Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 03

Petras Gražulis, Viktoras Uspaskichas ir Rita Tamašunienė sieks išsaugoti Neringos Venckienės vietą Seime

Konstitucinis Teismas antradienį paskelbė išvadą, kad Seimo narė, „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnė Neringa Venckienė jau ilgiau nei metus nesilankydama Seimo posėdžiuose sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją. Po šios išvados Seimas turėtų tęsti apkaltos N.Venckienei procedūras už akių. Tačiau ne visi Seimo nariai mano, kad Seime jau metus nesirodanti, į užsienį pasprukusi veikėja nusipelnė netekti mandato.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tam, kad N.Venckienė netektų Seimo narės mandato, reikės, kad po visų procedūrų už Seimo nutarimą dėl apkaltos balsuotų ne mažiau kaip 85 parlamentarai. Jau dabar aiškėja, kad tokią daugumą Seime surinkti gali būti sunku. N.Venckienės mandato išsaugojimo siekia ne tik šeši „Drąsos kelio“ atstovai Seime, bet ir dalis „tvarkiečių“, „darbiečių“ bei Lenkų rinkimų akcijos atstovų.

N.Venckienės mandatą išsaugoti dar gali užsinorėti keli konservatoriai ir Naglis Puteikis. Todėl panašu, kad sprendimas dėl apkaltos N.Venckienei Seime gali būti priimtas minimalia balsų persvara arba išvis atmestas.

Visos kartu šios frakcijos turi 54 atstovus Seime. Tiesa, pati N.Venckienė į balsavimą greičiausiai nesugrįš, o ir kitose frakcijose gali atsirasti mąstančių skirtingai nei partijų lyderiai. T

ačiau N.Venckienės mandatą išsaugoti dar gali užsinorėti keli konservatoriai ir Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Naglis Puteikis. Todėl panašu, kad sprendimas dėl apkaltos N.Venckienei Seime gali būti priimtas minimalia balsų persvara arba išvis atmestas.

P.Gražulis: o gal ji mirusi?

Jau dabar pripažįstantys, kad apkaltos N.Venckienei nepalaikys, Seimo nariai „tvarkietis“ Petras Gražulis, „darbietis“ Viktoras Uspaskichas ir Lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė vardija skirtingus argumentus.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Petras Gražulis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Petras Gražulis

P.Gražulis suabejojo, ar N.Venckienė apskritai dar yra gyva.

„Aš nežinau, ką darys frakcija, bet savo nuomonę turiu. Aš keliu klausimą, kad šioje byloje yra nužudyti 12 žmonių, o viena svarbiausių joje yra N.Venckienė. Aš visokių kalbų ir gandų girdžiu, kad jos gyvos jau nėra. Rašytos žinutės jos vardu nėra įrodymas. Jeigu iš tikrųjų taip būtų, tai negyvam žmogui reikšti apkaltą tikrai nepritarčiau“, – kalbėjo „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos seniūnas Petras Gražulis.

Jei paaiškėtų, kad negyvam žmogui rengiame apkaltą, tai būtų labai neetiška ir negražu. Prieš visą pasaulį apsijuoktume, – teigė P.Gražulis.

Jis pripažįsta, kad situacija, kad žmogaus nėra darbe, negera, tačiau pažymi, kad alga jai nemokama. P.Gražulis neprieštarautų, jei teisininkai rastų ir kokį kitą kelią, kaip panaikinti N.Venckienės mandatą be apkaltos, tačiau pats to stebuklingo būdo nepasiūlo.

„Aš nežinau, tegu teisininkai galvoja, bet, jei paaiškėtų, kad negyvam žmogui rengiame apkaltą, tai būtų labai neetiška ir negražu. Prieš visą pasaulį apsijuoktume“, – įsitikinęs P.Gražulis.

V.Uspaskichas viską palieka rinkėjams

Pačiai N.Venckienei nedalyvaujant apkaltos nelinkusi palaikyti ir Lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė. Ji tikino, kad tokiu būdu greičiausiai būtų paminamos N.Venckienės teisės.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rita Tamašunienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rita Tamašunienė

„Aš manau, kad teisėtvarkos institucijos yra tam, kad surastų žmogų ir atvesdintų. Prokuratūra tai jau seniai turėjo padaryti. Žmogų nuteisti be jo buvimo, tai yra savotiškas žmogaus teisių pažeidimas“, – sakė ji.

Kai dėl politiko sprendžia jo oponentai, tai yra ne demokratija, o diktatūra, – įsitikinęs V.Uspaskichas.

Panašiai kalbėjo ir Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas. Pasak jo, N.Venckienė yra išrinkta Seimo nare ir vienintelis kelias jai iš parlamento pasitraukti turi būti kiti Seimo rinkimai.

„Demokratinėje, teisinėje valstybėje dėl renkamų politikų turi spręsti rinkėjai, o ne oponentai ir teismai. Aš nebalsuosiu už apkaltą ir raginsiu frakciją nebalsuoti. Kai dėl politiko sprendžia jo oponentai, tai yra ne demokratija, o diktatūra“, – iškilmingai kalbėjo V.Uspaskichas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Viktoras Uspaskichas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Viktoras Uspaskichas

Antradienį Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė išvadą dėl apkaltos Seimo „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnei Neringai Venckienei. KT nusprendė, kad N.Venckienė jau ilgiau nei metus nesilankydama Seimo posėdžiuose sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Iš Lietuvos išvykusi Seimo narė parlamente nesirodo nuo praėjusių metų balandžio, kai Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę.

Prokurorai nori pateikti kaltinimus N.Venckienei dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo ir piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis. Dėl teisinės pagalbos Lietuvos teisėsauga kreipėsi į Jungtines Valstijas, kur, spėjama, šiuo metu gyvena parlamentarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius