Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 13

Pentagonas: JAV kariniai lėktuvai skraido virš Baltijos jūros įjungę atsakiklius

JAV karinių oro pajėgų lėktuvai šiuo metu skraido virš Baltijos jūros įjungę savo radiolokacinius atsakiklius, leidžiančius atpažinti šiuos orlaivius, antradienį Amerikos kariškių atsakymą citavo Rusijos dienraštis „Izvestija“.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Prezidentė Dalia Grybauskaitė / LR Prezidento kanceliarijos / R. Dačkaus nuotr.

JAV karinių oro pajėgų atstovai sakė laikraščiui, kad Amerikos kariškiai visomis įmanomomis priemonėmis stengiasi užkirsti kelią incidentams tarptautinėje oro erdvėje.

„JAV karinių oro pajėgų lėktuvai Europoje veikia tik įjungę atsakiklius, kai būna tarptautinėje oro erdvėje. Šie ir visi kiti JAV oro pajėgų Europoje veiksmai atliekami griežtai pagal Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO) procedūras ir šalių šeimininkių reikalavimus“, – sakoma laiške, gautame „Izvestija“, kai laikraštis pateikė užklausą JAV karinių oro pajėgų spaudos tarnybai.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas Rusijos siūlymus anksčiau šį mėnesį įvertino kaip bandymą suskaldyti NATO šalis.

Tuo tarpu Rusijos atstovybė prie NATO kol kas nepateikė jokio atsakymo apie šią padėtį.

Liepą Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pavedė parengti pasiūlymus dėl pasitikėjimo priemonių, kurios didintų skrydžių saugumą Baltijos jūros regione, sistemos sukūrimo.

Rusijos gynybos viceministras Anatolijus Antonovas rugpjūčio pradžioje sakė, kad Rusijos Federacija pasirengusi „bendram darbui dėl incidentų išvengimo jūroje ir ore dvišalių Rusijos ir NATO susitarimų pagrindu, taip pat konsultacijoms su Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Švedijos ir Suomijos gynybos žinybomis, kad būtų pašalintas abipusis nerimas dėl karinės veiklos pasienio rajonuose“.

Rusijos gynybos ministerijos atstovas Sergejus Košelevas pareiškė, kad Gynybos ministerija siūlo Baltijos šalims ir kitoms Šiaurės Atlanto aljanso valstybėms kartu su atsakiklių klausimu apsvarstyti virtinę plataus spektro temų, susijusių su bendru reagavimu į grėsmes bei iššūkius. Tačiau, pasak jo, kol kas iš partnerių nesulaukta jokios reakcijos.

Liepą Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pavedė parengti pasiūlymus dėl pasitikėjimo priemonių, kurios didintų skrydžių saugumą Baltijos jūros regione, sistemos sukūrimo.

„Jei NATO šalys parodys atsakomąjį pasirengimą vykdyti savo aviacijos skrydžius netoli Rusijos sienų su įjungtais atsakikliais, Rusijos gynybos ministerijos specialistai gali dalyvauti detaliame šio klausimo svarstyme ekspertų lygiu“, – sakė Gynybos ministerijos atstovai liepos 2 dieną naujienų agentūrai „Interfax“.

Radiolokacinis atsakiklis, vadinamasis transponderis, yra prietaisas, kuris priima radaro signalus ir siunčia atgal atpažinimo kodą pagal ICAO standartus.

Lietuva kritiškai vertina Rusijos pasiūlymus dėl skrydžių saugumo. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius yra sakęs, kad sprendimas visiems kariniams orlaiviams virš Baltijos jūros skraidyti su įjungtais atsakikliais neišspręs situacijos, kol rusų lėktuvai tęs pavojingas manevrus šalia Aljanso orlaivių.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas Rusijos siūlymus anksčiau šį mėnesį įvertino kaip bandymą suskaldyti NATO šalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius