-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 11 20

Po kraupaus Justinos Šikšniūtės nužudymo Seime bręsta idėjos didinti bausmes

Pareigūnams tiriant ypatingai žiaurią dvidešimtmetės studentės Justinos Šikšniūtės žmogžustystės bylą, kurią įvykdęs įtariamas Valdas Jankauskas, Seime bręsta idėjos skubiai didinti Baudžiamajame kodekse už nužudymą numatytas bausmes.
Justina Šikšniūtė
Justina Šikšniūtė / „Facebook“ nuotr.

Socialdemokratas Albinas Mitrulevičius ketvirtadienį Seime pareiškė, kad, jo nuomone, jei Lietuva nesugrąžina mirties bausmės, už žiaurias žmogžudystes reikėtų skirti bent 30-40 metų kalėjimo.

Kol kas parlamentaras nesiėmė registruoti tai numatančių Baudžiamojo kodekso pataisų. Nuomonės apie bausmių didinimo galimybę per Vyriausybės valandą Seimo narys pirmiausia atsiklausė teisingumo ministro Juozo Bernatonio.

„Iš tiesų, kiekvieną kartą, kai kyla tokios situacijos, kai įvyksta tokie baisūs nusikaltimai, visuomenės nuomonė būna aiški. Mes matome diskusijas apie tai, kad reikėtų grąžinti mirties bausmę. Deja, kaip rodo ir kitų valstybių baudžiamosios politikos patirtis, mirties bausmė neapsaugo nuo tokių baisių nusikaltimų“, – teigė ministras.

Jūs nevisiškai teisus teigdamas, kad kitose valstybėse bausmės yra didesnės nei 20-25 ar 30-40 metų kalėjimo. Taip paprastai yra ne tose valstybėse, į kurias mes orientuojamės, – sakė J.Bernatonis.

Jis teigė, kad svarbiausia yra tai, kad Lietuvos teisėsauga sugeba labai greitai nustatyti tokius žiaurius nusikaltimus įvykdžiusius asmenis ir jie neišsisuka nuo atsakomybės.

„Jūs nevisiškai teisus teigdamas, kad kitose valstybėse bausmės yra didesnės nei 20-25 ar 30-40 metų kalėjimo. Taip paprastai yra ne tose valstybėse, į kurias mes orientuojamės. Aš suprantu, kad visuomet labai skaudu išgyventi tą situaciją. Jei bus tokie siūlymai, mes nagrinėsime, bet, mano manymu, bausmės sugriežtinimas nelabai pagelbės“, – kalbėjo J.Bernatonis.

Šiuo metu galiojantis Baudžiamasis kodeksas numato, kad už žmogžudystę Lietuvoje baudžiama nuo 7 iki 15 metų laisvės atėmimu.

J.Šikšniūtės nužudymo byloje kaltinimai akivaizdžiai bus formuluojami pagal tą kodekso  dalį, pagal kurią minimali bausmė žudikui gali būti 8 metai, nes aiškėja, kad nusikaltimas įvykdytas dėl chuliganiškų ar savanaudiškų paskatų, kankinant ar kitaip itin žiauriai, siekiant nuslėpti kitą nusikaltimą.

Jei teismas tokiu atveju norėtų skirti itin griežtą bausmę, formaliai įmanomas įkalinimas iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius