galioja antrus metus, tačiau iki šiol tėvams vis iškyla klausimų, kas ir kaip veikia. Be to, patekimas į darželį, pasirodo, yra savotiška stojimo į aukštąsias mokyklas repeticija – čia taip pat privalu ne atsitiktine tvarka surašyti įstaigas, į kurias norima patekti. Nes kitu atveju galima likti iš viso be vietos darželyje.
Vaikų darželis „Gilužis“
Vaikų darželis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus darželiuose grupių formavimas baigiamas, nemaža dalis tėvų jau gavo patvirtinimus apie atžalų patekimą į darželius. Tačiau patenkinti ne visi – pasirodo, naujoji Vilniaus savivaldybėje veikianti sistema didžiąją dalį vaikų klaidingai paskirstė į darželių grupes.

Niekur niekada nebuvo nurodyta, kad darželių eiliškumas turi svarbiausią ir dažniausiai lemiamą reikšmę gaunant vietą darželyje. Kadangi į daugumą darželių pretenduoja po kelis šimtus vaikų, daugelyje darželių vietą gauna tik tie vaikai, kurie pasirinko darželį kaip pirmąjį, – skundėsi Marija.

Skaitytoja Marija 15min.lt pasakojo, kad taip nutiko dėl sistemoje likusių neaiškumų. Kiekvienam vaikui tėvai galėjo parinkti 5 darželius prioriteto tvarka.

Pirmumo teisė vaikams taikoma, jeigu jų deklaruota gyvenamoji vieta yra tam darželiui priskirtoje teritorijoje, tuomet – jei vaikas yra iš daugiavaikės šeimos, jo brolis ar sesuo jau lanko tą darželį, taip pat vieno iš tėvų netekę vaikai bei tie, kurių vienas iš tėvų turi ne daugiau kaip 40 proc. darbingumo lygio.

Tačiau tėvai sako teikdami prašymus nežinoję, kad į konkretaus darželio grupes iš pradžių bus skirstomi tik tie, kurie tą įstaigą nurodė kaip pirmąją, ir praleidžiami visi kiti vaikai, kurie yra aukščiau eilėje į darželį bei turi daugiau pirmenybę suteikiančių teisių, bet šį darželį pasirinko kaip antrą-penktą.

Tokiu būdu susidaro situacija, kad buvęs 80 ar net 150 eilėje vaikas, jeigu tėvai konkretų darželį nurodė kaip pirmąjį, turi daugiau šansų lankyti tą ikimokyklinę įstaigą, nei tas, kuris pirminėje eilėje buvo pirmajame dešimtuke, bet darželis nebuvo jo prioritetų sąraše pats pirmas.

„Niekur niekada nebuvo nurodyta, kad darželių eiliškumas turi svarbiausią ir dažniausiai lemiamą reikšmę gaunant vietą darželyje. Kadangi į daugumą darželių pretenduoja po kelis šimtus vaikų, daugelyje darželių (ypač Pašilaičių ar Fabijoniškių rajonuose, kur ypač trūksta darželių) vietą gauna tik tie vaikai, kurie pasirinko darželį kaip pirmąjį, nors kiti vaikai eilėje buvo aukščiau“, – skundėsi Marija, nupasakodama ne vienos vilniečių šeimos pastarojo meto rūpesčius.

Naujoji tvarka suteikia galimybę į pirmą darželį nepatekusiam vaikui pretenduoti į 2, 3, 4 ar 5 sąraše nurodytą darželį. Primename, kad prieš įvedant elektroninę registravimo sistemą, tokios galimybės nebuvo, –  aiškina Vilniaus savivaldybė.

Anot Vilniaus miesto savivaldybės atstovų, tokia vaikų priėmimo tvarka veikia sostinėje jau antrus metus iš eilės. Analogiškai vaikai į darželius registruojami ir Klaipėdoje, Jonavoje.

„Naujoji tvarka suteikia galimybę į pirmą darželį nepatekusiam vaikui pretenduoti į 2, 3, 4 ar 5 sąraše nurodytą darželį. Primename, kad prieš įvedant elektroninę registravimo sistemą tokios galimybės nebuvo – tėvai galėdavo užpildyti prašymą ir registruoti vaiką tik į vieną darželį. Nepatekus į darželį, vaikas likdavo be vietos. Galiojant senajai tvarkai, kai prašymą galima buvo registruoti tik į vieną darželį, šie vaikai vietos darželyje negautų niekada“, – toks atsakymas atskriejo iš sostinės savivaldybės paprašius pakomentuoti tėvų skundus.

Esą po praėjusiųjų metų priėmimo Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo ir informacinių technologijų specialistai registravo tėvų pastabas, klausimus ir siūlymus. Atsižvelgiant į juos šiais metais priėmimo į darželius tvarka buvo tobulinama, su ja galima susipažinti savivaldybės interneto puslapyje.

„Eilės darželiuose formuojamos tokiu pat principu, kaip ir eilės į Lietuvos universitetus, t.y. nurodant penkių darželių, į kuriuos norima patekti, sąrašą“, – pirmumo principą paaiškino Vilniaus savivaldybė.

Vilniaus savivaldybė skelbia, kad per pastaruosius dvejus metus vietų trūkumas sostinės darželiuose sumažintas net 3,4 tūkst. Vien pernai sukurta 2,5 tūkst. naujų vietų, statomas naujas darželis Santariškėse, ieškoma ir kitų būdų. Tiesa, ne visi būdai tėvus tenkina. Didelio pasipiktinimo sulaukė noras perkelti priešmokyklinukų grupes iš darželių į mokyklas, padidintas vaikų skaičius grupėse ir kitos permainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius