Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 21

Pilietė Mira Kowarski Rothenberg Goldsman iš Niujorko toliau kaunasi dėl brangaus pastato Vilniaus centre

Apie rūmus sostinės senamiestyje, kuriuose įsikūrusi Lietuvos laisvės kovų – Miško brolių draugija, ekspertai pateikė dvi viena kitai prieštaraujančias ekspertizių išvadas. Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pirmadienio posėdyje apklausė abu ekspertus, o pavasarį žada tęsti klampios bylos nagrinėjimą.

Teismas tęsia atnaujintos bylos dėl pastato Vilniaus centre nagrinėjimą, pirmadienį pranešė VAAT pirmininkės padėjėja ryšiams su visuomene Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Administracinę bylą pagal Lietuvos laisvės kovų – Miško brolių draugijos ir pilietės Miros Kowarski Rothenberg Goldsman skundą Vilniaus miesto savivaldybės administracijai dėl įsakymo ir jo dalies panaikinimo bei įpareigojimo atlikti veiksmus nagrinėjimą narplioja trijų teisėjų kolegija: Irena Paulauskienė (pirm., pran.), Arūnas Kaminskas ir Ernestas Spruogis.

Primenama, jog 2005-11-09 Vilniaus m. savivaldybės administracijos direktorius pasirašė įsakymą, kuriuo pilietei M.K.R.Goldsman buvo atkurtos nuosavybės teisės į pastatus Totorių g.9/Labdarių g. 10, Vilniuje.

Lietuvos laisvės kovų – Miško brolių draugija kreipėsi į teismą, prašydama panaikinti 2005-11-09 įsakymą „Dėl nuosavybės teisių atkūrimo pilietei M.K.R.Goldsman“.

Skunde teismui Draugija paaiškino, kad Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas teisiškai nepagrįstas, nes jį priimant Savivaldybė neturėjo patikėjimo teisės į pastatus Totorių g. 9/Labdarių g. 10, Vilniuje, ir jo nevaldė.

M.K.R.Goldsman 1997-12-23 paduodant prašymą dėl nuosavybės teisių atkūrimo, pastatai, vadovaujantis Vyriausybės 1992-04-30 potvarkiu, buvo Draugijos nuosavybė. Pastatus Draugija atstatė ir rekonstravo savo lėšomis, pakeisdama bei sustiprindama pagrindinių laikančių konstrukcijų santykį daugiau nei 75 proc., o daugiau kaip 30 proc. ploto sukūrė naujai.

Vilniaus m. savivaldybės administracija teismui nurodė, jog Vyriausybės 1992-04-30 potvarkiu Vilniaus miesto valdybai buvo pavesta perduoti Draugijai neatlygintinai naudotis pastatus Labdarių g. 10/9, Vilniuje, tačiau tai nereiškė pastato perdavimo Draugijos nuosavybėn.Užleisti pastatus atsisakančios Miško brolių draugijos atstovai argumentuoja, kad atstatė ir rekonstravo savo lėšomis, pakeisdami bei sustiprindami pagrindinių laikančių konstrukcijų santykį daugiau nei 75 proc., o daugiau kaip 30 proc. ploto sukūrė naujai.

Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas 2002-07-17 sprendimu nustatė juridinę reikšmę turintį faktą, kad pilietės M.K.R.Goldsman motina R.K. iki nacionalizacijos valdė nuosavybės teisėmis pastatą, kurio buvęs adresas – Totorių g. 9/8, Vilniuje (dabar –Totorių g.9/Labdarių g.10).

Pilietė M.K.R.Goldsman mano, kad Miško brolių draugijos skundas atmestinas kaip nepagrįstas.

Ji prašė teismo panaikinti kai kuriuos savivaldybės įsakymo Nr.30-1756 punktus ir įpareigoti savivaldybę atkurti jai nuosavybės teises į visus pastato korpusus bei perduoti jai pastatus Totorių g. 9/Labdarių g. 10. nuosavybėn natūra.

Prieštaringos ekspertizės

Išsiaiškinti šioje byloje kylančius klausimus reikalingos specialiosios žinios, todėl Vilniaus apygardos administracinis teismas 2008-06-13 nutartimi buvo paskyręs statinių ekspertizę. Ją atlikus, spalio 17 d. nutartimi bylos nagrinėjimas buvo atnaujintas. 2008-12-01 įvykusiame teismo posėdyje Vilniaus m. savivaldybės administracijos atstovas paprašė teismo skirti dar vieną statinių ekspertizę.

Teismas patenkino šį prašymą ir 2009-12-07 bylos nagrinėjimą sustabdė. Gavęs ekspertizės dokumentus ir eksperto išvadas, teismas 2010-12-22 nutartimi vėl atnaujino bylos nagrinėjimą. Administracinėje byloje pateiktos dvi viena kitai prieštaraujančių ekspertizių išvados. Teismas pirmadienio, vasario 21 d., posėdyje apklausė abu ekspertus. Pareiškėjo atstovui paprašius leisti pateikti papildomų įrodymų, teismas patenkino šį prašymą ir bylos nagrinėjimą atidėjo balandžio 7 d.

Trečiojo suinteresuoto asmens teisėmis į šią bylą įtraukta net Lietuvos Vyriausybė.

Verdikto laukta jau prieš 2,5 metų

Dienraštis „15 minučių“ dar 2008 m. birželio 12 d. rašė, kad išvakarėse Miško brolių draugijos nariai negalėjo patekti į draugijos patalpas – užblokuotas pastato duris saugojo apsaugininkai. Tokiu būdu teisę į namą pareiškė norinti jį susigrąžinti niujorkietė.

Pasak Labdarių gatvėje esančiuose rūmuose įsikūrusios draugijos narių, trečiadienį čia „slapta pasidarbavo“ dabar milijonus kainuojantį namą norinčios susigrąžinti Niujorke gyvenančios Miros Kowarski Rotheberg Goldsman advokatai. Labdarių gatvėje esanti teritorija su pastatais 1992 m. Vyriausybės potvarkiu buvo paskirta laisvės kovų organizacijoms, kad ten esančius namus restauruotų ir naudotų istorinei atminčiai saugoti.

Miško brolių draugijai savo lėšomis iš griuvėsių prikėlus gautus pastatus, paaiškėjo, jog Niujorke gyvena moteris, kurios mama dar tarpukariu iš varžytinių buvo nupirkusi vieną iš rūmų namų. Atsiradus galimybei susigrąžinti nekilnojamąjį turtą Lietuvoje, ji pareiškė pretenzijas į šį Vilniaus centre stovintį pastatą. Miško brolių draugijos pirmininką Albiną Kentrą papiktino, kad niujorkietei atstovaujantys advokatai Oskaras Silevičius ir Eglė Mickevičiūtė Tiažkijienė esą slapta ir be perspėjimo, dar teismui nepriėmus galutinio sprendimo, „įsiveržė“ į Miško brolių rūmus.

„Mes atėjome ir nebegalėjome įeiti pro savo duris, nes jas užtvėrė moters pasamdyti apsaugininkai. Visi mūsų archyvai, dokumentai buvo viduje. Dabar net nežinome, ar jie dar ten“, – prieš pustrečių metų piktinosi A.Kentra.

2008 m. birželio 12 d. Vilniaus administraciniame teisme turėjo būti paskelbtas jau tada daugiau nei 6 metus besitęsusios bylos verdiktas ir turėjo paaiškėti, kam šis namas priklausys. Tačiau birželio 13 d., kaip minėta, VAAT tik paskyrė pirmąją ekspertizę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius