-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 31

Piketuotojai apgulė teismo rūmus, kur teisiami riaušėmis virtusio mitingo organizatoriai (nuotraukos, atnaujinta 10.07 val.)

Profsąjungų ir vienos politinės partijos atstovai antradienį nuo ryto susirinko į piketą, skirtą palaikyti teisiamiems mitingo, peraugusio į garsiąsias riaušes, organizatorius.
Profsąjungų piketas
Profsąjungų piketas / Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr.

Apie 8.30 val. sostinėje prie pastato Laisvės prospekte 79A, kur įsikūrę Vilniaus miesto apylinkės teismai, susirinko marga minia piketuotojų.

9 val. Vilniaus 2-ajame teisme bus atversta administracinė byla, kurioje ketinama nubausti esą kaltuosius dėl sausio 16-osios mitingo organizavimo, nes renginys peraugo į masines riaušes.

Prieš teismą stos Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas, Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė bei Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Vydas Puskepalis, kuriems gresia bauda nuo 500 iki 2000 litų arba areštas iki 30 parų.

(Papildyta 9.10 val.) Į teismo salę susirinko didžiulė minia proceso dalyvių ir žiūrovų. Teisiamieji trykšta optimizmu – jie jaučiasi esantys nekalti ir tikisi, kad byla bus nutraukta.

Posėdžiui prasidėjus, teisėjas Gediminas Viederis pasitikslino, kad atvyko visi trys kviestieji asmenys, taip pat – policijos atstovai.

(Papildyta 9.20 val.) A.Jašinskienė teismo paprašė prijungti prie bylos dar apie 2003-iuosius metus darytą nuotrauką, kurioje užfiksuotas tos pačios profsąjungos mitingas prie Seimo. A.Jašinskienė siūlė atkreipti dėmesį, kokių Seimo apsaugos priemonių tada ėmėsi policija, tačiau šįmet tokios pareigūnų pagalbos renginio organizatoriai pasigedo. Teismas prašymą tenkino.

(Papildyta 9.35 val.) Teismas pagarsino protokolus, kuo kaltinami trys mitingo rengėjai. Kaltinimų esmė – kad organizatoriai nepakankamai organizavo mitingą, asmeniškai nesiėmė pakankamų priemonių, kad mitingas vyktų sklandžiai ir pagal planą. Kitaip tariant, nevirstų masiniais neramumais.

A.Černiauskas teismui pareiškė, kad su visais kaltinimo teiginiais kategoriškai nesutinka. Anot jo, profsąjungos organizuoto mitingo dalyviai tvarkingai patraukė nuo Seimo Vyriausybės link.

„Atsakyti už tai, kas vyko prie Seimo, kai mes buvome prie Vyriausybės, mes neturime galimybės“, – pareiškė A.Černiauskas ir aiškino, kad būtent būrys pareigūnų, o ne tvarkingi mitinguotojai privalėjo užtikrinti tvarką prie parlamento rūmų. „Tarp sulaikytųjų nėra nė vieno profsąjungos nario! Mes negalime atsakyti už buto vagystę Žirmūnuose, stovėdami prie Seimo“, – apie tai, kaip suvokia savo atsakomybę, teisme kalbėjo A.Černiauskas.

(Papildyta 09.45 val.) „Organizuojame tokius renginius ne pirmą kartą, dėl to labai atsakingai į tai žiūrime“, – teismą tikino A.Jašinskienė, taip pat neigianti kaltę.

„Solidarumo“ vadovė kalbėjo, kad visų pirma policija turėjo labai dideles galimybes užtikrinti mitinge tvarką. A.Jašinskienė minėjo, kad ir ankstesnių mitingų metu prie profsąjungiečių prisiplakdavo murzininkų bei kitų judėjimų atstovų, tačiau neramumų niekada nekildavo, nes sėkmingai dirbdavo ir policija.

„Policijos vadovai tikino, kad jie yra pasiruošę“, – A.Jašinskienė kalbėjo, jog būtent pareigūnų pajėgos privalėjo kontroliuoti prie Seimo kilusius neramumus, kai profesinių sąjungų mitinguotojai išėjo prie Vyriausybės.

(Papildyta 09.57 val.) A.Jašinskienė lygino policijos veiksmus Vilniuje ir Klaipėdoje. Moteris gyrė uostamiesčio pareigūnus, kurie keletą valandų prieš mitingą naršė aplinkinius kiemus, ieškodami chuliganiškai nusiteikusių asmenų. Tuo tarpu Vilniuje, anot A.Jašinskienės, policininkai netramdė netgi tų jaunuolių, kurie užsidengę veidus žygiavo per Žvėryno tiltą prie Seimo.

(Papildyta 10.07 val.) „Visi incidentai prie Seimo įvyko, kai mūsų ten jau nebebuvo. Jūs kaltinate mus, kad neišsivedėme visų žmonių. O kaip mes juos turėjome išsivesti – kaip šuniukus už pavadėlio?“ – teisme klausė Darbo federacijos pirmininkas V.Puskepalis. Jis ragino baigti šią bylą ir siūlė policijai prisiimti kaltę už neramumus.

„Mūsų mitingas buvo pasibaigęs, ten vyko riaušės“, – du skirtingus sausio 16-osios epizodus teisme siūlė atskirti V.Puskepalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius