Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2016 07 28 /18:31

Po apklausos STT VMVT vadovas Jonas Milius pareiškė: „Įtarimai man kelia juoką“

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo naują skambų politinės korupcijos tyrimą. Šio tyrimo centrinės figūros – Seimo narys, vienas partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderių Petras Gražulis, su juo siejama bendrovė „Judex“ ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius. Iš STT paskelbtos informacijos galima manyti, kad bendrovė „Judex“ turėjo problemų, kurias P.Gražulio prašymu ėmėsi spręsti pats tarnybos direktorius J.Milius.
Jonas Milius
Jonas Milius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Nesijaučia kaltas

Ketvirtadienį pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriui J.Miliui „kelia juoką“, tačiau jis neatmeta galimybės nusišalinti nuo pareigų, kol vyksta tyrimas.

„Iš tos medžiagos, ką aš mačiau, ji man asmeniškai sukelia juoką“, – žurnalistams po apklausos Specialiųjų tyrimų tarnyboje sakė J.Milius.

VIDEO: J.Milius po apklausos STT: „Labai apmaudu, bet toks gyvenimas“

Ketvirtadienio pavakarę į STT apklausą atvykęs J.Milius sakė, kad jo tarnyba yra „labai skaidri“ ir joje negalėjo būti vykdoma kažkas neteisėta.

„Nebuvo kažkokių pažeidimų. 100 procentų garantuoju, kadangi mūsų tarnyba yra labai skaidri“, – žurnalistams sakė J.Milius.

Jis teigė su tyrime taip pat figūruojančiu Seimo nariu Petru Gražuliu kalbėjęsis „labai daug kartų“. „Aš daug kalbu, daug padedu įstatymų ribose visiems“, – kalbėjo tarnybos vadovas. Jis taip pat sakė tokių klausimų, dėl kurių jam yra pareikšti įtarimai, sprendžiantis „po 200 per dieną“, todėl tik atliko savo pareigas, kurios jam priklauso pagal pareigybę.

J.Milius teigė, jog artimiausiu metu neketina nusišalinti nuo pareigų, nes visų akyse pasirodytų kaltas. „Jeigu pats išeisiu, tikrai atrodys, kad esu kaltas“, – pridūrė jis.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas sakė aptarsiantis šį klausimą su savo tiesioginiu vadovu premjeru Algirdu Butkevičiumi ir būtų linkęs nusišalinti, jeigu bus paragintas.

„Aš būčiau linkęs, aš tikrai nesispardyčiau, jeigu man pasakytų nusišalinti, kol vyksta tyrimas“, – kalbėjo J.Milius.

Po apklausos STT pranešė, kad J.Miliui buvo pateikti įtarimai piktnaudžiavus tarnyba.

Pasak jo, P.Gražulis pokalbių metu niekada nieko neprašydavo, o tik klausdavo patarimų.

J.Milius sakė, kad prieš metus tyrime figūruojančioje šaldytų maisto produktų gamybos bendrovėje „Judex“ buvo rasta nešiurkščių pažeidimų, susijusių su eksportu.

Žemės ūkio ministrė kol kas nesiūlys nušalinti J.Milių nuo pareigų

VMVT vadovą skiria Vyriausybė Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) teikimu. Šios ministerijos siūlymu Vyriausybė galėtų svarstyti ir tarnybos vadovo nušalinimą.

Ketvirtadienio vakarą žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė pabrėžė, kad sprendimas dėl vadovo, – ne jos, o visos Vyriausybės kompetencija.

„Mes galime tik teikti tam tikrus siūlymus arba neteikti. Kol kas neturiu daugiau jokios informacijos, bijau pasakyti, kokia bus ŽŪM pozicija, – 15min sakė ministrė. – Kol kas negaliu pasakyti (kad siūlys nušalinti – aut.), nes neturiu visos informacijos.“

Kratos nusidriekė iki Kauno

Teisėsaugos pareigūnai ketvirtadienį atliko kratą parlamentaro „Tvarkos ir teisingumo“ atstovo Petro Gražulio darbo vietoje Seime. Kratos atliekamos ir su P.Gražuliu seniai siejamos šaldytų maisto produktų bendrovės „Judex“ patalpose Kaune.

Ketvirtadienio rytą kratos atliktos ir Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje bei šios tarnybos direktoriaus Jono Miliaus kabinete. STT praneša, kad kratos atliktos ir kituose miestuose.

STT pareigūnai ketvirtadienį lankėsi ir Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Kauno teritoriniame skyriuje.

Institutas atlieka rizikos vertinimo ir nacionalinių referentinių laboratorijų funkcijas bei laboratorinius tyrimus maisto ir pašarų saugos ir kokybės bei veterinarijos srityse, taip pat – gamtinio vandens.

Šiuo metu informuoti, kiek yra įtariamųjų, dar yra šiek tiek per anksti.

„Šiuo metu informuoti, kiek yra įtariamųjų, dar yra šiek tiek per anksti. Informacija apie įtariamuosius bus pateikta, kai tai bus galima“, – spaudos konferencijoje sakė Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė. Ji teigė, kad tai yra atskiras tyrimas, kai žurnalistai paklausė, ar jis yra susijęs su ikiteisminiu tyrimu, kuriame figūruoja buvę Seimo nariai Eligijus Masiulis ir Vytautas Gapšys.

Prokuratūra taip pat nenurodo, kokios sumos figūruoja byloje.

VIDEO: Generalinė prokuratūra apie atliktas kratas: kol kas įtariamųjų skaičiaus atskleisti negalime

P.Gražulis: aš nieko nežinau

Šiuo metu atostogaujantis P.Gražulis tikina, kad apie kratas jo kabinete Seime sužinojo tik iš žurnalistų, jam neskambino nei kolegos parlamentarai, nei Seimo darbuotojai, nei tuo labiau teisėsaugos atstovai.

„Aš ne Lietuvoje. Vakar atskridau. Kijeve dabar esu“, – BNS sakė P.Gražulis.

Prokuratūros pranešime teigiama, kad šiuo metu užsienyje esantis P.Gražulis „apie ikiteisminį tyrimą informuotas telefonu“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo nario Petro Gražulio kabinetas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo nario Petro Gražulio kabinetas

Nieko aš nežinau, tik iš žurnalistų žinau, tik iš žurnalistų. Nieko absoliučiai nežinau, sovietmečiu visada informuodavo, niekada kratos be šeimininko namuose nedarydavo, – sakė P.Gražulis.

„Nieko aš nežinau, tik iš žurnalistų žinau, tik iš žurnalistų. Nieko absoliučiai nežinau, sovietmečiu visada informuodavo, niekada kratos be šeimininko namuose nedarydavo.

Tik Berijos laikais darydavo kratą taip, o sovietmečio pabaigoje visada pakviesdavo liudininkus, ateidavo prokuroras, būdavo šeimininkas, kad jeigu kas, neįneštų kažko į kabinetą, kokių nors dokumentų ar daiktų, kurie draudžiami. Dabar jie gali, ką nori“, – kalbėdamas su 15min piktinosi parlamentaras.

Anot jo, dabar jis galįs būti apkaltintas bet kuo. „Dabar jie gali, ką nori – popierių prirašyti krūvas, gali dabar ten kokių narkotikų pridėti stalčiuose, gali kokių ginklų pridėti, viskuo gali apkaltinti. Aš ten juk nebuvau“, – kalbėjo šiuo metu užsienyje esantis Seimo narys.

P.Gražulis įsitikinęs, kad teisėsauga juo domisi tik dėl to, jog jis nevengia kritikuoti prezidentę Dalią Grybauskaitę. „Aš nesistebiu, jau net galvojau, kodėl taip ilgai prie manęs niekas nesikabino, nors aš taip kritikuoju Dalią Grybauskaitę. Bet aš nieko nežinau“, – tikindamas, kad neturi supratimo, kodėl sulaukęs tokio vizito, teigė seimūnas.

Seimo narys neneigia ne kartą bendravęs su Jonu Miliumi, esą jie pasikalba nuolat, „ir su reikalu, ir be reikalo“. Pasak P.Gražulio, į jį kreipiasi daugybė žmonių, verslo įmonių, turinčių problemų, dėl kurių jis kalbasi su pačiais įvairiausiais pareigūnais. Ką su J.Miliumi kalbėjosi apie bendrovę „Judex“ parlamentaras neatskleidė.

Prisiminė, kad yra prašęs J.Miliaus pagalbos dėl „Judex“

Teisingai – prisiminiau dabar. Jie („Judex“ – BNS) norėjo eksportuoti į JAV, kai atsidarė rinkos, tai paprašiau... priėmė mus, padarė seminarą visoms įmonėms, ką jos turi padaryti, kai persitvarkyti, jeigu nori patekti į JAV rinką, kokius ji kelia reikalavimus, – BNS ketvirtadienį telefonu iš Kijevo sakė P.Gražulis.

Vis dėlto ketvirtadienio vakarą kalbėdamas su BNS parlamentaras P.Gražulis prisiminė, jog yra prašęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo Jono Miliaus pagalbos „Judex“ prašymu.

„Dėl dešimčių įmonių kalbėjau, kreipdavausi... Nežinau (dėl „Judex“ – BNS). Gal buvo kažkada... gal kreipiausi, jeigu į mane kreipėsi, kreipiausi ir dėl „Judex“. Nematau, kad nusikalstama veikla ji vykdytų ir aš negalėčiau, jeigu yra kokių klausimų dėl „Judex“... Teisingai – prisiminiau dabar. Jie („Judex“ – BNS) norėjo eksportuoti į JAV, kai atsidarė rinkos, tai paprašiau... priėmė mus, padarė seminarą visoms įmonėms, ką jos turi padaryti, kai persitvarkyti, jeigu nori patekti į JAV rinką, kokius ji kelia reikalavimus. Tai ne tik dėl jos („Judex“ – BNS) ir dėl kitų įmonių tuo pačiu klausimu kalbėjom ir buvo tam specialus seminaras“, – BNS ketvirtadienį telefonu iš Kijevo sakė P.Gražulis.

Iš pradžių – krata pas J.Milių

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jonas Milius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jonas Milius

Ketvirtadienio rytą STT agentai pirmiausia apsilankė pas Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Jono Miliaus kabinete.

STT išplatintame pranešime pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu, kuriame taip pat tiriamos ir kitos galimai vykdytos bei su įtariama prekyba poveikiu susijusios nusikalstamos veikos: piktnaudžiavimas, dokumentų klastojimas bei kitos.

Pasak STT, šiuo metu turimi duomenys leidžia įtarti, kad vienos maisto produktus gaminančios bendrovės vadovai, norėdami, kad įmonė išvengtų nuobaudų, kurios paprastai yra taikomos aptikus darbų saugos, pakavimo, ženklinimo, higienos ar kitus pažeidimus, savo neteisėtų tikslų siekė papirkdami įvairius atsakingus specialistus arba asmenis, galinčius tokiems specialistams daryti poveikį.

Vakare po J.Miliaus apklausos STT pranešė, kad J.Miliui pateikti įtarimai piktnaudžiavus tarnyba.

Vėliau paaiškėjo, kad kratos atliktos ir Seimo nario P.Gražulio darbo vietoje. 15min išsiaiškino ir paskelbė, kad kratos atliekamos ir Kaune, bendrovės „Judex“ patalpose.

Tuomet STT patikslino, kad atliekant šį ikiteisminį tyrimą šiandien buvo atliekamos kratos, poėmiai, vykdomi kiti proceso veiksmai bendrovės administracinėse, gamybinėse patalpose, jos vadovų kabinetuose bei namuose, Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje bei šios Tarnybos direktoriaus J.Miliaus kabinete, Lietuvos Respublikos Seimo nario P.Gražulio darbo vietoje bei gyvenamosiose patalpose Seimo viešbutyje.

Visos kratos vyko teismo patvirtintu prokuroro nutarimu.

Pasak Generalinės prokuratūros, visos atitinkamomis teismo nutartimis sankcionuotos kratos buvo atliktos užtikrinant visus baudžiamojo proceso reikalavimus ir visų reikiamų asmenų dalyvavimą, įskaitant ir Seimo kanceliarijos atstovą. Lietuvos Respublikos Seimo narys Petras Gražulis apie ikiteisminį tyrimą informuotas telefonu, šiuo metu jo nėra Lietuvoje.

Šiuose proceso veiksmuose dalyvavo keliasdešimt STT pareigūnų.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai, atlieka Specialiųjų tyrimų tarnyba. Detalesnė informacija apie vykstančius proceso veiksmus, tyrimo akiratyje esančius asmenis šiuo metu neteikiama, tačiau bus papildyta ir patikslinta, kai tai nepakenks ikiteisminio tyrimo sėkmei.

J.Milius pripažįsta bendravęs ir su P.Gražuliu, ir su įmonės „Judex“ atstovais, bet tikina, kad tai buvo įprastinė darbinė veikla.

„Su „Judex“ įmone daug bendravome, įmonės atstovai pas mane daug kartų lankėsi ir ypač dėl eksporto reikalų“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė J.Milius.

Jis sakė, kad Seimo narys „tvarkietis“ Petras Gražulis yra jam skambinęs ne kartą, tačiau atsisako pasakyti, ar Seimo narys rūpinosi „Judex“ reikalais.

VIDEO: VMVT atstovė apie STT vizitą: „Pareigūnai užtruko apie porą valandų“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./STT kratos Maisto ir veterinarijos tarnyboje

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./STT kratos Maisto ir veterinarijos tarnyboje

Krata ir „Judex“ bendrovėje, su kuria siejamas P.Gražulis

STT pareigūnai ketvirtadienį pasirodė ir koldūnus gaminančioje įmonėje „Judex“, kuri įsikūrusi Kaune. 15min žurnalistas popiet atvykęs prie bendrovės pastato Europos prospekte, rado ten dar besidarbuojančius STT pareigūnus.

Neoficialiomis žiniomis, STT pareigūnai šiandien pasirodė ir koldūnus gaminančioje įmonėje „Judex“, kuri įsikūrusi Kaune.

P.Gražulis yra siejamas su šia bendrove, nes laikomas jos įkūrėju. „Judex“ taip pat dirba jo jau buvusi žmona Raminta. Tačiau P.Gražulis atkakliai neigia sąsajas su šia bendrove ir tikina niekuomet neturėjęs jos akcijų.

Šios įmonės komercijos direktorė Patricija Pochomovaitė yra Seimo nario P.Gražulio sekretorė padėjėja. P.Pochamovaitė taip pat yra Lietuvos šaldytų maisto produktų įmonių asociacijos vadovė. 2015 metais savivaldos rinkimuose Kaune ji yra kandidatavusi kaip „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatė. Su ja BNS kol kas nepavyko susisiekti.

Patricija Pachomovaitė
Patricija Pachomovaitė

„Aš nieko nežinau ir nieko kalbėti nenoriu. Jūs daugiau žinote, nei aš. Nieko nežinau – dirba žmona, dirba sūnus, daug kas dirba daug metų, brolis dirbo“, – BNS sakė P.Gražulis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Teisėsauga atliko procesinius veiksmus ir bendrovėje „Judex“, įmonės vadovų darbo vietose
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Teisėsauga atliko procesinius veiksmus ir bendrovėje „Judex“, įmonės vadovų darbo vietose

„Judex“ gamina įvairius koldūnus, tarp jų ir „Užkalnio koldūnus“. Anksčiau bendrovė yra gaminusi koldūnus, ant kurių puikavosi stilizuotas P.Gražulio atvaizdas. Šiuo metu bendrovėje „Judex“ niekas telefonu neatsiliepia. Tačiau kaimynystėje esančių firmų darbuotojai 15min teigė, jog šalia koldūnų daryklos yra daug pareigūnų.

UAB „Judex“ skelbiasi esanti viena didžiausių modernių šaldytų maisto produktų gamybos įmonių Lietuvoje. Veiklą pradėjusi 1995-aisiais metais, įmonė sėkmingai dirba Lietuvos ir užsienio rinkose. Bendrovė teigia atitinkanti Europos Sąjungos standartus, joje vykdoma griežta gamybos proceso bei kokybės kontrolė. Čia dirba 100 darbuotojų.

Ministrė nustebusi

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė sako, kad ją nustebino žinios apie kratas Valstybinės maisto ir veterinarijos vadovo Jono Miliaus darbo vietoje.

Pasak ministrės, Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas ją informavo tik apie atliekamų kratų faktą ir papildomos informacijos nepateikė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Virginija Baltraitienė Liberalų sąjūdžio frakcijoje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Virginija Baltraitienė

„Tai netikėta, nes apie tokius dalykus iš anksto nebuvo pranešta. Tokių signalų nesu turėjusi, nežinau, ar turėjo Vyriausybė, nes Veterinarijos tarnyba pavaldi Vyriausybei“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė V.Baltraitienė.

Pasak ministrės, apie kratas yra informuotas ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

59-erių J.Milius tarnybos direktoriaus pareigas eina nuo 2010 metų.

Premjeras neskuba vertinti

Premjeras Algirdas Butkevičius neskuba vertinti STT pareikštų įtarimų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovui J.Miliui.

„Premjeras pasitiki teisėsauga ir tikisi, kad ji tinkamai atliks savo darbą. Apie rezultatus visuomenei bus paaiškinta, kai bus baigtas tyrimas“, – BNS sakė premjero atstovas Mindaugas Janulionis.

Pavadino „rinkiminiu triuku“

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos vadovas Rolandas Paksas kratas partiečio Petro Gražulio darbo vietoje vertina kaip politizuotus bei sako, kad partija nesvarstys atsisakyti jo kandidatūros į Seimą.

„Niekuomet neturėjau pagrindo abejoti jo sąžiningumu, skaidrumu. Bet sakau, sakiau ir sakysiu, kad yra atidaryta Pandoros skrynia, kai politikai yra tie iešmininkai ir teisėtvarkos institucijos naudojamos prieš politikus. Iš to, ką girdėjau, negaliu daryti išvadų, bet man atrodo, kad tai yra rinkiminių triukų ilgesnė ranka, pasiruošimas spalio 9 dienai“, – BNS ketvirtadienį sakė R.Paksas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolandas Paksas ir Petras Gražulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolandas Paksas ir Petras Gražulis

R.Paksas sako, kad jam kol kas nepavyko susisiekti su P.Gražuliu, kad šis paaiškintų situaciją.

„Tvarkiečių“ vadovas sako, kad dėl žinios apie STT tiriamus įtarimus nebus svarstoma sustabdyti P.Gražulio kandidatavimą rinkimuose, jis taip pat tikisi, kad žinios nepakenks partijai, o priešingai – mobilizuos rinkėjus.

„Aš manau, kad turės atvirkštinės įtakos, atvirkštinės, kad bus reitingai dideli. Nes kiek gi galima?“, – piktinosi R.Paksas.

„Juokaujat?“, – pridūrė jis, paklaustas, ar bus koreguojamas partijos rinkimų sąrašas.

„Tvarka ir teisingumas“ skęsta įtarimuose

Tai ne pirmas tyrimas, kuriame figūruoja „Tvarkos ir teisingumo“ nariai. Kitame šiemet pradėtame tyrime partijos pirmininkui Rolandui Paksui teisėsauga nori pareikšti įtarimus prekyba poveikiu, tačiau laukia, kol Europos Parlamentas panaikins jo teisinę neliečiamybę.

Prokurorai įtaria, kad žiniasklaidos grupės „Lietuvos ryto“ vadovas Gedvydas Vainauskas sutarė su R.Paksu, kad šis už kyšį paveiks Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojus, jog šie leistų pradėti eksploatuoti „Norfos“ parduotuvę Prienuose. R.Paksas ir G.Vainauskas įtarimus neigia.

Vykdant dar vieną didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu, kuriame įtarimai pareikšti keliolikai asmenų, teisėsauga įtarimus taip pat pareiškė ir partijai „Tvarka ir teisingumas“ kaip juridiniam asmeniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius