Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 10

Pavasario sesiją Seimas pradės prezidento vetuota ministerijų reforma

Seimas antradienį pradeda eilinę pavasario sesiją.
Seime
Seime / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 2 Veto Reforma

Pavasario sesiją Seimas antradienį pradės prezidento Valdo Adamkaus vetuotomis pataisomis dėl ministerijų valdymo reformos, karjeros tarnautojus valstybės sekretorius numatant keisti politinio pasitikėjimo viceministrų pareigybėmis.

Prezidento vetuotas, pakartotinai Seimo apsvarstytas įstatymas laikomas priimtu, jeigu už jį balsuoja daugiau kaip pusė Seimo narių – 71 iš 141. Jei Seimui nepakanka balsų įveikti prezidento veto, lieka senasis teisinis reguliavimas.

Praėjusios neeilinės sesijos metu valdantieji jau pasitikrino pozicijas dėl siūlomos reformos –  balsuojant po pateikimo už jas buvo 78 parlamentarai, 31 buvo prieš, vienas susilaikė.

Tačiau pataisų neeilinės sesijos metu priimti nespėta, nes jas kritikuojantys opoziciniai socialdemokratai paprašė padaryti pertrauką.

Prezidentas ministerijų valdymo reformą kritikuoja, esą ji lemtų nestabilumą valstybės tarnyboje, neužtikrintų reikiamo tęstinumo, valstybės tarnyboje liktų mažiau ir politinio neutralumo, be to, būtų įtvirtinama ydinga tendencija ministerijų politinio ir karjeros valstybės tarnautojų proporciją bei skaičių keisti po kiekvienų Seimo rinkimų, kai pasikeičia Vyriausybę formuojanti valdančioji dauguma.

Pagal siūlomas pataisas ministerijų ir ministerijų valstybės sekretorių turėjo nebelikti nuo birželio 30 dienos. Buvo numatyta, kad vienoje ministerijoje negali būti daugiau negu keturi viceministrai. Tikslų jų skaičių konkrečioje ministerijoje tvirtintų Vyriausybė.

Taip pat buvo numatyta įsteigti naują ministerijos kanclerio pareigybę. Tai būtų karjeros valstybės tarnautojas, ministerijos administracijos vadovas, pavaldus ministrui.

Priimdamas šias Vyriausybės įstatymo pataisas Seimas ministerijose padidintų politinio pasitikėjimo tarnautojų skaičių.

Pagal nuo 2002 metų galiojusią tvarką ministerijose dirbę sekretoriai ir valstybės sekretoriai buvo karjeros tarnautojai. Pasikeitus ministrams, jie likdavo savo postuose.

Tuo metu viceministrai yra ministro politinės komandos nariai. Atsistatydinus ar atleidus ministrą iš pareigų, pareigų neteks ir viceministrai. Tokiu atveju postą išsaugotų tik ministerijos kancleris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius