Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 05

Pernai vykusio Gruzijos ir Rusijos karinio konflikto metinės Vilniuje bus prisimintos solidarumo akcija

Nevyriausybinė organizacija „Jaunimas už Gruziją“ šeštadienį Vilniuje, netoli Rusijos ambasados, rengia solidarumo akciją „Nuo „Borjomi“ embargo iki Gruzijos teritorijų aneksijos“.
Palaikymo akcijos dalyviai.
Pernai Lietuvoje vyko daugybė Gruzijos palaikomųjų akcijų. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešė akcijos rengėjai, per renginį bus galima pareikšti savo nuomonę apie prieš metus vykusius įvykius.

Akcijoje kviečiami dalyvauti visi, kas „nėra abejingi ir remia Gruzijos suverenumą bei teritorinį vientisumą“.

Praėjusių metų rugpjūčio 8-osios naktį separatistiniame Pietų Osetijos regione prasidėjo ginkluoti Gruzijos kariuomenės ir separatistų susirėmimai. Gruzinų pajėgoms buvo pavykę užimti regiono sostinę Cchinvalį, tačiau į Gruzijos veiksmus atsakė separatistus remianti Rusija. Ji įvedė kariuomenę į regioną, vėliau – į Gruziją ir pradėjo bombarduoti įvairius taikinius visoje šalies teritorijoje.

Įsikišus tarptautinei bendruomenei pasirašytas taikos planas, pagal kurį Rusija įsipareigojo grįžti į pozicijas, buvusias prieš konfliktą, tačiau iki šiol šis įsipareigojimas neįvykdytas.

Iki karo konflikto pagal galiojusius susitarimus Rusija turėjo teisę dislokuoti Pietų Osetijoje apie 500 taikdarių, o Abchazijoje – iki 3000. Šiuo metu Pietų Osetijoje ir Abchazijoje gali būti iki 8000 Rusijos karių, nors pagal susitarimus minėtuose reginiuose gali būti dislokuoti tik taikdariai, o ne kariai.

Gruzija ir Rusija jau daugiau nei dešimtmetį nesutaria dėl Gruzijai priklausančių separatistinių teritorijų – Pietų Osetijos ir Abchazijos – kontrolės. Rusija taip pat priešinasi Gruzijos siekiui tapti NATO nare. Šis konfliktas kulminaciją pasiekė pernai rugpjūčio pradžioje, kai Pietų Osetijoje prasidėjo karo veiksmai, kurie netrukus apėmė ir kitus Gruzijos regionus. Pietų Osetija ir Abchazija pasiskelbė esančios nepriklausomos, tačiau jų nepriklausomybę pripažino tik Rusija ir Nikaragva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius