Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 28

Pertvarkos pasienyje: ketina naikinti Lazdijų rinktinę

Pertvarkos Valstybės sienos apsaugos tarnyboje (VSAT). Planuojama panaikinti Lazdijų rinktinę, atleisti dalį darbuotojų, taip sumažinant valdymo išlaidas. Likusių dirbti statutinių darbuotojų motyvaciją žadama skatinti keliant jiems atlygį. Tačiau Lazdijų valdžia sako, kad reikia atsižvelgti į rajono demografinę padėtį ir didelį nedarbą, siekiantį 15 procentų.
Pasienis su Baltarusija
Pasienis su Baltarusija / VSAT ir ŠS nuotr.

Pertvarka naikinant Lazdijų pasienio rinktinę paveiks 110 darbuotojų – rinktinės administraciją ir Specialiosios paskirties užkardą. Beveik visiems statutiniams darbuotojams darbo vieta žadama Pagėgių ir Varėnos pasienio rinktinėse. Kiek reikės lėšų išeitinėms kompensacijoms, kol kas neskaičiuota.

„Šiandien dienai mes tikrai darbą siūlysim 450 žmonių iš 500 ir apie 50 žmonių dabar yra tam tikrame neaiškume, bet vėlgi teisės aktų nustatyta tvarka jiems bus siūlomos laisvos pareigybės. Pagrindinis mūsų galvos skausmas – tie žmonės, kurie vykdo ne statutines funkcijas – vairuotojai, elektrikai, šaltkalviai“, – sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Renatas Požėla.

Lazdijų rinktinė, kontroliuojanti beveik 250 kilometrų valstybės sienos su Lenkija, Baltarusija ir Rusija, turėtų būti panaikinta iki kitų metų vasario.

„Jeigu administracijos eilinių darbuotojų atleis 30–50, tai reiškia labai daug lėšų sutaupys ir pakils statutiniams pareigūnams atlyginimai. Tai nejaugi dabar, jeigu reikės dar daugiau pakelti atlyginimus, o Vyriausybė neskirs pinigų, tai imsim ir kitą rinktinę išdarkysim?“ – klausia VSAT Lazdijų rinktinės profesinės sąjungos pirmininkė Laimutė Lynikaitė.

Anot VSAT vado, pertvarkos tikslas – stiprinti išorės sienų apsaugą didinant tarnautojų atlyginimus ir keliant jų motyvaciją. Taip siekiama sutaupyti 1 200 tūkst. eurų. Pertvarka paveiks ir Ignalinos atominės elektrinės apsaugos bei Aviacijos rinktines.

Tačiau su siūlymais naikinti Lazdijų rinktinę, beje, šiemet pirmaujančią pagal sulaikytos kontrabandos kiekį, nesutinka Lazdijų rajono vadovai ir parlamentarai, teigiantys, jog reikia atsižvelgti į rajono demografinę padėtį ir didelį nedarbą, siekiantį 15 procentų.

„Manęs neįtikino darbo grupės siūlymai, kad sutaupysime. Kiek padaugės bedarbių, pašalpų gavėjų? Kalbėjausi su rinktinės vadu – yra šeimų, kuriose abu šeimos nariai dirba rinktinėje, ir kai pareigūnams yra siūloma darbo vieta už 200 kilometrų... Mano supratimu, dabar laikas kalbėti ir apie paramos šeimai politiką“, – sako Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Kristina Miškinienė.

„Jeigu mes skaičiuojame sutaupymo kaštus, turėtume galvoti apie tai, kad reikia skaičiuoti ne tik tas išlaidas, kurias sutaupo žinyba daranti reformą, bet kokį efektą socialinį duos tos reformos kitose srityse. Tai mes žinom: jeigu dalis žmonių liks be darbo, neįsidarbins, atsidurs darbo biržoj, jiems bus mokamos nedarbo, socialinės pašalpos, vaikams skiriamas nemokamas maitinimas, ir tai atsilieps kitoms išlaidoms“, – sako Lazdijų rajono vicemeras Gintautas Salatka.

Lazdijų rinktinė, kontroliuojanti beveik 250 kilometrų valstybės sienos su Lenkija, Baltarusija ir Rusija, turėtų būti panaikinta iki kitų metų vasario.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius