Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 03

Pesticidų išvežimui koją kiša teismas

Aplinkosaugininkų ir miesto valdžios vasaros pradžioje duoti pažadai, kad milžiniškas kiekis senų pesticidų, sandėliuojamų Aukštuosiuose Paneriuose, bus išgabenti artimiausiu metu, lekia vėjais. Dabar gamtosaugininkai teisinasi negalintys išgabenti pavojingų pesticidų dėl to, kad neturi reikiamo teismo sprendimo.
A.Skinulis viliasi, kad „teisybė bet kuriuo atveju bus pasiekta“ ir seni pesticidai bus išgabenti iš Aukštųjų Panerių.
A.Skinulis viliasi, kad „teisybė bet kuriuo atveju bus pasiekta“ ir seni pesticidai bus išgabenti iš Aukštųjų Panerių. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Pesticidai

Liepos mėnesį „15min“ domėjosi, kada iš Vilniaus bus išgabenta 120 tonų senų pesticidų, galinčių sukelti pavojų žmogaus sveikatai. Tuomet Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Ričardas Lazarevičius žadėjo, kad pesticidai bus išgabenti po mėnesio, sulaukus teismo sprendimo atliekas sutvarkyti valstybės lėšomis, o tada areštuoti tiesiogiai už pesticidų išgabenimą atsakingos įmonės „Tavilta“ sąskaitą, kol bus grąžinta pinigų suma už nuodingų cheminių atliekų išvežimą. „Tačiau teismas atmetė šį mūsų prašymą, todėl negalime savavališkai imti ir pesticidus tiesiog išgabenti“, – „15min“ kalbėjo R.Lazarevičius.

Pinigų skyrė ministerija

„Apskundėme šį teismo sprendimą ir dabar laukiame naujos nutarties. Gyvename teisinėje valstybėje, todėl manau, kad teisybė bet kuriuo atveju bus pasiekta“, – sakė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus miesto agentūros vadovas Alfredas Skinulis. Jo tvirtinimu, buvo prašoma teismo prašymą išnagrinėti kaip galima greičiau. „Gal per rugsėjį išnagrinės. O išvežti netruksime – Aplinkos ministerija jau skyrė tam pinigų ir įpareigojo mus išgabenti pesticidus“, – sakė A.Skinulis. Jo tvirtinimu, iš Aplinkos apsaugos ministerijos pesticidams išgabenti buvo atseikėta apie 600 tūkst. Lt.

Pesticidus turėjusi išgabenti įmonė „Tavilta“ to nepadarė, nes nuo 2003-iųjų bylinėjosi teismuose su Aplinkos ministerija. Pastaroji buvo gavusi informacijos, kad Rusijoje, į kurią „Tavilta“ išveža pesticidus, jie nėra utilizuojami. Todėl „Taviltai“ buvo uždrausta gabenti chemikalus į Rusiją.

Nors po kelerių metų teismas pripažino, kad „Tavilta“ buvo teisi, vis dėlto pinigų už teismų metu pabrangusias pesticidų išgabenimo į užsienį paslaugas bendrovei nebuvo priteista. Todėl dabartinė „Taviltos“ vadovė Otilija Putvinskienė tvirtina, kad pesticidus iš Aukštųjų Panerių galėtų išvežti tuo atveju, jei Aplinkos ministerija sutiktų padengti tuometinio ir dabartinio transportavimo skirtumus. O.Putvinskienė „15min“ yra tvirtinusi, kad anksčiau 1 tonos pesticidų išgabenimas į užsienį atsiėjo apie 2 tūkst. Lt, o dabar ši suma išaugo iki 5 tūkst. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius