Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 19

Po diskusijų dėl kraštutinio nacionalizmo konservatoriams uždrausta dalyvauti šovinistiniuose renginiuose

Po partijos tarybos posėdyje šeštadienį vykusių diskusijų dėl kraštutinio nacionalizmo Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionys demokratų (TS-LKD) nariams nuspręsta neleisti dalyvauti renginiuose su šovinistiniais šūkiais.
Prieš eiseną
Kovo 11-ąją vyko nacionalistų eitynės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tarybos priimtoje rezoliucijoje nuspręsta, kad partijos nariai negali dalyvauti nė renginiuose su ksenofobišku turiniu, kurie „demonstruoja anachronistiškai iškreiptą patriotinę karikatūrą „Lietuva lietuviams“.

„TS–LKD nariai nei tiesiogiai, nei netiesiogiai neturėtų dalyvauti tokiuose renginiuose, kurie yra nukreipti prieš kitas tautybes ir kurie savo požiūriu yra pakankamai atvirai šovinistiniai“, – žurnalistams sakė premjeras Andrius Kubilius.

Tai numatančią rezoliuciją priimti pasiūlė europarlamentaras Vytautas Landsbergis.

„Iškrypstantis nacionalizmas, kurio ksenofobiniai netolerancijos bruožai kompromituoja Lietuvos atgimimą, išsivadavimą bei dabartį demokratinio pasaulio akyse“, – partijos tarybos posėdyje teigė jis.

Parlamentaras konservatorius Gintaras Songaila posėdyje gynė prieštaringai vertinamose Kovo 11-ąją vykusiose eitynėse dalyvavusį TS–LKD frakcijos narį Kazimierą Uoką.

Anot jo, europarlamentaro Vytauto Landsbergio siūlymas partijos tarybai neleisti TS–LKD nariams dalyvauti atvirai šovinistiniuose, prieš rasę ar tautybę nukreiptuose ar dviprasmiškuose tokio atspalvio renginiuose yra pernelyg griežtas.

Parlamentaras konservatorius Gintaras Songaila posėdyje gynė prieštaringai vertinamose Kovo 11-ąją vykusiose eitynėse dalyvavusį TS–LKD frakcijos narį Kazimierą Uoką.

Tačiau jis partijos narių palaikymo nesulaukė, prieš tai pasisakė Emanuelis Zingeris ir Vilija Aleknaitė–Abramikienė, jam prieštaravo ir premjeras Andrius Kubilius.

„Kai girdžiu Gintarą aiškinant, kad šūkis „Lietuva–lietuviams“ nekursto nesantaikos – girdėjau, kaip jis skamba. Tai nebuvo kelių jaunuolių, pasiklydusių eisenoje, pacypavimas, tai skambėjo pakankamai grėsmingai. Galiu paliudyti savo liudijimu. Nežinau, kokie teismai ir kokie analitikai analizuoja, kad tokie šūkiai nekursto nesantaikos, mano įsitikinimu, jie kursto nesantaiką, ir niekas man niekas kitaip neįrodys“, – kalbėjo premjeras.

E.Zingeris atkreipė dėmesį, kad eitynėse kalbėjo vokietis nacionalistas.

„Dabar prašneko vokietis radikalas. (...) Ką, mes plauksime šita kryptimi, vėl klausysimės šitų vokiškų garsų? Manau, tai mums yra svetima. Didžiuojuosi, kad mano sūnus ėjo į žydų mokyklą, kur buvo dėstoma lietuvių kalba“, – teigė jis.

„Kaip galima patikėti teiginiu, kad K.Uoka atsiranda eitynėse netyčia, ir visiškai nekaltai pamato kokius nors netiknamus užrašus ar jų net nepastebi? Kaip galima patikėti, kai jūs įrodinėjate, kad šūkis „Lietuva – lietuviams“ yra labai nekaltas?“ – į G.Songailą kreipėsi V.Aleknaitė–Abramikienė.

Anot jos, „šakninikai“, ginantys šį šūkį, pasitarnauja su Maskva siejamiems „frontininkams“ ir jų lyderiui Algirdui Paleckiui.

„Tokių šūkių buvimas ir tokių veikėjų palaikymas, kaip mes matome šiandien, leigitimizuoja ir tokius veikėjus kaip frontininkai. Juk kai gerbiamas ar nelabai gerbiamas Paleckiukas nuvažiuoja į motiną Rusiją ir aiškina, kad jo judėjimas vertas pagarbos ir paramos, nes Lietuvoje ir visame Pabaltijy atgimsta fašizmas, jam tiesgio gyvybiškai būtini esate jūs, šaknininkai. (...) Jis nuvykęs prie Kremliaus sienų galės raudoti: „Padėkite, broliai, nes yra tokie „šaknininkai“, kurie nori prikelti fašizmą Lietuvoje“, – kalbėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius