-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 27 /12:17

Patvirtintas Krašto apsaugos ministerijos kovos su korupcija priemonių planas

Antradienį Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas patvirtino atnaujintą krašto apsaugos ministerijos kovos su korupcija programos įgyvendinimo priemonių planą, kuriame planuojami mokymai, platesnis visuomenės informavimas, taip pat siekiama užkirsti kelią neskaidriam šauktinių priėmimui.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Krašto apsaugos ministerija skiria didelį dėmesį korupcijos prevencijai ir skaidrumui. Tai tapo ypač aktualu dabar, kai išaugo krašto apsaugos finansavimas, pradėti stambūs pirkimai, siekiant modernizuoti Lietuvos kariuomenę ir įgyvendinti kitus krašto apsaugos sistemos plėtros projektus. Tikimės, kad numatytos priemonės padės užkirsti kelią galimoms korupcijos apraiškoms krašto apsaugos sistemoje ir didins gynybos sektoriaus viešumą ir skaidrumą“, – pranešime cituojamas J.Olekas.

Kovos su korupcija programos įgyvendinimo priemonių planą Generalinė inspekcija parengė atsižvelgdama į pernai metų „Transparency International UK“ pateiktą pasaulinio gynybos antikorupcinio indekso tyrimo medžiagą ir šiame tyrime nurodytas rekomendacijas Lietuvai.

S.Muravjovas: „svarbu, kad apie grėsmes kalbama“

Pasak „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovo Sergejaus Muravjovo, labai svarbu, kad krašto apsaugos skaidrumo ir korupcijos grėsmių tema yra viešiau kalbama ir diskutuojama apie šioje srityje kylančias korupcines grėsmes.

„Palyginus su kaimynais, buvo akivaizdu, kad Lietuvoje pasigendame viešesnio pokalbio apie gynybos srities iššūkius ir daug kas vyksta tik tarp ekspertų, o visuomenė dažnai yra paliekama spėlioti. (...) Šioje srityje yra milžiniška žinių asimetrija – galbūt taip ir turi būti, suprantame, kad tam tikrų paslapčių negalime visi žinoti ir turime pasitikėti mūsų sprendimų priėmėjais, tačiau aišku, kad kai yra didelė žinių asimetrija, yra žymiai didesnė grėsmė korupcijai pasireikšti“, – BNS sakė S.Muravjovas.

Jis pabrėžė, kad su gynybos sritimis dirbančios įmonės dažnai yra įvardijamos kaip vienos korumpuočiausių visame pasaulyje, todėl visuomenėje yra labai svarbu žinoti, kaip Krašto apsaugos ministerija užtikrina šios neteisėtos įtakos nebuvimą.

„Transparency International UK“ atliko 21 NATO šalies ir 12 NATO partnerių šalių korupcijos gynybos srityje tyrimą. Jame buvo vertinta, kaip šalys siekia išvengti korupcijos politiniame, finansų, personalo, karinių operacijų ir įsigijimų srityse. Mažiausiai korupcijos rizikų turinčios šalys priskirtos grupei A, daugiausiai – grupei F. Lietuva pateko į vidutinės korupcinės rizikos grupę C.

Vertinime teigiama, kad nepakankamas vidinių procedūrų viešumas ir nepakankama informacija visuomenei apie gynybos sistemos veiklą yra esminiai antikorupciniai iššūkiai Lietuvos gynybos sektoriuje.

S.Muravjovas kaip aukštos rizikos sritį išskyrė ir viešuosius ministerijos vykdomus pirkimus: apie pusė gynybos ir saugumo srities viešųjų pirkimų Lietuvoje sulaukia vos vieno pasiūlymo.

„Jeigu viešųjų pirkimų konkurse dalyvauja vienas tiekėjas, toks konkursas, toks atliktas viešasis pirkimas yra laikomas rizikingesniu ir jame dažniau gali pasireikšti korupcija. Todėl žinia mūsų kolegoms krašto apsaugoje yra labai aiški – užtikrinti, kad pirkimai būtų daromi kaip įmanoma skaidriau ir juose būtų kaip įmanoma didesnė konkurencija“, – sakė S.Muravjovas.

Asmeninio archyvo nuotr./Sergejus Muravjovas
Asmeninio archyvo nuotr./Sergejus Muravjovas

Pasak „Transparency international“ Lietuvos skyriaus vadovo, Krašto apsaugos ministerija deda pastangas, siekdama šias rizikas sumažinti, ką įrodo ir priimtas planas. Vis dėlto S.Muravjovas pabrėžia, kad šios programos veiksmingumas priklausys nuo to, ar bus nuolat tikrinami ir vertinami jos rezultatai, ar ateityje planas bus atnaujinamas, atsižvelgiant į naujas korupcines grėsmes.

KAM sieks daugiau skaidrumo ir mokys personalą atpažinti korupcijos grėsmes

Kaip skelbia ministerija, atnaujintos kovos su korupcija priemonės apima vidaus ir išorės auditus, korupcijos valdymą ir antikorupcinių priemonių taikymą karinių operacijų metu ir personalo, dalyvaujančio operacijose, antikorupcinį mokymą.

Pasak ministerijos, karinių operacijų metu iškyla korupcinės grėsmės, susijusios su įsigijimais, skiriamomis užduotimis.

„Kiekvienoje iš šių veiklų galimos korupcijos apraiškos, t.y. naudojimasis tarnybine padėtimi siekiant sau ar kitam naudos. Kariai, skiriami į operacijas, bus mokomi atpažinti korupcijos apraiškas ir apie jas informuoti vadus ir/ar atitinkamas tarnybas“, – atsakyme BNS teigia ministerija.

Taip pat išsamesnių ataskaitų apie biudžeto vykdymą visuomenei teikimą, informavimą apie krašto apsaugos sistemos darbuotojų antikorupcinį ir viešuosius pirkimus vykdančio personalo mokymus.

Planuojama atlikti ir dokumentų, reglamentuojančių asmenų, šaukiamų į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, atranką ir medicininį patikrinimą, analizę. Taip bus siekiama nustatyti, ar juose nėra sudaryta galimybių krašto apsaugos sistemos karo prievolės ir komplektavimo specialistams ir medicinos personalui piktnaudžiauti savo tarnybine padėtimi.

Ketinama instruktuoti karius apie jų tarnybai nustatytus reikalavimus, teises ir pareigas, vykdyti karių drausmės pažeidimų prevenciją, planuojama viešinti ir informaciją apie atliktus tyrimus ir tarnybinius patikrinimus, Lietuvos kariuomenės ir kitų valstybės institucijų pasirengimo valstybės gynimui patikrinimus, paskirtas tarnybines nuobaudas.

Visuomenei bus teikiama daugiau informacijos ir apie krašto apsaugos sistemos darbuotojų antikorupcinį švietimą, viešai bus skelbiami krašto apsaugos sistemos vadovybės pasisakymai korupcijos prevencijos klausimais. Planuojama ir toliau organizuoti gynybos politikos seminarus, kuriuose valstybės institucijų, žiniasklaidos, politinių partijų atstovai ir politologai diskutuoja aktualiausiais gynybos politikos klausimais.

Kovos su korupcija programos įgyvendinimo priemonių planą Generalinė inspekcija parengė atsižvelgdama į pernai metų „Transparency International UK“ pateiktą pasaulinio gynybos antikorupcinio indekso tyrimo medžiagą ir šiame tyrime nurodytas rekomendacijas Lietuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius