Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 03

Pavojus kabo pastogėse (nuotraukos)

Sostinės pastogėse kabantys varvekliai kelia pavojų ne tik aplinkinių žmonių gyvybei, bet ir pačių pastatų saugumui. Gyventojai ir įstaigos raginami kontroliuoti ir pašalinti pavojingus varveklius bei storą sniego sluoksnį nuo stogų.
Varvekliai
Varvekliai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybės Komunalinio ūkio departamento Energetikos ir statinių skyrius bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) įspėja pastatų savininkus, naudotojus ir techninius prižiūrėtojus dėl sniego, susikaupusio ant statinių stogų, kuris, atšilus orams, dėl susiformavusio ledo bei tirpstančio vandens padidina statinių apkrovas.

Žmonės raginami artimiausiu metu apžiūrėti statinius ir atkreipti ypatingą dėmesį į senos statybos ar su lengvomis konstrukcijomis pastatus.

„Būtina apžiūrėti, ar laikančiosios konstrukcijos nedeformuotos, ar nėra stogo dangos, lietvamzdžių ir latakų defektų. Pastebėjus defektą būtina atlikti remonto ir išvalymo darbus. Jeigu  deformuotos konstrukcijos, reikia nedelsiant pašalinti jų atsiradimo priežastis ir imtis veiksmų, užtikrinančių, kad pastatas bus naudojamas saugiai“, – aiškina sostinės savivaldybės Energetikos ir statinių skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas. 

Jis taip pat akcentavo, kad jeigu pastebima, jog statinys yra avarinės būklės, būtina nedelsiant kreiptis į jų ekspertus ar ekspertizės įmones, kurios gali atlikti statinių būklės tyrimus ir nustatyti, ar deformacijos kelia pavojų ir ar saugu naudoti pastatą.

Pėstieji turi būti atidesni

Tuo tarpu PAGD įspėja, kad gyventojai atlydžio metu turėtų būti itin atidūs: prieš išeinant iš namų patartina gerai apsižvalgyti, nevaikščioti arti aukštų pastatų, nestatyti prie jų bei apsnigtų medžių automobilių. Būtina įspėti vaikus dėl gresiančio pavojaus ir nepalikti mažamečių lauke be priežiūros.

Kai kurių pasatų savininkai ar naudotojai jau susizgribo nudaužyti pasiekiamus varveklius. Intensyviausias, ko gero, varveklių daužymo sezonas trečiadienį atidarytas sostinės Gedimino prospekte. Čia su varvekliais kovoja ir gyventojai, ir įvairiose įmonėse dirbantys žmonės. Kai kurie pastatų šeimininkai, pavyzdžiui, prekybos centro „Gedimino9“, samdė netgi specialius kranus ir darbuotojus, kurie rūpinasi praeivių saugumu daužydami varveklius. Kai kurios įmonės mieste aptvėrė pavojingas šaligatvių vietas, virš kurių kabo didžiuliai kelių kilogramų ledo gabalai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius