Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 23

Per R.Šalaševičiūtės kadenciją smurto prieš vaikus tyrimų padaugėjo 4 kartus

Penkerius metus Vaiko teisių apsaugos tarnybai vadovavusi Rimantė Šalaševičiūtė paskutiniais kadencijos metais nagrinėjo 195 smurto prieš vaikus atvejus. Tyrimų dėl smurto skaičius per metus, palyginti su 2008-aisiais, išaugo ketvirtadaliu, o nuo kadencijos pradžios 2005 metais – 4 kartus.
Rimantė Šalaševičiūtė
Rimantė Šalaševičiūtė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Skundų dėl smurto prieš vaikus kiekis bendrai nebuvo didžiausias Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnyboje praėjusiais metais – daugiausia pareiškėjai kreipėsi dėl savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyrių veiksmų ar neveikimo (239 skundai), tačiau, kaip 2009 metų ataskaitoje teigia R.Šalaševičiūtė, smurtas šiandien yra „viena iš skaudžiausių problemų vaiko teisių apsaugos srityje“.

Remiantis ataskaitoje pateikta statistika, 2005 metais tirti 46 smurto prieš vaikus atvejai, 2006 metais – 42, 2007 metais – 91, 2008 metais – 142 ir 2009 metais – 195.

„Dažniausiai pasitaikanti smurto prieš vaikus forma – psichologinis smurtas, dažnai naudojamas su fiziniu smurtu, tačiau gana daug skundų gauta ir dėl vaikų patirtos seksualinės prievartos (35). Tarp Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnybai žinomų smurto (fizinio, seksualinio, psichologinio) prieš vaikus atvejų dominuoja smurtas prieš vaikus šeimoje“, – konstatuoja kadenciją baigusi kontrolierė.

Palyginti su 2008 metų duomenimis, pernai padaugėjo nusiskundimų dėl galimai vaiko teises ir teisėtus interesus pažeidusių vaiko teisių apsaugos skyrių (2009 metais – 239, 2008 metais – 186) veiksmų ar neveikimo, tačiau sumažėjo skundų dėl šeimoje pažeidžiamų vaiko teisių ir teisėtų interesų (2009 metais – 240, 2008 metais – 307).

2009 metais Vaiko teisių apsaugos tarnyboje iš viso pradėti 704 tyrimai, 297 iš jų – tarnybos iniciatyva.

Įstaigoje atlikti 635 tyrimai parodė, kad daugiausia vaiko teises ir teisėtus interesus pažeidžia šeimos nariai (200), taip pat savivaldybių Vaiko teisių apsaugos skyriai (160), švietimo įstaigos (62), vaikų globėjai (rūpintojai) (50).

Šeimoje vaikai daugiausia kenčia dėl netinkamo tėvų elgesio, neužtikrinant tinkamų gyvenimo sąlygų, trukdant jam bendrauti su atskirai gyvenančiu vienu iš tėvų bei artimaisiais giminaičiais, neteikiant išlaikymo ir kitais būdais.

Švietimo srityje aktualiausia išliko švietimo pagalbos (socialinės pedagoginės, psichologinės, specialiosios pedagoginės ir kt. neteikimas) neteikimo problema.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė 2009 metais daugiausiai priėmė sprendimų, kuriais atkreiptas dėmesys į aplaidumą darbe, teisės aktų nesilaikymą ir siūlyta imtis priemonių pažeidimams pašalinti (331). Taip pat įspėti asmenys, pažeidę vaiko teises ir teisėtus interesus (87), atskirai įspėti asmenys ir pasiūlyta atitinkamomis priemonėmis pašalinti trūkumus (34), pasiūlyta taikyti drausminę, administracinę, civilinę ar baudžiamąją atsakomybę pažeidimą padariusiems asmenims (14).

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė taip pat 23 kartus kreipėsi į teisėsaugos institucijas, prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo vaiko teisių pažeidimo fakto.

Paskutinę savo ataskaitą tarnybą jau palikusi R.Šalaševičiūtė baigia raginimais „tęsti pradėtus darbus ir sistemiškai imtis naujų iššūkių“.

Seimas kovo 16 dieną R.Šalaševičiūtę atleido iš vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus pareigų pasibaigus įgaliojimų laikui. Į šias pareigas siūloma skirti teisininkę Editą Žiobienę. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius