-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 12

Po inspektorių vizitų darbuotojai nenurimo

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Vilniaus skyriaus darbuotojai baigė patikrinimus konditerijos fabrike „Vilniaus pergalė“ ir nustatė, kad šioje bendrovėje, įvedant suminę darbo laiko apskaitą, nebuvo tinkamai parengti darbo laiko grafikai. Už pažeidimus „Vilniaus pergalės“ direktoriui Lionginui Šepečiui skirta administracinė nuobauda.
„Vilniaus pergalės“ darbuotojai skundžiasi, kad jie yra verčiami dirbti viršvalandžius.
„Vilniaus pergalės“ darbuotojai skundžiasi, kad jie yra verčiami dirbti viršvalandžius. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Įmonė labai greitai tuos grafikus sutvarkė“, – „15min“ sakė VDI Vilniaus skyriaus vedėjas Vilius Mačiulaitis. Jis neatskleidė, kokio dydžio bauda skirta L.Šepečiui. „Jei jis norėtų apskųsti, o teismas panorėtų panaikinti nuobaudą, iš mano pusės kol kas būtų negarbinga sakyti“, – aiškino V.Mačiulaitis. Anksčiau VDI Vilniaus skyriaus vedėjas „15min“ yra sakęs, kad už darbo įstatymo pažeidimus gali būti skiriama bauda nuo 500 iki 5000 Lt.

„Vilniaus pergalės“ generalinis direktorius L.Šepetys sakė, jog VDI Vilniaus skyriaus inspektorių aptikti pažeidimai buvo daugiau techninio pobūdžio. „Ant kelių dokumentų buvo ne visi reikiami parašai, dabar jie yra sutvarkyti ir visos problemos išspręstos, – tikino jis. - Nusižengimas yra mažas. Formalūs dalykai. Labai gilintis ir komentuoti nenoriu“. L.Šepetys pridūrė, jog sutinka su jam skirta nuobauda.

Komunikacijos

Kaip „15min“ rašė balandžio pabaigoje, tarp „Vilniaus pergalės“ darbuotojų kilo nepasitenkinimas, kad bendrovės vadovybė verčia dirbti viršvalandžius.

Ant kelių dokumentų buvo ne visi reikiami parašai, dabar jie yra sutvarkyti ir visos problemos išspręstos. Sakė L.Šepetys.

VDI Vilniaus skyriaus vedėjo V.Mačiulaičio teigimu, „Vilniaus pergalėje“ pakeitus darbo tvarką, kilo problemų dėl darbuotojų informavimo. „Dabar jų, kiek žinau, nėra“, – pridūrė VDI Vilniaus skyriaus vedėjas.

Pasak L.Šepečio, suminė darbo laiko apskaita darbuotojams yra naujovė. „Todėl kartais jie papildomai klausia, gali kilti įtarimų, kad kažkas negerai, bet tai yra normali praktika, kitose įmonėse taikoma jau seniai“, – sakė direktorius. Pasak jo, suminė darbo laiko apskaita įvesta norint efektyviau organizuoti gamybą, prisitaikyti prie rinkos sunkmečio sąlygomis.

Praėjusią savaitę „15min“ kalbintas „Vilniaus pergalės“ darbuotojas Jonas (vardas pakeistas – aut. past.) tikino, kad po VDI Vilniaus skyriaus pareigūnų apsilankymo fabrike niekas nesikeičia. „Nesvarbu, kiek valandų dirbame, vis tiek rašo aštuonias“, – sakė vyras.

Suminė darbo laiko apskaita

Suminė darbo laiko apskaita leidžia dirbti iki 12 valandų per dieną. Viršvalandžiai, tokiu atveju, skaičiuojami ne kasdien, o per apskaitinį laikotarpį. Tokią tvarką, kaip sakė V.Mačiulaitis, galima taikyti 4 mėnesius. Per juos darbdavys turi išlyginti darbo laiką taip, kad per savaitę gautųsi ne daugiau nei 40 darbo valandų. Jei jų yra daugiau, turi būti apmokami viršvalandžiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius