Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 20

Pavaldinių algos – didesnės nei mero

Daug diskusijų pastarosiomis savaitėmis keliantis Vilniaus mero postas bent jau finansiškai nėra itin patrauklus. Iš apkarpyto sostinės iždo mokama miesto vadovo alga trečiąjį šių metų ketvirtį vidutiniškai siekė 5 048 Lt neatskaičius mokesčių, tad į rankas meras Vilius Navickas negauna nė 4 tūkst. Lt. Jo pavaduotojų atlyginimai sumokėjus mokesčius siekia kiek daugiau nei 3 tūkst. Lt.
A.Kubilius prašė opozicijos paramos karpomam biudžetui
Kelerius metus mažėję Vilniaus savivaldybės darbuotojų darbo užmokesčiai nedidės ir 2011-aisiais. / Egidijaus Jankausko/dienraščio 15 minučių nuotr.

Atlyginimų fondo mažėjimą pajuto dauguma Vilniaus savivaldybės darbuotojų, ypač aukščiausia grandis. Pernai meras, vicemerai, administracijos vadovai, departamentų direktoriai uždirbdavo 300–700 Lt daugiau negu šiemet. Mažiau uždirbančių valstybės tarnautojų ar dirbančiųjų pagal darbo sutartis atlyginimai apkarpyti kiek mažiau. Jie nekito tik tiems, kurių uždarbis vos viršija 1 000 Lt.

Turtingiausi – administracijos vadovai

Mero atlyginimas, palyginti su pernai, sumažėjo 540 Lt, jo pavaduotojų – 350 Lt. Tačiau aukščiausias miesto vadovas toli gražu nėra daugiausia savivaldybėje uždirbantis asmuo. Beveik 6 800 Lt – 1 750 Lt daugiau negu meras – uždirba administracijos direktorius Vytautas Milėnas. Jo pavaduotojų darbo užmokestis vos 100 Lt mažesnis. Net ir mero patarėjai gali džiaugtis didesniais atlyginimais nei miesto vadovas – jiems kas mėnesį mokama 5 913 Lt.

Mažiausiai sostinės savivaldybėje uždirba tarnautojai, einantys Santuokų rūmų administratoriaus (1 477 Lt), valstybės rezervo sandėlio sargo (1 189 Lt), budinčio ryšininko operatoriaus (1 172 Lt) pareigas.

Vienas iš mero pavaduotojų Stanislovas Šriūbėnas, paklaustas, kiek tiksliai uždirba, šypsodamasis pasiūlė kreiptis į atlyginimus skaičiuojančius savivaldybės darbuotojus: „Žinau tik, kad į rankas gaunu 3 tūkst. Lt su trupučiu. O kiek priskaičiuota, nepasakysiu tiksliai.“

Pavaduotojo nestebina tai, kad mero patarėjai uždirba 1,5 tūkst. Lt daugiau negu pavaduotojai. „Kadangi niekas mūsų šito darbo neverčia daryti, atėjome kaip politikai, tai ir nesistebime, jog kiti toje pačioje savivaldybėje uždirba daugiau nei mes. Žinoma, mūsų atlyginimas yra labai juokingas. Gauname mažiau ne tik už patarėjus, bet ir už administracijos vadovą, jo pavaduotojus, departamentų direktorius. Bet yra, kaip yra“,  – sakė S.Šriūbėnas.

Už darbą miesto taryboje S.Šriūbėnas tikino papildomo priedo negaunantis. „Dabar ir kanceliarinėms išlaidoms skirtų pinigų nebeliko. Reikia surinkti ir pateikti visus kvitukus, o aš to tikrai neketinu daryti. Tai daugiau laiko kainuos negu tie numatyti 600 Lt“, – įsitikinęs mero pavaduotojas.

Anot Vilniaus savivaldybės Personalo skyriaus vedėjo Antano Gadeckio, už kitus sostinės vicemerus kiek daugiau uždirba Gintautas Babravičius. „Vilniaus miesto savivaldybės merui ir pavaduotojams, išskyrus vicemerą G.Babravičių, mokama tik pareiginė alga. G.Babravičiui mokamas dar ir 3 proc. priedas už tarnybos Lietuvos valstybei stažą, nes jis buvo Seimo narys, o jo darbas įskaitomas į tarnybos stažo laiką“, – aiškino A.Gadeckis.

Kitąmet atlyginimai neaugs

Savivaldybės Finansų valdymo ir apskaitos departamento direktoriaus Edmundo Kačkaus teigimu, 2009 metams buvo suplanuota darbuotojų atlyginimams skirti 44,4 mln. Lt, tačiau po 9 mėnesių perskaičiavus biudžetą ši suma sumažėjo iki 36,1 mln. Lt. „Po to ši suma dar susitraukė – 2010 metų atlyginimams numatyta 28,1 mln. Lt, o ir kitąmet vargu ar turėsime iš ko atlyginimus padidinti. Dar nežinome, koks bus miesto biudžetas, bet jau aišku, kad jis nebus didesnis negu pernai, greičiausiai dar šiek tiek mažesnis“, – sakė E.Kačkus.

Anot E.Kačkaus, savivaldybė nėra itin pelninga vieta dirbti. „Aš pats prie atlyginimo gaunu priedus už kvalifikaciją ir tarnybos stažą. Tačiau sumokėjus mokesčius mano alga nesiekia 3 tūkst. Lt“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie bendrą Vilniaus finansų situaciją, E.Kačkus neslėpė, kad šiuo metu biudžete žioji net 89 mln. Lt skylė, metų pabaigoje galinti padidėti iki 100 mln. Lt.

Vilniaus skola šiuo metu siekia 720 mln. Lt. Tai yra beveik trys ketvirtadaliai viso šių metų sostinės biudžeto, patvirtinto metų pradžioje, – 1,003 mlrd. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius