Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 16 /14:02

Petras Gražulis: reikia varyti visus gėjus ir ambasadorius iš Lietuvos

Homofobiškais pareiškimais pagarsėjęs ir policijos akiratyje dėl savo veiksmų per homoseksualų eitynes 2010 m. atsidūręs parlamentaras Petras Gražulis sukėlė skandalą pačiuose Seimo rūmuose.
Petras Gražulis
Petras Gražulis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį atėjęs į spaudos konferenciją, kurioje kartu su homoseksualų teisių gynėjais dalyvavo būrys užsienio ambasadorių, politikas prapliupo komentarais apie nekrofilus ir zoofilus, įžeidimais diplomatų atžvilgiu ir raginimais gėjams kraustytis iš Lietuvos.

Spaudos konferencija surengta gegužės 17-ąją minimos Tarptautinės dienos prieš homofobiją (IDAHO) išvakarėse. Į ją pakvietė Seimo Socialdemokratų frakcijos narė Marija Aušrinė Pavilionienė kartu su Lietuvos gėjų lyga (LGL). Greta parlamentarės sėdėjo ne tik LGL lyderis Vladimiras Simonko ir Tolerantiško jaunimo asociacijos valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis, bet ir Nyderlandų ambasadorius Kornelis Willemas Spaansas, JAV ambasados Politikos ir ekonomikos skyriaus vadovas Johnas Finkbeineris, organizacijos „Amnesty International“ atstovė Helle Jacobsen.

V.Simonko: Reikėtų jo uždirbtus balsus padalinti per pusę – mes turime sėdėti kartu, tokia saldi porelė.

Ketvirtadienį minima Tarptautinė diena prieš homofobiją tapo proga spaudos konferencijos dalyviams priminti pažeidžiamas žmogaus teises ir kitas problemas, su kuriomis susiduria Lietuvoje gyvenančios seksualinės mažumos.

Nors mūsų šalis neretai kritikuojama kaip homofobiška valstybė, Nyderlandų ambasadorius nenorėjo su tuo sutikti ir negailėjo gražių žodžių lietuviams, anot jo, paslaugiems ir mandagiems žmonėms.

Tačiau tarp žurnalistų įsitaisęs P.Gražulis tokį vertinimą paneigė. Nespėjus nutilti M.A.Pavilionienei, frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys ėmė berti nepagarbius komentarus.

„Kuo homoseksualai yra pranašesni už nekrofilus, pedofilus? – šaukė jis. – Man gėda, kad supuvę, atsiprašant, atvažiavę iš Europos Sąjungos, kuri yra morališkai supuvusi, propaguoja tai Lietuvai ir aiškina, kaip turime elgtis su homoseksualais. Gėjai turi palikti Lietuvą, o ne mums diktuoti savo sąlygas.“

P.Gražulis nepakluso M.A.Pavilionienės raginimams palikti salę ir netrukdyti. Seimo narei beliko atsiprašinėti užsienio diplomatų.

„Nusibodo krauti politinį kapitalą“

„Manęs tai visai nestebina. Taip buvo 2010 m., taip yra 2012 m., tik šįkart – garbingoje vietoje tarp garbingų svečių, 11 ambasadorių. Neabejoju, kad šitas cirkas kartosis ir 2013 m., – 15min.lt sakė V.Simonko. – Seimui tai tikrai nepridėjo garbės. Gėda, kad turime tokius nepakančius parlamentarus.“

LGL lyderis prisipažino, kad jaučiasi tokiu būdu išnaudojamas žodžių homoseksualų atžvilgiu nerenkančio P.Gražulio. „Jis naudoja mūsų kortą norėdamas patekti į Seimą. Atsibodo krauti jam politinį kapitalą.  Galiu tik palinkėti jam sveikatos“, – ironizavo pašnekovas.

Nesijaučia įžeidęs užsienio diplomatus

P.Gražuliui nepatinka, kad panašios spaudos konferencijos rengiamos parlamente, o joms pritaria „Seimo ir krikščionių demokratų vadovybė.“

„Dabar vyksta kažkokia homoseksualų savaitė. Jie atsikraustė į Lietuvą, žygiuoja Gedimino prospektu, o dabar net demonstruoja savo seksualinius iškrypimus Seime. Kur žiūri Seimo pirmininkė, ta didžioji krikščionė demokratė?“ – karščiavosi politikas.

P.Gražulis: Tegul ambasadoriai nesikiša į mūsų vidaus reikalus.

Jis pasipiktino, kad „homoseksualumas pateikiamas jaunimui kaip siektinas reiškinys, visos tautos ir imperijos žlugo per šitą moralinį supuvimą, Sodomą ir Gomorą“, o „Bažnyčia eina iš paskos: balsuokite už krikščionis demokratus“.

„Tuoj pradės spaudos konferencijas Seime organizuoti kleptomanai, narkomanai, nekrofilai ar zoofilai. Kokių tik nėra velnių! Ir visiems turime teises suteikti? Ar prieš 10 metų būtumėte pagalvoję, kad vyks tokie dalykai? O po 10 metų gal ožkų į Seimą prives“, – nuogąstavo P.Gražulis.

Į repliką, kad žmonėms leidžiama laikytis savo įsitikinimų, tik juos reikėtų reikšti pagarbesne forma, parlamentaras atkirto: „Dar per mandagiai su jais elgiamasi. Reikia varyti visus ambasadorius iš Lietuvos. Ko jie mus moko? Tegul į kaimą nuvažiuoja pažiūrėti, kaip žmonės gyvena. Niekas nepareiškė pretenzijų, kad žmonės išnaudojami, kad negali galo su galu sudurti. Tegul nesikiša į mūsų vidaus reikalus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius