Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 10

Piligrimus vilios ir turizmo centru

Nors Marijampolė kasmet sutraukia tūkstančius piligrimų iš užsienio, miestas jiems lig šiol nėra svetingas. Tačiau vienuolių marijonų pastangomis padėtis turėtų keistis, piligrimų patogumui net žadama įkurti specialų turizmo informacijos centrą.

Daugiausia tikinčiųjų į Suvalkiją suvažiuoja trečiąją liepos savaitę, kai Marijampolėje švenčiami palaimintojo arkivyskupo Jurgio Matulaičio atlaidai. Vieni piligrimai atvyksta autobusais, kiti atkeliauja pėsčiomis net iš tolimų šalių.

Tačiau užsukę į vieną svarbiausių Lietuvos bažnyčių jie nemaloniai nustemba išvydę pajuodusias, apsilaupiusias sienas. Dar didesnę nuostabą jiems kelia tai, kad Marijampolėje nėra ekspozicijos, kuri supažindintų su J.Matulaičio - antrojo Lietuvos pretendento į šventuosius - gyvenimu ir veikla. Nors būtent Marijampolėje įsikūręs prieš 100 metų J.Matulaičio atkurtas marijonų vienuolynas.

"Šie nepatogumai piligrimams laikini. Tikimės, kad dar šiemet bus pradėta rekonstruoti bažnyčia ir šalia jos esantis vienuolynas", - LŽ sakė Marijampolės mažosios bazilikos klebonas, Marijampolės kultūros ir istorinio paveldo turizmo centro direktorius Andrius Šidlauskas.

Anot jo, jau parengtas bažnyčios ir dalies vienuolyno pastatų rekonstrukcijos projektas. Mažojoje bazilikoje numatyta nuardyti beveik visus gipsinius lipdinius, atkurti piliastrus, išmontuoti prie bendros stilistikos nederančius sovietmečio vitražus.

Nors Marijampolės mažoji bazilika įrašyta į popiežiaus Jono Pauliaus II piligrimų kelio programą, A.Šidlausko teigimu, lėšų iš jos negauta

Rekonstravus vienuolyną ir atkūrus autentišką patalpų išplanavimą bus kuriamas J.Matulaičiui skirtas muziejus. "Dalį eksponatų jau turime. Tai daugiausia įvairūs dokumentai. Dar apie 20 Varšuvoje restauruotų eksponatų artimiausiu metu turėtume sulaukti iš Romos. Tai - įvairių dokumentų faksimilės, J.Matulaičio dėvėti bažnytiniai apdarai, asmeniniai daiktai", - pasakojo A.Šidlauskas.

Į Marijampolę atvykstantiems turistams viename vienuolyno pastatų bus įkurtas turizmo informacinis centras. Tokio Suvalkijos sostinėje apskritai nėra.

Viso projekto vertė siekia beveik 9 mln. litų. Tačiau dvejus metus truksiantiems darbams iš Europos Sąjungos fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto numatoma gauti tik 5 mln. litų.

Nors Marijampolės mažoji bazilika įrašyta į popiežiaus Jono Pauliaus II piligrimų kelio programą, A.Šidlausko teigimu, lėšų iš jos negauta. Todėl kol kas lieka neįgyvendintas kitas piligrimų poreikius tenkinantis sumanymas - nėra atstatomas dar vienas vienuolyno pastatas ant išlikusių pamatų. Tai būtų buvęs piligrimų centras. Iš tolimesnių kraštų atvykusius tikinčiuosius tenka apnakvinti tam nepritaikytose vienuolynų ar Vilkaviškio vyskupijos jaunimo centro patalpose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius