Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 26

Pirmoji Lietuvos ambasadorė PAR tikisi sustiprinti ryšius su vietos litvakais

Pirmoji Lietuvos ambasadorė Pietų Afrikos Respublikoje tikisi paskatinti šioje šalyje gyvenančių litvakų – Lietuvos žydų – palikuonių ryšius su Lietuva. „Mūsų santykiai su šalimi per šią bendruomenę yra unikalūs“, – BNS sakė ambasadorė Sigutė Jakštonytė. Šias pareigas ji pradės eiti pirmadienį.
Sigutė Jakštonytė
Sigutė Jakštonytė / R. Dačkaus nuotr.

Pasak diplomatės, Pietų Afrikos Respublikoje šiuo metu gyvena apie 80 tūkstančių žydų, apie 90 proc. iš jų – litvakai. Kai kurių istorikų teigimu, tai gali būti didžiausia pasaulyje litvakų bendruomenė. Dauguma Lietuvos žydų į Pietų Afriką atvyko XIX amžiuje.

„Litvakai gali būti jungiamoji grandis plėtojant verslo ir ekonominius santykius, įgyvendinant bendrus projektus, išsaugant bendrą kultūrinį paveldą“, – sakė S.Jakštonytė.

Jos teigimu, perspektyvūs sektoriai eksportui į Pietų Afrikos Respubliką yra aukštosios technologijos, inžinerinė pramonė bei maisto technologijos. Anot Užsienio reikalų ministerijos, prekybos apyvarta su Pietų Afrika pernai siekė 30 mln. eurų per metus, iš jų Lietuvos eksportas sudarė 19 mln. eurų.

Pasak Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky, žydai į Pietų Afriką emigravo dėl carinės Rusijos persekiojimų.

„Žydai visada buvo tokių permainų įkaitai, bet jeigu atsiranda šalis, kuri priima juos ir jie gali ten važiuoti ir gyventi kaip lygiateisiai piliečiai, tai tokia šalis kažkada buvo Pietų Afrikos Respublika, taip pat Amerika, Meksika ar Argentina“, – BNS sakė F.Kukliansky.

Jos teigimu, ryšių su Pietų Afrikos litvakais mezgimas turėtų būti vienas svarbiausių Lietuvos ambasados Pietų Afrikos Respublikoje prioritetų.

„Viskas labai gerai, bet sąskaitas jie atsidaro Londone. Viskas labai gerai, bet jie investuoja kitur. Visgi valstybė turėtų įgauti patikimo partnerio vaidmenį litvakų akyse“, – BNS sakė F.Kukliansky.

Pasak diplomatės, Pietų Afrikos Respublikoje šiuo metu gyvena apie 80 tūkstančių žydų, apie 90 proc. iš jų – litvakai

Pasak Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės, Lietuvos okupacijos galėjo Pietų Afrikos litvakams palikti įspūdį, jog Lietuva nėra geografiškai saugi vieta gyventi ar investuoti. Tačiau F.Kukliansky taip pat pabrėžė, jog į Lietuvą atvykę litvakai stebisi, kaip šalis pasikeitė.

„Litvakai, kurie šiandien atvažiuoja į Lietuvą, be galo nustebę tuo, kaip Lietuva šiandien atrodo, nes jų seneliai, proseneliai paliko bakūžių Lietuvą, – sakė ji. – Šiandien jie atvažiuoja į kitą pasaulį ir sako, kad tarp Vilniaus ir Frankfurto nebėra didelio skirtumo“.

Pietų Afrika yra besivystančių valstybių susivienijimo BRICS, kurią taip pat sudaro Brazilija, Rusija, Indija ir Kinija, narė. Ambasadorė S.Jakštonytė teigė, kad šalies gyventojai turėtų žinoti objektyvią informaciją apie Rusijos veiksmus Ukrainoje.

„Kaip tikslą matyčiau realios situacijos Rytų Europoje pristatymą Pietų Afrikos Respublikos valdžios institucijoms, akademinei bendruomenei ir visuomenei“, – sakė S.Jakštonytė.

Diplomatinius santykius su Pietų Afrikos Respublika Lietuva užmezgė 1991 metais

„Pietų Afrikos Respublika yra integruota į BRICS ekonomikos sistemą, bet svarbu, kad šiai valstybei nebūtų daroma įtaka tik BRICS valstybių narių, o matytų bendrą paveikslą, kuris vyksta įvairiuose pasaulio regionuose. Įskaitant ir tai, kas vyksta vienos iš BRICS narių kaimynystėje“, – pridūrė ambasadorė.

„Svarbu akcentuoti mūsų poziciją, kad tarptautinis saugumas turi būti pagrįstas agresijos nenaudojimo principu, tarptautinės teisės ir žmogaus teisių gerbimo principu ir pagarba teritoriniam vientisumui“, – teigė S.Jakštonytė.

Diplomatinius santykius su Pietų Afrikos Respublika Lietuva užmezgė 1991 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius