Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 22

Po nesėkmės Vilniaus rajone – Lenkų rinkimų akcijos skundai: nori ir naujų rinkimų, ir perskaičiuoti balsus

Antrasis merų rinkimų turas atnešė istorinį pokytį Vilniaus rajone – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) pralaimėjo, o meru išrinktas socialdemokratas Robertas Duchnevičius. Tačiau tris dešimtmečius ir merą, ir daugumą taryboje turėjusi partija nepasiduoda ir skundžia rezultatus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK). Jos sprendimo laukiama penktadienį.
15/15 Waldemar Urban ir Robert Duchnevič
Waldemaras Urbanas ir Robertas Duchnevičius

Roberto Duchnevičiaus kandidatūrą antrajame merų rinkimų ture Vilniaus rajone sekmadienį palaikė 23 519 rinkėjų. Už jo oponentą – iki šiol šiame rajone nedirbusį ir mažai pažįstamą gyventojams Waldemarą Urbaną – balsavo 22 993 gyventojai. Tad pirmojo pergalę lėmė 526 balsai.

Lemiamą tašką šioje intriguojančioje kovoje vėlyvą sekmadienio vakarą padėjo Didžiosios Riešės apylinkės rinkėjai, kur socialdemokratas nepaliko jokių šansų LLRA-KŠS atstovui.

Prašo kitų rinkimų

Tačiau LLRA-KŠS nelinkusi lengvai priimti šio pralaimėjimo. Pirmadienio rytą ELTA surengtoje spaudos konferencijoje partijos lyderis Waldemaras Tomaszewskis dar gana miglotai kalbėjo apie galimybę rinkimų rezultatus skųsti, nors dėstė esą užfiksuotus pažeidimus, kai keliolika biuletenių nebuvo antspauduoti, apie šimtas už W.Urbaną atiduotų balsų esą iš pradžių buvo pridėta R.Duchnevičiui, jau nekalbant apie neva rinkėjus gąsdinusius „sukarintos organizacijos“ atstovus – šaulius.

Vakare partija jau paskelbė, kad VRK skundą pateikė. Jame rašoma: „Lietuvos Respublikos Konstitucija ir Įstatymai garantuoja visiems piliečiams lygias teises, įskaitant rinkimų, ir kategoriškai draudžia prieš rinkėjus naudoti psichologinį smurtą. Tačiau vykusiuose pakartotiniuose merų rinkimuose Vilniaus rajono rinkimų apygardoje šie principai negaliojo.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvoje vyksta savivaldybių rinkimų antrasis turas Vilniaus rajone
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvoje vyksta savivaldybių rinkimų antrasis turas Vilniaus rajone

Skunde minima, kad autobusai savaitgaliais nekursuoja taip patogiai, kaip darbo dienomis, tad dalis atokesnių vietovių rinkėjų galbūt vien dėl to balsuoti nevyko, o išankstinio balsavimo vietos tebuvo dvi – Vilniuje ir Nemenčinėje. Todėl jos patogios buvusios tik sostinės priemiesčių gyventojams, o pastarieji palaiko ne LLRA-KŠS kandidatus, o kitas politines jėgas.

Kitas dalykas – uniformuoti šauliai prie apylinkių, esą policijos nebuvo, tik jie: „Tačiau prie Vilniaus rajono rinkimų apylinkių policininkų nesimatė. Matyt, tuo pasinaudoję uniformuoti šauliai rinkimų apylinkėse vien savo nepaaiškinamu buvimu darė psichologinį poveikį vyresnio amžiaus rinkėjams. Pastarieji, pamatę prie rinkimų apylinkės besisukinėjančius ir ateinančius rinkėjus fotografuojančius kariškius, apskritai neidavo balsuoti.“

Paminėtas ir atvejis Savičiūnuose, kur „stebėtojo iniciatyva, dalyvaujant šauliams, kaip tariamai neblaivūs buvo neįleisti balsuoti keli asmenys, buvo iškviesta policija“. Įtarimas esą nepasitvirtino, bet „stresą patyrę žmonės jau nėjo balsuoti“.

Į skundą įtrauktos ir pastabos, kad esą „apylinkių rinkimų komisijos dirbo nerūpestingai“. Kaip pavyzdžiai nurodomi atvejai Kyviškių apylinkėse, kur 13 biuletenių buvo neantspauduoti, tad „nebuvo įskaityta 1 balsas Robertui Duchnevičiui ir 12 balsų Waldemarui Urbanui“. O Rudaminoje 100 W.Urbanui atiduotų balsų iš pradžių priskirta oponentui, tik vėliau klaida ištaisyta.

Stebėtojo iniciatyva, dalyvaujant šauliams, kaip tariamai neblaivūs buvo neįleisti balsuoti keli asmenys, buvo iškviesta policija. Įtarimas nepasitvirtino, bet stresą patyrę žmonės jau nėjo balsuoti.

Tad pirmadienio vakarą pateiktame skundė VRK buvo prašoma „dėl daugybinių ir šiurkščių Rinkimų kodekso pažeidimų pripažinti Vilniaus rajono mero rinkimų rezultatus negaliojančiais; paskelbti naujus mero rinkimus Vilniaus rajono savivaldybėje“.

Papildyme – prašymas perskaičiuoti balsus

Antradienį VRK gavo šio skundo papildymą. Jį, kaip ir pirmąjį, pateikė Danuta Vinckevič, kuri yra LLRA-KŠS atstovė prie VRK ir Seimo narės Ritos Tamašunienės patarėja.

Antrasis raštas atrodo kaip apibendrintas pirmojo skundo variantas, tik jame jau kitas prašymas VRK.

Čia paminėti tie patys pažeidimai – 100 biuletenių, kuriuose balsuota už W.Urbaną, buvo priskirti R.Duchnevičiui Rudaminoje, 13 biuletenių neantspauduoti Šatrininkuose (nebe Kyviškėse, kaip rašyta pirmadienį).

Taip pat pridėta: „Atsižvelgiant tiek į komisijos narių, tiek į stebėtojų nuovargį, dėl ko galėjo kilti ir daugiau netikslumų skaičiuojant balsus ir kurie galėjo lemti galutinį rinkimų rezultatą“. O ir skirtumas tarp 1 ir 2 vietų tėra apie 1 proc., tad balsus prašoma perskaičiuoti. Šiame rašte neužsimename nei apie rinkimų rezultatų naikinimą, nei apie naujus rinkimus.

Abu skundai pateikti ir VRK, ir Vilniaus rajono rinkimų apygardai.

VRK tiek pirmadienį gautą raštą, tiek jo papildymą svarstys kaip vieną dokumentą. Sprendimas, VRK atstovės Indrės Ramanavičienės teigimu, turėtų būti priimtas penktadienį, kovo 24 dieną. Rinkimų rezultatai turi būti patvirtinti per 7 dienas po rinkimų. Iki to laiko visi skundai, galintys turėti įtakos rinkimų rezultatams, turi būti išnagrinėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius