Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 16

Patriotų eitynėms žydų kapai nesukliudė

Sostinės savivaldybė patriotais save vadinančiam jaunimui leido žygiuoti per senųjų žydų kapinių teritoriją, rašo „Vilniaus diena“.
Patriotiškai nusiteikusio jaunimo eitynės
Patriotiškai nusiteikusio jaunimo eitynės / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Nei paveldosaugininkų, nei žydų bendruomenės nuomonės miesto valdžiai neprireikė, nors gegužę planuojamų seksualinių mažumų eitynių šioje vietoje paveldosaugininkai neleidžia.

Kultūros paveldo departamento (KPD) specialistai apie savivaldybės sprendimą leisti eitynes prie neveikiančių Koncertų ir sporto rūmų, senųjų Vilniaus žydų kapinių teritorijoje, sužinojo kovo 10-ąją, renginio išvakarėse.

KPD direktoriaus pavaduotojas Algimantas Degutis sako, kad šių eitynių scenarijaus jau „nebebuvo įmanoma pakeisti“.

„Teisės aktai numato, kad renginiui reikalingas tik savivaldybės leidimas, bet prieš leisdami renginį saugomo objekto teritorijoje jie turi tą leidimą suderinti su mumis. Sunku susigaudyti, nepavyksta susikalbėti su savivaldybe. Kaip nori, taip jie daro“, – teigė A.Degutis.

Žydų bendruomenė teigia reikalausianti valdžios atstovų pasiaiškinimo dėl tokio sprendimo. Esą ketinama kreiptis ne tik į Vilniaus vadovus, bet ir į Vyriausybę.

Tuo metu KPD dar aiškinasi su Vilniaus savivaldybe, kur tiksliai turėtų vykti gegužę planuojamos seksualinių mažumų eitynės, ir ar ta vieta pateks į istorinių žydų Šnipiškių senųjų kapinių teritoriją.

Pagal specialųjį planą kultūros paveldo objektas – žydų Šnipiškių senosios kapinės – yra 46,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto teritorijoje tarp Rinktinės ir Olimpiečių gatvių. Greta vertybės teritorijos nustatytas apie 36 tūkst. kvadratinių metrų ploto apsaugos nuo fizinio poveikio pozonis.

Anot KPD, minėta teritorija pasižymi archeologinėmis, istorinėmis, memorialinėmis, lemiančioms reikšmingumą vertingosiomis savybėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius