Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 01 16

Per trejus metus Vilniaus romų integracijai numatoma skirti 0,7 mln. eurų

Vilniaus savivaldybė parengė planą, kaip išardyti Vilniuje veikiantį čigonų taborą romus integruojant į visuomenę.
Vilniaus Kirtimų taboras
Vilniaus Kirtimų taboras / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tam iki 2019-ųjų pabaigos iš viso numatyta per 0,7 mln. eurų iš savivaldybės, valstybės biudžetų ir kitų šaltinių.

Kaip nurodoma plane, pagrindiniai jo tikslai – stabdyti narkomanijos plitimą tabore ir šalia jo esančioje teritorijoje, siekti saugios kaimynystės, tobulinti švietimo sistemą ir neformalųjį romų vaikų ugdymą, užtikrinti geresnę sveikatos apsaugą, gerinti jų gyvenimo sąlygas, mažinti socialinę atskirtį.

Gaudant narkotikų tiekėjus, platintojus ir ardant tiekimo tinklus numatyta suteikti policijai galimybę įsirengti papildomas keturias vaizdo stebėjimo kameras aplink taborą, kartu su policija vykdyti narkomanus vežančių taksi kontrolės reidus. Tam iki 2019-ųjų planuojama skirti tris Viešosios tvarkos skyriaus specialistus ir automobilį. Kameroms įsigyti ir įrengti ketinama skirti 50 tūkst. eurų, reidams su policija - 150 tūkst. eurų.

Lengvinant policijos darbą, taboro teritorijoje toliau numatyta kirsti krūmus, vežti besimėtančias šiukšles.

Tabore ketinama platinti ir informaciją apie narkotikų žalą, reabilitacijos galimybes rusų, lietuvių, lenkų ir galbūt romų kalbomis. Informaciją rengtų savivaldybė kartu su policija, Vilniaus priklausomybės ligų centru (VPLC).

Numatyta ir toliau aktyviai kovoti su nelegaliomis statybomis – savivaldybė su Valstybine teritorijų planavimo statybų inspekcija ne tik žada griauti neteisėtus statinius, bet sieks juos užfiksuoti dar darbų pradžioje.

Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas sako, kad plane kol kas trūksta priemonių dėl užimtumo, nes Europos Sąjungos pinigus programoms tvarko Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Taip pat ne visiškai aiški dalis dėl romų apgyvendinimo iškėlus iš taboro, nes kol kas nėra aiškus tikslus išsikelsiančių šeimų skaičius.

„Pirmos dvi šeimos - šeši ar penki vaikai - pagaliau jau išsirinko butus: viena šeima kraustysis iš karto, kita  - po mėnesio, kai bus sutvarkytas butas. Dar penkios šeimos irgi ruošiasi, jiems siūlysime išsinuomoti rinkoje ir siūlysime kompensacijas, tik ne iš valstybės, o iš savivaldybės biudžeto. Nenoriu išduoti kai kurių taktinių dalykų, bet bus skiriamas didelis dėmesys rizikos šeimoms ir toms šeimoms, kurios vaikus silpnai prižiūri. Vadinasi, bus ir toms šeimoms spaudimas kraustytis iš taboro - mes jiems turime pateikti alternatyvą: kompensacijas ar panašiai“, - sakė G.Paluckas.

Plane numatyta savivaldybėje steigti psichologo etatą – specialistas padėtų teikti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo paslaugas romų vaikams, kurie gyvena socialinės rizikos šeimose. Bus bandoma užtikrinti, kad romų vaikai pasiektų mokyklas ir darželius juos pavežant iki ten – tam siūloma steigti padėjėjų etatus. Pavežėjimo paslaugai ir padėjėjams, skaičiuojama, per trejus metus reikėtų beveik 110 tūkst. eurų.

Taip pat bus siūloma ugdymo įstaigose įdarbinti daugiau socialinių pedagogų. Pačiame tabore gerinant infrastruktūrą būtų įkurtos vaikų pasiėmimo aikštelės – peronai.

Taboro vaikams planuojama organizuoti narkotikų vartojimo prevencijos programas, organizuoti vaikų vasaros poilsio stovyklas.

Taboro vaikams planuojama organizuoti narkotikų vartojimo prevencijos programas, organizuoti vaikų vasaros poilsio stovyklas. Plane kasmet 120-čiai vaikų numatyta socialinė parama, 20-čiai šeimų – vienkartinės pašalpos, dar 35-ioms – parama maisto produktais, 67 čigonų šeimos gautų paramą malkomis.

Ir toliau ketinama organizuoti romų tautybės vaikų popamokinį neformalųjį ugdymą dienos centre – tuo užsiimtų ne tik savivaldybės socialinis darbuotojas-psichologas, bet ir nevyriausybininkai. Savivaldybė planuoja tam skirti dar daugiau nei 70 tūkst. eurų.

Numatytos ir „gatvės pedagogikos“ priemonės su jaunimu, vaikais, kurie nesilanko dienos centre ar užsuka į jį retai: socialiniai darbuotojai-psichologai ketina bendrauti su vaikais ir jaunimu jų susibūrimo vietose, ten teikti asmeninę, socialinę pagalbą bei užsiimti jų ugdymu, palydėti į veikiančias institucijas ir organizacijas. Numatoma dirbti su 50-čia vaikų ir tam per trejus metus skirti 80 tūkst. eurų.

Romai toliau bus informuojami apie galimybes gauti socialinį būstą, šeimoms, norinčioms išsikraustyti, planuojama skirti savivaldybės būstą.

Romus ketinama šviesti, jog šie gali gauti paslaugas gydymo įstaigose, net jei neturi socialinio draudimo, rengti paskaitas apie užkrečiamas ligas, asmens higieną, visavertę mitybą, fizinį aktyvumą ir žalingus įpročius, vykdyti atsparumo žalingiems įpročiams didinimo programas. Tam numatoma per 55 tūkst. eurų. Numatomos ir paskaitos bei informacinių stendų rengimas apie galimybę mokytis paklausių specialybių, Darbo biržos ir nevyriausybinių organizacijų atstovai tarpininkaus romams ieškantis darbo.

Pernai policijai suintensyvinus reidus tabore, rugpjūčio-spalio mėnesiais sulaikyta per 1,7 tūkst. narkotikų vartotojų ir per 100 prekeivių.

Tuo metu tabore apsilankantiems narkomanams pagalbą teiktų mobili klinika: savivaldybės atstovai su Vilniaus priklausomybės ligų centro darbuotojais prie taboro budėtų kasdien po porą valandų, keistų švirkštus, dalytų tvarsliavą, teiktų informaciją apie reabilitaciją. Taip per metus numatoma aptarnauti 1,5 tūkst. asmenų

Žadama įtraukti per 250 nuo narkotikų priklausomų asmenų į metadono programą – tam, savivaldybės skaičiavimais, iki 2019-ųjų iš valstybės ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto reikėtų 95 tūkst. eurų.

Bent kartą per mėnesį ketinama organizuoti tarpžinybinį susitikimą, kuriame policijos, romų bendruomenės, savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir Viešosios tvarkos skyriaus specialistai, socialiniai darbuotojai spręstų saugios kaimynystės tabore klausimus.

Šiam planui dar turės pritarti Vilniaus savivaldybės taryba.

Pernai policijai suintensyvinus reidus tabore, rugpjūčio-spalio mėnesiais sulaikyta per 1,7 tūkst. narkotikų vartotojų ir per 100 prekeivių.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyvena apie 2100 romų. Vilniaus taboras yra didžiausia koncentruotai romų tautybės asmenų gyvenama vieta Baltijos šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius