-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 03 31

Po gaisro Vilniaus Krokuvos gatvės name – aštuoni mėnesiai gyvenimo su kiauru stogu

2013-ųjų rugpjūčio 3-osios vakaras Vilniaus Krokuvos g. 53 namo gyventojams buvo išties juodas. Name su mansarda, kuriame įrengti 9 butai, kilo gaisras – sudegė namo stogas ir palėpė, apdegė ar buvo užlietas vandeniu ir turtas pirmajame aukšte esančiuose butuose. Praėjo aštuoni mėnesiai, tačiau namas vis dar stovi su laikinu stogu, o gyventojai ir namą administruojanti bendrovė nesutaria, kas dėl to kaltas.
Namas Krokuvos gatvėje praėjus 8 mėnesiams po gaisro
Namas Krokuvos gatvėje praėjus 8 mėnesiams po gaisro / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Krokuvos g. name, kuriame pirmąjį rugpjūčio šeštadienį kilo gaisras, gyvenanti vilnietė Jolanta Klimašauskienė jau kuris laikas priversta glaustis nuomojamame kambaryje. Nors jos butas nenukentėjo nuo liepsnų, bet nukentėjo nuo ugnį malšinusio vandens. Be to, pats namas vis dar tebestovi tik su laikinu stogu – uždengtas plėvele. Panaši ir kitų gyventojų situacija.

Reikalauja pinigų, o ne dirba

Gyventojai įsitikinę, kad remontas turėjo būti pradėtas tuoj po gaisro, o to imtis reikėjo daugiabutį administruojančiai bendrovei „Žirmūnų būstas“. Tačiau pastaroji, J.Klimašauskienės teigimu, nesilaiko savo įsipareigojimų ir tik reikalauja pinigų iš gyventojų, neatlikdama savo pareigos.

„Jie privalo atstatyti stogą. Tačiau nors gaisras įvyko rugpjūčio 3 dieną, remontas dar nepradėtas. Tik nurodė, kad gyventojai gali tekti mokėti po 25, 50 ar net 75 Lt už kv. metrą savo buto, vadinasi, už mano 34 kv. m butą išeitų mažiausiai po 850 Lt per mėnesį. Bet niekas nenurodė, kiek laiko mums teks mokėti – mėnesį, metus ar iki pat tos dienos, kai pasikeis daugiabučio administratorius“, – piktinosi J.Klimašauskienė.

Jie privalo atstatyti stogą. Tačiau gaisras buvo rugpjūčio 3 dieną, o remontas nepradėtas, – piktinosi J.Klimašauskienė.

Moteris ir jos kaimynai ne kartą mynė tiek „Žirmūnų būsto“, tiek Vilniaus savivaldybės slenksčius. Vis dėlto tvirtina pagalbos niekur nesulaukę, tik reikalavimo mokėti pinigus.

Gyventoja rodo „Žirmūnų būsto“ atsiųstas sąskaitas – jose nurodoma sumokėti 518 Lt už stogo remontą. Tai buvę apdegusio stogo konstrukcijų tvarkymo darbai.

Namo gyventojai tikina patys tai sutvarkę, tad jau nebematantys pagrindo mokėti bendrovei. Tačiau po mėnesio atkeliavusioje sąskaitoje suma jau buvo dviguba – skola ir tiek pat už dar vieną mėnesį, nors nieko papildomo tame Krokuvos g. name niekas nebedarė.

Gyventojai turi ir daugiau skundų: jų manymu, niekas nebando išsiaiškinti, kas tikrasis gaisro kaltininkas, nors visi įtaria vieno buto nuomininkus. Be to, kyla klausimų, nes parengtas ir pateiktas gyventojams stogo projektas nėra patvirtintas, o darbų sąmata, siekianti 100 tūkst. Lt, gerokai išpūsta.

Kadangi keli butai šiame name priklauso Vilniaus miesto savivaldybei, pasipylė įtarinėjimai, kad miestas paprasčiausiai susitarė su namą administruojančia bendrove: užkrovus didesnę finansinę naštą kitiems butams savivaldybė bando išvengti mokėjimų pati.

Administratorius žada darbus pradėt balandį

Jei gyventojai nepriims jokio sprendimo, vadovaudamiesi mažiausios kainos kriterijumi atliksime stogo uždengimo darbus. Planuojame, kad stogo remonto darbai bus pradėti balandžio viduryje, – sakė Paulius Ugianskis

Namo administratorė – bendrovė „Žirmūnų būstas“ – kaltinimų nepripažįsta.

Kaip 15min.lt informavo bendrovės atstovas spaudai Paulius Ugianskis, „Žirmūnų būstas“ po kilusio gaisro nedelsiant pradėjo nelaimės likvidavimo darbus: išvežė šiukšles, sumontavo laikinąjį stogą. O balandį jau turėtų prasidėti ir didieji remonto darbai.

„Gaisro metu sudegė du trečdaliai stogo iki perdangos. Nelaimės kaltininkai nesurasti, vyksta ikiteisminis tyrimas. Iš karto po šio incidento informavome gyventojus apie tolimesnius veiksmus, paskelbėme konkursą dėl stogo projektavimo darbų. Kadangi namas patenka į kultūros paveldo zoną, visiems darbams vykdyti reikalingi Kultūros paveldo leidimai, o tai užtrunka. Šiuo metu projektas jau patvirtintas ir paskelbtas rangos darbų konkursas“, – teigė P.Ugianskis. 

„Žirmūnų būsto“ atstovas tikino, kad buvo gauti rangovų pasiūlymai, su kuriais gyventojai susipažino. „Jei gyventojai nepriims jokio sprendimo, vadovaudamiesi mažiausios kainos kriterijumi atliksime stogo uždengimo darbus. Planuojame, kad stogo remonto darbai bus pradėti balandžio viduryje. Gyventojai apie visus planuojamus darbus buvo informuoti asmeniškai – su kiekvienu jų bendravo daugiabutį prižiūrintis vadybininkas“, – sakė  „Žirmūnų būsto“ atstovas spaudai P.Ugianskis.

Gyventojos Jolantos nuotr./Taip namas Krokuvos gatvėje atrodė iš karto po gaisro
Gyventojos Jolantos nuotr./Taip namas Krokuvos gatvėje atrodė iš karto po gaisro

Surašytas protokolas

2014 m. sausio mėnesį vykusio susirinkimo metu dauguma gyventojų nutarė stogo remonto darbų projektą koreguoti, Administratoriaus parinktas statybos darbų rangovas gyventojams irgi netiko. Dėl visų šių aplinkybių remonto darbų pradžia užsitęsė, – aiškino Stasė Kvederienė.

Vilniaus miesto savivaldybė vis dėlto įžvelgia namą administruojančios bendrovės nuodėmių. Todėl savivaldybės Būsto renovavimo skyrius raštu įpareigojo „Žirmūnų būstą“ iki 2014 metų vasario 24 dienos pradėti gyvenamojo namo Krokuvos g. 53 stogo remonto darbus.

„Darbai nebuvo pradėti, UAB „Žirmūnų būstas“ direktoriui surašytas Administracinės teisės pažeidimų protokolas (ATPK 189(4) straipsnis)“, – teigė Vilniaus savivaldybės Būsto renovavimo skyriaus vedėja Stasė Kvederienė.

Savivaldybės atstovė 15min.lt informavo, kad po gaisro, kuris įvyko 2013 m. rugpjūčio mėnesį, administratorius apdengė pastato stogą laikina danga ir užsakė pastato stogo rekonstrukcijos projektą, kuris buvo baigtas tik 2013 m. gruodžio mėnesį. „2014 m. sausio mėnesį vykusio susirinkimo metu dauguma gyventojų nutarė stogo remonto darbų projektą koreguoti, Administratoriaus parinktas statybos darbų rangovas gyventojams irgi netiko. Dėl visų šių aplinkybių remonto darbų pradžia užsitęsė“, – aiškino S.Kvederienė.

Gyventojai, S.Kvederienės teigimu, gyventojai buvo ne kartą raštu informuoti apie galimybę gauti paramą iš savivaldybės administracijos fondo ir dėl medienos remonto darbams, tačiau esą niekas nesikreipė.

Kalti ir patys gyventojai?

„Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus direktoriaus 2013 metų spalio 11 dienos įsakymu J.Klimašauskienei buvo skirta vienkartinė pašalpa. Pašalpa bus skirta ir kitiems gyventojams, kurie atitiks Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2013 07 24 sprendimu Nr. 1-1393 patvirtinto Vienkartinių pašalpų skyrimo ir mokėjimo tvarkos aprašo nuostatas“, – kalbėjo S.Kvederienė.

Miesto savivaldybė tvirtina, kad ta dalis, kuri priklauso sumokėti už jai priklausančius butus, bus sumokėta. Tai padarys savivaldybės įmonė „Vilniaus miesto būstas“, kuri ir rūpinasi šiais butais.

O tai, kad darbai vėluoja ir vis dar neprasidėjo remontas, S.Kvederienės teigimu, yra ir pačių gyventojų kaltė: „Gyventojų priimti sprendimai, besikartojantys prašymai ir skundai įvairioms teisėsaugos bei viešojo administravimo institucijoms sudaro papildomas kliūtis išspręsti susidariusią situaciją ir organizuoti remonto darbus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius