Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 19

Pažeisti Lietuvos sieną bandoma vis rečiau

Pernai ketvirtus metus iš eilės mažėjo pažeidėjų, kurie ryžosi neteisėtai pereiti Lietuvos sieną. Neabejojama, kad juos atbaido pastaruoju metu žymiai sustiprinta Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) infrastruktūra, pasieniečių naudojamos įvairios kontrolės priemonės, šiuolaikiškos apsaugos technologijos ir technika bei VSAT pareigūnų profesionalumas.
Pasieniečiai neskuba įsileisti terminale šąlančių lengvųjų automobilių prekeivių.
Pasieniečiai neskuba įsileisti terminale šąlančių lengvųjų automobilių prekeivių. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Lietuvos pasieniečiai 2008 m. užfiksavo 362 valstybės sienos pažeidimus, arba 34 procentais mažiau nei 2007 m., kuomet buvo nustatyti 484 bandymai neteisėtai pereiti valstybės sieną. 2006-aisiais buvo užfiksuoti 623 tokie pažeidimai, 2005 m. – 805, teigiama VSAT pranešime.

Lietuvai rengiantis narystei Šengeno erdvėje, VSAT už Šengeno priemonės programos lėšas gerokai atnaujino savo technikos priemonių parką, sienos apsaugos, stebėjimo bei kontrolės įrangą.

Sienos apsaugai stiprinti iš minėtos programos buvo skirti 393 milijonai litų.

Paskutinį kartą valstybės sienos pažeidimų skaičiaus didėjimas buvo fiksuojamas prieš penkerius metus: 2003-aisiais buvo išaiškinti 803 tokie pažeidimai, 2004 m. – 947. Nuo tada sienos pažeidimų statistikos kreivė ėmė leistis žemyn ir jų sumažėjo kone tris kartus.

Pernai daugiausiai sienos pažeidimų pasieniečiai užfiksavo prie Šengeno sutarties valstybių išorės sienų – 228 atvejus, kai neteisėtai buvo mėginta pereiti Lietuvos ir Baltarusijos sieną, ir 91 tokį pažeidimą pasienyje su Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi.

Kasmet mažėja ir sulaikomų valstybės sienos pažeidėjų skaičius. Praėjusiais metais VSAT pareigūnams už tai įkliuvo 234 asmenys, arba 36 proc. mažiau nei 2007 m., kai buvo sulaikyta 317 asmenų. 2006 m. neteisėtas žygis per valstybės sieną nesėkmingai baigėsi 456 pažeidėjams, 2005 m. – 551, 2004 m. – 744.

Tarp sulaikytųjų sienos pažeidėjų 2007 m. dažniausiai pasieniečiams įkliuvo Lietuvos piliečiai – iš 234 visų sulaikytųjų tokių buvo 97. Taip pat VSAT pareigūnai sulaikė 35 neteisėtai sieną bandžiusius pereiti Rusijos, 34 Baltarusijos, 12 Turkijos, 10 Armėnijos, 9 Gruzijos ir 6 Vietnamo piliečius.

Iš viso pernai Lietuvos pasieniečiams įkliuvo sienos pažeidėjai iš 26 valstybių, taip pat asmenų be pilietybės.

Lietuva, sukūrusi patikimą ir šiuolaikišką sienos apsaugą, dažnai Europos Sąjungos ekspertų nurodoma pavyzdžiu kitoms bendrijos narėms.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius