Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 12

Po ankstyvos pūgos – ilgas darbymetis

Dar lapkričio pabaigoje netikėtai iškritęs gausus sniegas neringiškius „apdovanojo“ darbais, kuriuos tenka dirbti iki šiol.
Išlaužytas pušis Neringos savivaldybė svarsto panaudoti šilumos gamybai.
Išlaužytas pušis Neringos savivaldybė svarsto panaudoti šilumos gamybai. / Jurgitos Andriejauskaitės/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Tąsyk per naktį iškritęs sniegas laužė medžių šakas, užtvėrė kelius, klampino mašinas. Neringos senbuviai teigė, kad tiek sniego buvo iškritę tik prieš pusšimtį metų. Neringos savivaldybė paskaičiavo, kad netikėtai užklupusi ankstyva žiema pridarė nuostolių už 160 tūkst. Lt ir kreipėsi į Vyriausybę prašydama juos atlyginti.

Pasak Neringos savivaldybės atstovės spaudai Sandros Vaišvilaitės, iš Vyriausybės buvo gautas neigiamas atsakymas, kad nuostoliai nebus kompensuojami. „Tačiau kompensuoti nuostolius numato įstatymai, nes tai buvo karti gamtos išdaiga“, – sakė S.Vaišvilaitė.

Panaudos šilumos gamybai

Praėjusią savaitę savivaldybės, Kuršių nerijos nacionalinio parko bei kitų institucijų atstovai rinkosi į pasitarimą ir sprendė, kaip iškuopti miškus bei miestelių aplinką – iki šiol visur mėtosi išlaužytos pušų bei kitų medžio šakos, išvirtę medžiai.

„Susirinkę įvairių institucijų atstovai tarėsi, kaip reikės suktis iš situacijos, nes žalos pridaryta daug. Neringos savivaldybė mano, kad reikia pašalinti išvirtusius medžius, surinkti nuokritas ir visą medieną panaudoti katilinėje šilumos gamybai. Šiuo metu ieškoma vietos, kur galėtume sandėliuoti drožles“, – sakė S.Vaišvilaitė.

Savivaldybė jau pasirūpino, kad nuokritos būtų pašalintos nuo pagrindinių kelių, takų, gyvenamųjų teritorijų. „Nutirpus sniegui itin matosi, kad visa miško paklotė nusėta šakomis. Per šventes raginome žmones rinkti šakas, puošti namus“, – kalbėjo savivaldybės atstovė.

Teiks prašymą antrąsyk

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorės pavaduotojas miškininkystei ir ūkiui Viktoras Kolokšanskis „15min“ teigė, kad dar neprarandama viltis gauti lėšų gamtos stichijos padariniams likviduoti. „Neskirti lėšų nusprendė senoji Vyriausybė, dabar turime naują, tad savivaldybė vėl kreipsis iš naujo. Kreipėmės ir mes į savo valdžią, Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą ir prašome to paties“, – sakė V.Kolokšanskis.

Jis pasakojo, kad šiuo metu dviejų girininkijų darbuotojai miškuose pluša iš peties: nuokritas krauna į krūvas ir taip po truputį valo mišką. „Vėliau ieškosime pirkėjo, bandysime medieną parduoti. Lauksime žinių, tikimės, kad valdžia finansuos nuostolius, o jei neskirs lėšų, taip pamažėle ir dirbsime“, – sakė V.Kolokšanskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius