Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 04

Po „LitCon“ atėjimo į Lazdijus, miestą puošti turėję fontanai surūdijo dar neįjungti

Daugiau nei 5,46 milijono litų – tiek lėšų miesto infrastruktūros gerinimo darbams projekte buvo laimėjusi Lazdijų rajono savivaldybė iš struktūrinių fondų.
Aikštėje priešais Lazdijų bažnyčią stovintys fontanai
Aikštėje priešais Lazdijų bažnyčią stovintys fontanai / Vilmos Danauskienės nuotr.

Tačiau iš šių pinigų Lazdijų miestą turėję puošti du fontanai taip ir stovi neįjungti. Vienas iš jų, kaip rodo projekto dokumentai – itališkas, jau ir aprūdyti spėjo, taip ir nepradžiuginęs karštomis vasaros dienomis miesto skveruose susėdusių lazdijiškių ir miesto svečių.

Lazdijų miesto centrinės dalies infrastruktūros gerinimo darbų projektą laimėjusi bendrovė „LitCon“ (buvusi „Pireka“) Lazdijų rajono savivaldybei įstatė ragus. Mažiausią kainą rangovo parinkimo konkurse dar 2011 metų vasarį pasiūliusi ir laimėjusi bendrovė tuomet įsipareigojo darbus (šaligatvių bei aikščių įrengimą bei pertvarkymą) atlikti per rekordiškai trumpą laiką – vos pusantro mėnesio.

„Jau tuomet matėme, kad darbai nebus baigti ir lėšos nebus įsisavintos. Tačiau laimėjusios bendrovės negalime išeliminuoti iš konkurso. Trims mėnesiams tuomet darbų baigimo terminą pratęsėme, atsižvelgę į objektyvias sąlygas ir elementarų supratimą. Tačiau rangovas pasirodė esąs ne tik nesupratingas, bet piktybiškai nevykdė sutarties sąlygų“, – neslepia projektą kuravęs Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Arūnas Bacevičius.

Vilmos Danauskienės nuotr./Aikštėje priešais Lazdijų bažnyčią stovintys fontanai
Vilmos Danauskienės nuotr./Aikštėje priešais Lazdijų bažnyčią stovintys fontanai

Savo kaltės neįžvelgiantis Lazdijų rajono savivaldybei atstovaujantis projekto vadovas sako, kad darbai nebaigti iki šiol, bendrovei „LitCon“ priskaičiuota per 320 tūkst. litų delspinigių ir baudų už sutarties sąlygų nevykdymą, kurių ji nemoka, o vietos valdininkai mina Vidaus reikalų ministerijos ir Viešųjų pirkimų tarnybos slenksčius, vis prašydami pratęsti ne tik rangos darbų, bet ir paties projekto terminus.

„Viešųjų pirkimų tarnyba neleido pratęsti rangos darbų sutarties terminų, nors kreipėmės net tris kartus. Darbai turėjo būti baigti dar 2011 metų lapkričio 30 dieną, tačiau jie nebaigti iki šiol. Paties projekto termino pabaigą, po keturių prašymų, pratęsė iki šių metų rugpjūčio 30 dienos. Tačiau rasti bendrą kalbą su „LitCon“ nesiseka“, – neslepia A.Bacevičius.

Aikštę priešais Lazdijų bažnyčią „LitCon“ įrenginėjo pusantrų metų. Iki šiol nebaigti darbai jau bado akis: tik šį pavasarį pastatytas itališkas fontanas, taip ir neįjungtas, jau vietomis surūdijęs.

Jei projektas iki šio termino nebus įvykdytas, Lazdijų rajono savivaldybei gresia netekti projekto paramos lėšų – jas teks padengti iš savivaldybės biudžeto.

Šiuo metu, pasak A.Bacevičiaus, su „LitCon“ atstovais ginčijamasi dėl sutarties darbų apimties: savivaldybė tikina, kad du Lazdijus puošti turėję fontanai ir jų įrengimas bei pajungimas buvo įskaičiuoti į rangos darbų sutartį, tuo tarpu „LitCon“ teigia, kad tai – papildomi darbai, už kuriuos reikalauja papildomų lėšų.

Pavasarį skveruose šalia Lazdijų kultūros centro pastato ir Lazdijų bažnyčios pastatyti fontanai – iki šiol neįrengti. Kada vandens čiurkšlės gaivins ir džiugins lazdijiškius, negali atsakyti net projekto vykdymą prižiūrintis A.Bacevičius.

Aikštę priešais Lazdijų bažnyčią „LitCon“ įrenginėjo pusantrų metų. Iki šiol nebaigti darbai jau bado akis: tik šį pavasarį pastatytas itališkas fontanas, taip ir neįjungtas, jau vietomis surūdijęs. Surūdiję ir brangios itališkos šiukšliadėžės.

„Savivaldybė neturi pinigų, o ir nesirengia mokėti. Mes manome, kad tai turėjo būti įvykdyta iš tų pusšešto milijono litų“, – sako Lazdijų rajono savivaldybės atstovas.

Bendrovės „LitCon“ rinkodaros projektų vadovė Jurgita Rusinienė į raštišką 15min.lt paklausimą dėl minėtų projekto darbų atlikimo atsakė, jog „visi sutartyje numatyti darbai atlikti. Papildomi darbai (tarp jų ir fontanai) yra suderinti su užsakovu. Šiuo metu laukiame užsakovo patvirtintų dokumentų, kad galėtume atlikti papildomus darbus“.

Tuo tarpu bendrovė „LitCon“ toliau laimi struktūrinių fondų projektų lėšas. Vien Lazdijų rajone šiuo metu ši bendrovė yra laimėjusi darbų už 9,65 milijono litų: Lazdijų rajono savivaldybės administracija įgyvendina projektą  „Kompleksinis Veisiejų miesto, Kapčiamiesčio, Seirijų ir Krosnos miestelių urbanistinės infrastruktūros ir gyvenamosios aplinkos gerinimas“. Rangovas – UAB “LitCon“. 

Vilmos Danauskienės nuotr./Aikštėje priešais Lazdijų bažnyčią stovintys fontanai
Vilmos Danauskienės nuotr./Aikštėje priešais Lazdijų bažnyčią stovintys fontanai

„Nėra jokių svertų bendrovėms, kurios kartais nevykdo arba netinkamai vykdo rangos darbų sutartis, uždrausti dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose. Paprastai ten lemia tokių bendrovių pasiūlyta žemiausia kaina už darbus, o kaip vėliau jau tvarkomasi – užsakovų galvos skausmas“, – neslepia Lazdijų rajono savivaldybės administracijos atstovas A.Bacevičius.

Kaip skelbiama viešai, 2012 metais bendrovės „LitCon“ apyvarta siekė 101,7 mln. litų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).  2011 metais šios bendrovės pajamos sudarė 94,054 mln. litų, 2010 metais ji siekė 60,938 mln. litų (be PVM), 2009-aisiais – 52,992 mln. litų.

Apie 80 proc. pajamų bendrovė gavo vykdydama viešojo sektoriaus, dar apie 20 proc. – verslo klientų užsakymus. Pernai įmonė investavo apie 1 mln. litų į ilgalaikio turto atnaujinimą. Šiuo metu „LitCon“ dirba 140 darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius