Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 01

Paveldosaugininkai: istoriniam Klaipėdos tilteliui iškilo grėsmė

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vedėjas Naglis Puteikis teigia, kad iškilo grėsmė istoriniam, dar prieš 150 metų statytam unikaliam pasukamajam tilteliui. Pasak jo, šio paveldo objekto savininkai neketina restauruoti, o pastatys naują tiltą. Bendrovės „Klaipėdos laivų remontas" generalinis direktorius Alvydas Butkus patikino, kad senas tiltelis tikrai bus tvarkomas.
 Pasukamasis tiltelis šiuo metu guli piliavietėje. Jis bus pradėtas rekonstruoti maždaug po poros mėnesių, parengus projektą.
Pasukamasis tiltelis piliavietėje guli jau daugiau kaip metus. / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.
Kultūros paveldo departamento nuotr./Pasukamas tiltelis pernai nukeltas restauravimui.
Pasukamas tiltelis buvo  nukeltas dar pernai. 

Istorinis pasukamas tiltelis, stovėjęs Klaipėdos piliavietės užutekyje buvo nuimtas dar pernai. Avarinės būklės pasukamasis tiltelis dar prieš jį nuimant jau nebebuvo sukiojamas, nes surūdijo jo posūkio žiedas. Tiltelį ketinta valyti, smėliuoti, pakeisti kai kurias dalis. Kadangi tai paveldo objektas, tiltelio negalima elektrifikuoti, planuota, kad jį pastačius, šis ir toliau bus sukiojamas mechaniniu būdu. Tiltelio restauravimu rūpinasi bendrovė „Hidrostatyba”, kuri vykdė Danės krantinės rekonstrukciją. Tiltelį sutvarkyti planuota dar pernai, vėliau terminas pratęstas iki pavasario, tačiau unikalus objektas ir toliau guli nepaliestas darbų.

Pasak N.Puteikio, statybininkai tiltą išmontavę ir nuvalę nuo jo dažus, paliko jį rūdyti, nors pagal suderintą projektą ir išduotą leidimą jis turėjo būti tvarkomas taip, kad ant jo nelytų. Anot vedėjo, šio tiltuko savininkas, bendrovė „Klaipėdos laivų remontas“ tiltuką restauruoti atsisako, vietoje jo nori įrengti naują, modernų, o senąjį  - išmontuoti.

Tiltelis sugrįš

Kultūros paveldo departamento nuotr./Pasukamas tiltelis 1933 metais.
Pasukamas tiltelis 1933 metais.

Bendrovės generalinis direktorius A.Butkus teigė, kad senas tiltelis tikrai bus restauruojamas, tiesiog siūloma pastatyti ir naują. „Tariamės su miesto valdžia ir mūsų vizija būtų tokia, kad šalia sutvarkyto, paveldosauginio tiltelio atsirastų ir alternatyvus, modernesnis tiltas, skirtas žmonių praėjimui, intensyviam darbui, nes teritorija plėsis, intensyvumas didės. Ir laivai galėtų operatyviau praplaukti. Senasis tiltas būtų sukinėjamas, demonstruojamas švenčių metu. Tiltai galėtų stovėti šalia, tik klausimas, ar iš Danės pusės, ar iš piliavietės.  Dviem tiltais būtų lengviau praeiti ir  per šventes", - kalbėjo A.Butkus. Pasak jo, senasis tiltelis, jei darbininkai gerai paplušės, galėtų būti vėl pastatytas pavasarį. 
 
Istorinė vertybė

Kultūros paveldo departamento nuotr./Pasukamas tiltelis 2005-iais.
Pasukamas tiltelis yra įtrauktas į paveldo objektų sąrašą.

1855 m. įrengtas vienintelio tokio tipo Baltijos pajūryje iki šių dienų išlikęs pasukamas tiltelis yra įrašytas į valstybės saugomų kultūros vertybių registrą. Gali būti, kad šis pasukamasis tiltelis yra vienintelis toks likęs Europoje. Jis padarytas iš kniedyto plieno, papuoštas grandinėmis, todėl prieš karą vadintas „Grandinių tiltu“. Dviejų žmonių rankomis valdomu svertu tiltas būdavo pasukamas taip, kad po juo esančia Danės atšaka jachtos ir laivai įplauktų į Klaipėdos piliavietės gynybinį griovį – fosą, kurioje šiuo metu įsikūręs jachtklubas.

Šis tiltukas buvo ikikarinės Klaipėdos įžymybė ir puošmena, jo pasukimo susirinkdavo žiūrėti žmonių minios. Iki 2007 metų šis rankomis sukiojamas tiltukas puikiai veikė ir taip sutraukdavo minias žmonių. Ypač juo domėdavosi, šalia jo fotografuodavosi ir prašydavo leisti tiltuką pasukinėti turistai iš kruizinių laivų.

Pridarė bėdų verslininkams

Sugrįžtant šio tiltelio itin laukia Danės krantinėje, prie unikalaus pasukamojo tiltelio įsikūrę verslininkai. Viešbučio, kavinių ir kitų čia įsikūrusių įstaigų atstovai jaučiasi tarsi įkaitais – nuėmus tiltelį patekti į Kruizinių laivų terminalą, Danės krantinėje esantį Ryžių malūną bei jachtklubą galima tik vykstant per gamybinę bendrovės „Klaipėdos laivų remontas” teritoriją.
Sumažinus už pasukamojo tiltelio esančio viešbučio pajėgumus ir natūraliai sumažėjus darbo restorane dar žiemą buvo atleista 20 darbuotojų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius