Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 07

Pirkėjai apspito „Kauno energiją“

Kauno savivaldybei prabilus apie ketinimus parduoti dalį „Kauno energijos“ akcijų, potencialūs investuotojai neslepia savo planų dalyvauti pirkimo konkurse.
„Kauno energija“ kviečia gyventojus spręsti šildymo problemas.
Miesto savivaldybė neketina parduoti visų „Kauno energijos“ akcijų, kad naujasis savininkas negalėtų nepagrįstai didinti paslaugų tarifų. / Gedimino Savickio/BLF nuotr.

„Svarstysime su kolegomis galimybes, kol kas dar sunku ką nors pasakyti, tai labai nauja, neišanalizuota. Sprendimą turėsime išanalizavę situaciją“, – „Kauno dienai“ sakė bendrovės „Požeminiai darbai“ generalinis direktorius Raimondas Baikštys.

Bendrovė šiuo metu turi šiek tiek „Kauno energijos“ akcijų. Tikėtina, kad „Požeminiai darbai“ šiame konkurse dalyvautų per antrinę šilumos gamybos ir tiekimo bendrovę „Energotiekimas“, kuri, kaip ir dar šešios bendrovės, šį rudenį buvo įsigijusi Petrašiūnų elektrinės nuomos konkurso sąlygas. 2008 metais bendrovės apyvarta siekė 0,5 mln. litų.

Bendrovės „Fortum Heat Lietuva“ generalinis direktorius Vitalijus Žūta patvirtino, kad jo bendrovę domina energetikos projektai Kaune ir dėl jų pasikalbėti jis buvo susitikęs su Kauno miesto meru.

„Daugiau patirties turime atliekų deginimo srityje. Kol kas esame nuosaikūs, anksti apie tai kalbėti, kai bus paskelbtas konkursas, tada žiūrėsime“, – kalbėjo V.Žūta. Jis užtikrino, kad „Fortum Heat Lietuva“ turi rezervų investicijoms.

Kauno termofikacijos elektrinės (KTE), kuri yra pagrindinė šilumos gamintoja Kaune, generalinis direktorius Antanas Pranculis ketina pranešti elektrinės akcininkei Rusijos dujų monopolininkei „Gazprom“ apie galimybę Įsigyti „Kauno energijos“ akcijų.

Įmonės nuostoliai yra gana dideli, o magistraliniai tinklai – pasenę. Naujajam investuotojui būtų keliamas reikalavimas atnaujinti bendrovės ūkį.„Man priklauso pranešti apie situaciją, todėl pranešiu. Tačiau kyla klausimas – kokia gali būti tokios praskolintos įmonės vertė? Ji yra paskendusi skolose, jos vertė – minimali“, – sakė A.Pranculis.

Anot jo, jeigu KTE akcininkai apsispręstų dalyvauti konkurse, nereikėtų nuogąstauti dėl to, kad visas šilumos ūkis atsidurtų vienose rankose. Neturėdama kontrolinio akcijų paketo KTE vargiai galėtų lemti kokius nors sprendimus.

Kita potenciali investuotoja Šveicarijos bendrovės „Henze und Partner“ valdoma įmonė „Energijos sistemų servisas“ (ESS) taip pat laikoma rimta kandidate įsigyti „Kauno energijos“ akcijų. ESS generalinis direktorius Robertas Bauba patvirtino, kad bendrovės finansinė padėtis yra gera: 2009 metais gauta apie 26 mln. litų pajamų, įmonė uždirbo pelno.

Galimybės dalyvauti konkurse neatmetė bendrovės „Miesto energija“, kuri yra „E energijos“ antrinė bendrovė ir tiekia šilumos energiją Ukmergės rajone, direktorius Juozas Algirdas Kupčinskas.

„Visko gali būti. Akcininkai svarstys, ar verta dar kažką įsigyti. Jeigu bus nuspręsta pirkti akcijas, tai greičiausiai konkurse dalyvaus per „Miesto energiją“ arba per kurią nors kitą antrinę bendrovę“, – samprotavo J.A.Kupčinskas.

„E energijos“ vadovas Virginijus Strioga pabrėžė, kad bendradarbiavimo galimybė su Kauno miesto savivaldybe jį domina, tačiau esą norint investuoti į „Kauno energiją“ reikia turėti realią įtaką valdant įmonę: „Tačiau tai neįmanoma įsigijus 30 proc. įmonės akcijų, tam reikia ne mažiau kaip 50 proc.“.

Kauno savivaldybės Ūkio ir energetikos komiteto pirmininkas Gediminas Žukauskas patvirtino savivaldybės ketinimus parduoti dalį valdomos bendrovės „Kauno energija“ akcijų.

„Per sausį turėtume apsispręsti, kada bus skelbiamas konkursas ir pradėsime strateginio investuotojo paieškas. Ne iš gero gyvenimo tokį sprendimą tenka priimti, bet dabar jau nėra kur trauktis“, – sakė savivaldybės pareigūnas.

Jis pabrėžė, kad įmonės nuostoliai yra gana dideli, o magistraliniai tinklai – pasenę. Naujajam investuotojui būtų keliamas reikalavimas atnaujinti bendrovės ūkį.

„Strateginiam partneriui perleisime ne daugiau kaip 30 proc. akcijų, nes miesto rankose turi išlikti kontrolinis akcijų paketas“, – sakė G.Žukauskas. Esą parduoti visų akcijų naujajam šeimininkui neketinama, nes jis gali būti suinteresuotas pelnu, o savivaldybei aktualu ginti vartotojų interesus, prižiūrėti, kad nebūtų nepagrįstai didinami tarifai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius