-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 22

Pavasarinis potvynis traukiasi, palikdamas apgadintas naująsias Neries krantines

Dalis Neries krantinių Vilniuje vis dar yra po vandeniu. Tačiau ten, kur vanduo nuslūgo, matyti, kad pavasarinis potvynis pridarė žalos atnaujintoms pakrantėms. Kasdien prie Neries vaikštantis Tauras Mičiuda net spėlioja, kad galbūt buvo pasirinktas netinkamas betonas, todėl jis sunkiai atlaikė pirmą polaidį. Vilniaus savivaldybė vertinti situacijos neskuba – pirma pakrantės turi išdžiūti.
Neries pakrantės slūgstant vandeniui
Neries pakrantės slūgstant vandeniui / 15min skaitytojo Tauro Mičiudos nuotr.

Vilnietis T.Mičiuda 15min pasakojo gyvenantis netoli Neries, tad palei upę pasivaikščioti turintis progų nuolat. O jo darbas – turto vertinimas, tad ir profesinis interesas jį skatina atidžiai stebėti kai kuriuos procesus.

Šį pavasarį didžioji dalis pakrančių vis dar yra po vandeniu, bet vietomis jis jau pradėjo slūgti. Ir tuomet pasimatė, kad tik pernai išbetonuoti krantinių pakraščiai gerokai apibyrėjo.

Abejoja betono kokybe

„Tikrai norėjau pamatyti, kaip atrodys pakrantės po pirmojo potvynio pavasarį. Mano manymu, pamačiau tai, ko neturėtų būti po pirmosios žiemos. Nes jeigu taip yra po pirmos, tai kas bus po penktos ar dešimtos? – kalbėjo T.Mičiuda, neslėpdamas, kad vaizdas jo akies nedžiugina. – Aš manau, kad nebuvo apsvarstytos sąlygos, pasirenkant, kaip bus tvarkomos krantinės.“

Tai sakydamas T.Mičiuda teigia turįs omenyje, kad dalis pakrančių buvo betonuojamos rankomis, nors anksčiau daugelį metų čia gulėjo gamyklinės plokštės.

„Man pasirodė toks keistas tas sprendimas. Ir pavasarį, po potvynio, pasitvirtino nuojauta, kad rankomis betonas nebus padaromas taip, kaip gamykloje pagaminama. Dėl betono yra kitas klausimas – jo yra kelios klasės pagal reikiamas savybes, tad ar tikrai panaudotas tinkamas betonas, kuris gali atlaikyti upės tėkmės veikimą. Toks betonas turėtų būti labai brangus, tad ar tikrai toks naudotas, ar vis dėlto pigesnis. Čia kaip su Gedimino prospekto trinkelėmis buvo“, – svarstė vilnietis.

Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža siūlė palaukti, kol potvynis visiškai nuslūgs, o pakrantės – išdžius ir kai bus galima jas tinkamai nušluoti. „Tada pasimatys vandens, ledo, žiemos padariniai. Ir, žinoma, tada bus tvarkoma“, – užtikrino V.Pauža.

Žada sutvarkyti

Tačiau tam dar reikia laiko. Vis dėlto V.Pauža atmeta vilniečių svarstymus dėl betono kokybės ir betonavimo būdų: „Toks buvo konstruktorių sprendimas. Mes darėme pagal suderintą planą.“

Remonto darbus atlikti turės savivaldybės bendrovė „Grinda“. Jos specialistai tvirtina jau identifikavę kelias problemas. Viena iš jų yra apiręs rostverkas – krantinės kraštas. Tiesa, vilniečio nuotraukose užfiksuotas rostverkas tose vietose, kur jis kol kas nebuvo remontuotas, todėl, panašu, aižėja prieš kelis dešimtmečius suformuoti betoniniai jo paviršiai. Tai žadama sutvarkyti, kai tik bus palankios oro sąlygos.

15min skaitytojo Tauro Mičiudos nuotr./Neries pakrantės slūgstant vandeniui
15min skaitytojo Tauro Mičiudos nuotr./Neries pakrantės slūgstant vandeniui

„Antroji problema – pakilusi deformacinė siūlė. Deformacinės siūlės naudojamos skirtingų medžiagų sujungimo vietose, iš esmės tai – elastingos medžiagos juosta, kuri susitraukia, kai dėl aplinkos poveikio išsiplečia kitos konstrukcijos. Nuotraukose matyti, kad ledas iškėlė deformacinę siūlę. Ji, žinoma, bus sutvarkyta“, – užtikrino „Grindos“ atstovai.

Pradėta remontuoti 2015-aisiais

Neries pakrantės pradėtos remontuoti 2015-ųjų vėlyvą rudenį, čia vežtas vakariniame aplinkkelyje kastas gruntas, pakrantės sutvirtintos ir išklotos naujomis plytelėmis. Senosios išgabentos į miesto pakraščius, kur tvarkyti šaligatviai.

Iki 2020 metų Vilniuje numatyta sutvarkyti visą Neries krantinę bei atnaujinti viešąsias erdves: abiejose upės pusėse įrengti dviračių ir pėsčiųjų takus, terasas, šlaitus bei apšvietimą, vietas sezoninėms lauko kavinėms, lietaus nuotekynes, sutvarkyti želdynus, demontuoti dalį betoninių plokščių, atnaujinti aktyvaus laisvalaikio zoną.

15min skaitytojo Tauro Mičiudos nuotr./Neries pakrantės slūgstant vandeniui
15min skaitytojo Tauro Mičiudos nuotr./Neries pakrantės slūgstant vandeniui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius