Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 14

Paveldosaugininkai siekia atimti iš V.Uspaskicho netvarkomą dvarą

Milijonieriui europarlamentarui Viktorui Uspaskichui iškilo grėsmė prarasti buvusį Kalnaberžės dvarą. Merdinčią sodybą paveldosaugininkai užsimojo grąžinti valstybei.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kultūros vertybių apsaugos departamento direktorė Diana Varnaitė patvirtino, kad baigti rengti dokumentai ir bus siekiama per teismą Kėdainių rajone esančią buvusią Kalnaberžės dvaro sodybą iš privačių savininkų perimti valstybės reikmėms.

Į kultūros vertybių sąrašą įtraukta buvusi dvaro sodyba priklauso bendrovei „Lukta“, kurios vienintelė akcininkė yra su Darbo partijos vedliu V.Uspaskichu susijusi bendrovė „Vikonda“.

Pasak dienraščio „Lietuvos rytas“, savininkai jau kurį laiką visiškai nesirūpino dvaru, dėl to keletą kartų buvo įspėti, bet į paveldosaugininkų priekaištus numodavo ranka.

Jeigu departamentui, kuris Kalnaberžės savininkų veiksmus vertina kaip piktybinius, pavyktų pasiekti pergalę, tai būtų pirmasis atvejis šalyje, kai nusavinamas šeimininkus turintis dvaras.

Tačiau V.Uspaskichas abejoja, kad valstybė pajėgs pasirūpinti šiuo kultūros paveldu. Pasak europarlamentaro, tokių objektų valstybei priklauso tūkstančiai, bet jie neprižiūrimi griūva.

„Valstybė dvaro tikrai neprikels, o dar labiau jį sužlugdys. Jeigu kas nors dar gali šį dvarą išgelbėti, tai – aš arba kokia privati institucija“, – sakė europarlamentaras.

V.Uspaskichas esą jau yra paliepęs bendrovės „Vikonda“ direkcijai apžiūrėti Kalnaberžės dvarą ir parengti sąmatą, kiek kainuotų pastatus konservuoti, kad jie visiškai nesunyktų.

Šiuo metu Palangoje atostogaujantis politikas aiškino, kad jis nėra Kalnaberžės dvaro savininkas, bet neslėpė turėjęs planų jį atkurti. Šis dvaras milijonierių domino todėl, kad priklausė žymiam Rusijos reformatoriui Piotrui Stolypinui.

Verslininkas planavo, kad atstatytame dvare galėtų būti įkurdintas muziejus buvusiam Rusijos ministrui pirmininkui, kuris buvo ypač pamėgęs Lietuvą ir joje sėmėsi idėjų savo garsiajai reformų programai.

Anksčiau už savo lėšas V.Uspaskichas suremontavo cerkvę, kurią buvo statęs P.Stolypinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius