-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 13 /13:44

Didžiosios partijos norėtų atsisakyti PVM lengvatos šildymui

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir Lietuvos liberalų sąjūdžio (LLS) lyderiai palaiko Finansų ministerijos norą atsisakyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą šildymui, tačiau nori, kad būtų numatytas ir šildymo kainų kompensacijos mechanizmas mažiausiai uždirbantiems žmonėms.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Jei visgi dabartinė valdžia nuspręstų naikinti šią lengvatą, kuri pati savaime nėra socialiai teisinga, būtina numatyti mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms konkrečius kompensacinius mechanizmus, kad išaugusios šildymo kainos neigiamai nepaveiktų jų ir taip sudėtingos finansinės padėties. Vienas iš konkrečių pasiūlymų, kaip tai padaryti – NPD didinimas, kad žmonėms liktų daugiau pinigų ir šildymo sąskaitos nebebūtų toks didelis iššūkis“, – BNS teigė TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis

LVŽS sąrašo lyderis Saulius Skvernelis BNS tvirtino, jog partija palaiko PVM lengvatos panaikinimą, tačiau taip pat akcentavo, kad reikia sukurti kompensacinį mechanizmą mažiausias pajamas gaunantiems gyventojams.

„Aš manau, kad lengvatą galima naikinti ir reiktų naikinti, nes ji socialiai neatsakinga. Ji remia ir turtingus, ir nepasiturinčius gyventojus.

Tačiau ją panaikinus turi būti aiškus kompensavimo mechanizmas ir (numatytos – BNS) lėšos, kad žmonėms, kurie yra remtini, šildymo kainos būtų kompensuotos. Lengvata gali būti naikinama tik tuo atveju, jei bus numatytas aiškus kompensacijos mechanizmas“, – sakė S.Skvernelis.

LLS sąrašo lyderis Eugenijus Gentvilas BNS taip pat tvirtino, kad PVM lengvata šildymui turi būti naikinama tik nustačius kompensacijas mažiausiai uždirbantiems gyventojams.

„Mūsų programoje yra nuostata atsisakyti lengvatos, todėl pritartume Rasos Budbergytės (finansų ministrė – BNS) siūlymui, tačiau kol kas negalime daryti, nes nėra numatytas kompensavimo mechanizmas. Apie jį tik kalbėta“, – sakė E.Gentvilas

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Tuo metu Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) sąrašo lyderė Rita Tamašunienė BNS teigė, jog PVM lengvatos nereikia atsisakyti, nes šildymo kaina vis dar yra per didelė visoje Lietuvoje.

„Mes palaikome lengvatos pratęsimą, nes nematome, kad kaina realiai mažėtų. Padaryta per mažai energetikos sektoriuje, kad kainos mažėtų“, – tvirtino R.Tamašunienė.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ laikinasis pirmininkas Remigijus Žemaitaitis BNS tikino, kad partija kol kas nėra apsisprendusi dėl PVM lengvatos naikinimo, nes nėra apskaičiuota jos nauda.

„Jeigu naikiname PVM lengvatą, tai reikia suprasti, kad reikės didinti socialines pašalpas arba kompensuoti už šildymą. Klausimas yra, ar gali Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijos paskaičiuoti, kiek šiandien žmonių naudojasi šildymo lengvatomis – finansine išraiška, kiek būtų gaunama į biudžetą, jei yra pilnas PVM. Antra, turi pateikti skaičius, kiek išmokama socialinių pašalpų ir kompensacijų už šildymą. Tada pamatysime, ar verta taikyti PVM lengvatą“, – sakė R.Žemaitaitis.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Finansų ministerijos parengtam 2017 metų biudžeto projektui, kuriame nėra numatyta PVM lengvata centriniam šildymui. Tačiau valdantieji socialdemokratai ketvirtadienį įregistravo minėtą lengvatą pratęsiančias įstatymo pataisas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

Šiuo metu lengvatinis PVM šildymui siekia 9 proc., o standartinis tarifas – 21 procentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius