-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 15

Pivašiūnuose – maldos, prekybos ir pasimatymų savaitė

Ketvirtadienį Pivašiūnuose, Alytaus rajone, prasidėjo Žolinių atlaidai. Į kaimą suplaukė tikintieji iš visos Lietuvos. Tačiau ne tik pasimelsti – prie Pivašiūnų bažnyčios klesti prekyba dešromis, papuošalais, paveikslais, suvenyrais, čia, Pivašiūnuose, susitinka ir seniai vienas kitą matę bičiuliai.
Atlaiduose
Atlaiduose / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Atvykę į Pivašiūnus prieš pat penktadienio vidurdienio mišias, sunkiai radome vietą automobiliui. Į kaimą Alytaus rajone buvo jau atvykę tiek žmonių, kad ne tik vietinių gyventojų kiemai, bet ir pievos tapo automobilių stovėjimo aikštelėmis, o pasivėlinusiems teko iki bažnyčios keliauti ir po puskilometrį ar daugiau.

„Gal norite vandens?“ – prie bažnyčios manęs paklausė 15-16 metų mergina. Tokių, kaip ji – su vandens buteliu ir krūva vienkartinių stiklinių, – Pivašiūnuose yra daug. Savanoriai vaikšto aplink bažnyčią siūlydami atsivėsinti. Nors penktadienis Pivašiūnuose – ne itin karštas, būta ir lietaus, vyresnio amžiaus žmonės nuo saulės slėpėsi po skėčiais, vėdavosi. Prie bažnyčios budi ir medikai.

Prie klausyklų, stovinčių lauke, būriavosi žmonės. Daugiausia – vyresnioji karta, tačiau nuodėmes išpažinti norėjo ir šiek tiek jaunesnių žmonių. Tuo metu vaikai arba jau spaudė rankose po ilgą deginto cukraus saldainį, arba nekantravo, kada galės pasaldinti dūšią.

Atlaidai Pivašiūnuose vyks visą savaitę. Prie Pivašiūnų bažnyčios veikia ir didelė turgavietė – prekybininkai, kaip ir tikintieji, čia atvažiavo iš visos Lietuvos. Prekių pasiūla yra plati – galima įsigyti įvairiausių dešrų, žuvies, papuošalų, saldėsių, žaislų, kolekcinių suvenyrų, netgi kvepalų. Tačiau prekybininkai nedžiūgauja – dalį potencialių klientų nuviliojo Krekenavos atlaidai, taip pat vyksiantys visą savaitę.

Pirkėjų mažiau, bet netrūksta

Stasys Pivašiūnuose pardavinėja įvairiausių džiovintų žolių puokštes. Prekiauti čia jis atvyko net iš Kėdainių, o žmoną, surišusią puokštes, prekiauti paliko Kaune, kur gyvena jų dukra.

„Čia šeimos verslas, šeima darė, o mane patikėjo prekiaut, – 15min.lt pasakojo Stasys. – Pagrinde žmona daro puokštes. Dukra Kaune gyvena – atvažiavom, pernakvojom, ryte anksti čia atvykom.“

Stasio šeima puokštes pardavinėja Kaune, Pažaislio vienuolyne. Žolynus vyras užaugina pats, tačiau tai nėra pagrindinis jo darbas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Stasys
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Stasys

„Žinot, darbo labai daug, bet šiek tiek prisidurt išeina. Bet turiu darbą, čia tik pagalbinis“, – sakė Stasys. Pasak jo, prekyba Pivašiūnuose šiemet vyksta vangiau, nes dalis tikinčiųjų išvyko į Krekenavoje vykstančius atlaidus.

„Kodėl ne, kodėl ne“, – sakė Stasys, paklaustas, ar atvyktų į Pivašiūnus ne prekiauti, o pasimelsti.

Žolynų puokštė Pivašiūnuose kainuoja maždaug 3–5 Lt. Vangiau prekyba vyksta ir tradiciniais deginto cukraus saldainiais, tačiau saldainių gamintojai užmiršti nesėdi.

Kaip gi atlaidai be saldainių

Saldainių prekystalių Pivašiūnuose – daug, tačiau tik „Dianos saldainiai“ pasikabinę užrašą, kad jų produkcija pagaminta Lietuvoje, todėl pirkti saldainių einame būtent ten.

Tradiciniai gaideliai–čiulpinukai čia kainuoja po litą. Jeigu anksčiau gaideliai dažniausiai būdavo tik tamsaus gintaro spalvos, tai dabar jų prekeiviai siūlo įvairiausių spalvų.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Turgavietėje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Turgavietėje

„Imkite raudoną – pats gražiausias, ir pats skaniausias“, – rekomendavo Diana.

Daug ji siūlo ir įprastų ilgų saldainių. Pigiausias, taigi ir trumpiausias jų, kainuoja litą, ilgesni – po 2, 3 Lt. 

Iš Pivašiūnų nešini sauja ilgų saldainių išeiname ne tik mes ir vaikai, bet ir daug suaugusiųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius