Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 12 03

Pietryčių Lietuvos regiono plėtros fondas nebus steigiamas

Vieno ekonomiškai silpniausių šalyje Pietryčių Lietuvos regiono, kuriame yra Vilniaus ir Šalčininkų rajonai, plėtros fondas kol kas nebus steigiamas.
Apytuštė Seimo salė
Apytuštė Seimo salė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Seimas šią savaitę nedavė sutikimo tokio fondo atsiradimui – parlamentarai balsavo už Biudžeto ir finansų komiteto rekomendaciją atmesti Pietryčių Lietuvos regiono plėtros fondo įstatymo projektą. Tokią komiteto išvadą palaikė 47 parlamentarai, prieš – 20 , o susilaikė 22 Seimo nariai.

„Nacionalinės regioninės politikos įgyvendinimą reglamentuoja Regioninės plėtros įstatymas, todėl netikslinga atskiru įstatymu reglamentuoti nacionalinės regioninės politikos įgyvendinimą Pietryčių Lietuvos regione“, – sakė Biudžeto ir finansų komiteto vadovas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas.

Tuo tarpu konservatorius Laurynas Kaščiūnas aiškino, kad fondas būtų „pirmas rimtas instrumentas keisti“ situaciją Pietryčių Lietuvoje, kuri yra ne tik socialiai atsilikusi, bet ir daugiatautė, kas kelia „tam tikras įtampas, prieštaraujančias Lietuvos nacionaliniam saugumui“.

„Turbūt nereikia aiškinti, kokios yra vis dėlto kultūrinės ir politinės tam tikros tendencijos tame krašte, kad yra ir ekonominis atsilikimas, nors regionas yra ir šalia Vilniaus, ir nedarbo lygis yra didesnis už vidurkį, ir verslumo rodikliai, ir priklausomybė nuo socialinių pašalpų yra smarkiai lenkiantys vidurkį. Natūralu, kad reikalingas tam tikras instrumentas, kuris skatintų vietos bendruomenes, jų verslumą, jų kultūrinį gyvenimą, galų gale net ir sporto veiklą, ir kitus dalykus, pagal šituos kriterijus šitame regione fiksuojamas tam tikras atsilikimas“, – Seime kalbėjo parlamentaras.

Praėjusių metų pavasarį, kai buvo pradėta svarstyti tokio fondo idėja, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė išreiškė pritarimą, teigdama, kad fondas padėtų regionui ekonomiškai sustiprėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius