Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 16

Pavalgę plikytų pyragaičių 6 kauniečiai susirgo salmonelioze

Kauno visuomenės sveikatos centras (KVSC) informuoja, kad Kaune plinta salmoneliozė.
Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną, kreminius gaminius į kurių sudėtį įeina kiaušiniai.
Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: jautieną, kiaulieną, paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną, kreminius gaminius į kurių sudėtį įeina kiaušiniai. / „Scanpix“ nuotr.

 Sekmadienį į Kauno 2-ąją klinikinę ligoninę kreipėsi penki miesto ir vienas Kauno rajono gyventojas (5 suaugusieji ir vienas 14 metų paauglys), kuriems įtariama žarnyno infekcijos diagnozė – salmoneliozė. Visiems ligoniams būdingi ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos požymiai: aukšta temperatūra, vėmimas, viduriavimas. Trys ligoniai gydomi ligoninėje, kiti trys - gydosi namuose. Įtariama, kad užsikrėsti šia liga jie galėjo valgydami plikytus pyragaičius, pirktus vienoje iš Kauno miesto turgaviečių.

„Gyventojams rekomenduojame nepirkti maisto produktų iš atsitiktinių, nežinomų asmenų ir nelegalių prekyviečių. O pajutus pirmuosius ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos požymius nesigydyti patiems, bet nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją“, – sakė KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė.

KVSC specialistai primena, kad salmoneliozė – ūmi infekcinė žarnyno liga, sukeliama salmonelių genties bakterijų. Ligos simptomai dažniausiai pasirodo praėjus 12 – 72 valandoms po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka iki savaitės ir užsikrėtusių daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Sunkesnė ligos forma būdinga kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims, kurių imuninė sistema silpnesnė. Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną, kreminius gaminius į kurių sudėtį įeina kiaušiniai. Salmonelės jautrios aukštai temperatūrai, todėl termiškai apdorojant maistą, jos žūsta. Į maistą salmonelės gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo dorota žalia mėsa bei vištiena, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius