Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 17

Paveldo plytų verslas Kaune eina kaip iš pypkės

Dėl niokojamo istorinio palikimo – Kauno Šančių kareivinių – jų šeimininkams galvos neskauda. Toks abejingumas – puiki priedanga plytų vagims.
Plytos
Plytos / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Vos per kelias dienas Kauno mieste, visų matomoje vietoje, gali nelikti nemenkos pastato dalies. Taip Žemuosiuose Šančiuose dalimis dingsta vienas apleistų kareivinių statinių, rašo „Kauno diena“.

Apie 6 val. A.Juozapavičiaus prospekte „Kauno dienos“ žurnalistai pastate prie pat „Šilo“ prekybos centro aptiko tris uoliai besidarbuojančius vyrus. Laužtuvais ir kastuvais apsirūpinę darbininkai ardyti sienas pradeda vos brėkštant. Tačiau ir kaip reikiant prašvitus niekieno netrukdomi jie tęsia darbus.

Teisėsaugininkai įspėja, kad šie nusikalstami veiksmai paprastai kvalifikuojami kaip tyčinis svetimo turto gadinimas ir vagystė. Už tai Baudžiamasis kodeksas numato griežtas laisvės atėmimo bausmes.Paaiškinti, kodėl darbininkai tokie ankstyvi ir kieno užsakymą vykdo griaudami vaiduokliu virtusį pastatą, nė vienas iš trijulės narių nesiteikė. Priešingai – vos pamatę žurnalistus, nusisuko ir spruko tolyn. Pamatę, kad niekas jų nesiveja, vyrai po kelių minučių vėl ėmėsi darbo. Vienas kastuvu žarstė statybines nuolaužas, kitas laužtuvu daužė sienas ir lupo senas carines plytas, o trečiasis jas perrinkdavo ir mesdavo ant žemės greta pastato.

Teisėsaugininkai įspėja, kad šie nusikalstami veiksmai paprastai kvalifikuojami kaip tyčinis svetimo turto gadinimas ir vagystė. Už tai Baudžiamasis kodeksas numato griežtas laisvės atėmimo bausmes, kurioms suskaičiuoti ne visuomet pakaktų vienos rankos pirštų.

Keli anksčiau vaiduokliais buvę senųjų Šančių kareivinių pastatai jau pakeitę niūrius fasadus ir virto daugiabučiais. Kitur kaip tik dabar vyksta statybos. Iki šiol nyksta keturi statiniai. Visi jie – nekilnojamojo kultūros paveldo objekto – Kauno tvirtovės pirmojo karinio miestelio, kuris paprastai vadinamas tiesiog Šančių kareivinėmis, sudėtinė dalis.

Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Liutauras Tarbūnas pastarojo meto situacijos nelaiko beviltiška, esą anksčiau senosios Šančių kareivinės buvo niokojamos dar intensyviau.

Anot specialisto, du iš keturių dūlančių pastatų neseniai buvo bent paviršutiniškai užkonservuoti. Jų šeimininkai užmūrijo pirmųjų aukštų langų ir durų angas, tad nepageidaujami sienų ardytojai ten taip lengvai nepatenka. Dar vieną pastatą vagiliautojai paprastai apeina iš tolo, mat šis yra arčiausiai Panemunės policijos komisariato.

Tuo tarpu žurnalistų stebėtas statinys A.Juozapavičiaus prospekte, atrodo, kelia daugiausia rūpesčių. Šių metų liepos 22 d. šis buvusių kareivinių pastatas, o tiksliau – jo griuvėsiai, grąžintas Valstybės turto fondui. Iki tol oficialia pastato šeimininke buvo laikoma Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Ši įstaiga savo turtu nė kiek nesirūpino, o į kultūros paveldo sergėtojų raginimus imtis priemonių griuvėsiams apsaugoti beveik nereaguodavo, tad pasirinkta bene geriausia išeitis – nereikalingo balasto tiesiog atsikratyta perduodant jį Valstybės turto fondui.

Paklaustas, ar galima tikėtis, kad Valstybės turto fondas imsis akyliau saugoti tiesiog akyse nykstantį pastatą, L.Tarbūnas nuo optimistiškų prognozių susilaikė: „Iki šiol problemų būdavo visada, nes ir Valstybės turto fondas negali pasigirti turįs užtektinai lėšų objektams apsaugoti. Vis dėlto tai yra valstybės įstaiga.“

Valstybės turto fondo Turto valdymo skyriaus specialistė Vida Petrauskienė nuo išsamesnių komentarų dėl niokojamo valstybės turto susilaikė. Jos teigimu, kaip tik šiuo metu atliekama A.Juozapavičiaus prospekto 31B namo inventorizacija, per kurią tikimasi tiksliai nustatyti, kokia yra dabartinė objekto būklė. Vėliau ketinama privatizacijos būdu jam ieškoti naujų savininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius