Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 03

Po paviešintų uigūrų Kinijoje kankinimų Seime rengiama rezoliucija

Seimo Nacionalinio saugumo bei gynybos ir Užsienio reikalų komitetai pritarė parlamentarės Dovilės Šakalienės pasiūlymui parengti Seimo rezoliuciją, raginant imtis tarptautinio tyrimo dėl Kinijos vykdomų nusikaltimų žmogiškumui bei genocido Sindziango provincijoje prieš uigūrų etninę mažumą, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Uigūrai
Uigūrai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Antradienio vakarą Jungtinės Karalystės nacionaliniam transliuotojui BBC paskelbus naują tyrimą dėl uigūrų masinių sistemingų kankinimų Sindziango, Tarpparlamentinis aljansas dėl Kinijos (IPAC), vienijantis 100 parlamentarų iš 19 Vakarų šalių, išplatino raginimą pradėti Jungtinių Tautų vadovaujamą ar kitokį teisinį tarptautinį tyrimą dėl Sindziango vykstančių nusikaltimų prieš žmogiškumą ir genocido, o iki tol kiekvienai valstybei įgyvendinti įsipareigojimus, prisiimtus ratifikavus Konvenciją dėl kelio užkirtimo genocido nusikaltimui ir baudimo už jį.

Socialdemokratė D.Šakalienė yra Aljanso narė bei ko-pirmininkė nuo jo įsteigimo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė

„Nauji dokumentuoti tyrimai bei liudijimai tik patvirtina, kad tarptautinei bendruomenei nesiimant koordinuotų veiksmų ir apsiribojant tik pavieniais žodiniais pareiškimais, nusikaltimai žmogiškumui įgauna vis didesnį mastą ir sunkėja.

Sukrečiantys masinio, itin žiauraus seksualinio prievartavimo liudijimai atitinka genocido straipsnio 2 dalį – seksualinė prievarta palieka sunkiausias psichines traumas. Naujasis tyrimas atliepia 2020-ais paviešintą prof. Adrian Zenz pristatytą tyrimą dėl masinio sistemingo uigūrų gimstamumo ribojimo, faktiškai atitinkančio genocido straipsnio 4 dalį“, – pabrėžia D. Šakalienė.

BBC žurnalistų autentifikuoti ir patikrinti liudijimai iš Sindziange esančių „perauklėjimo“ stovyklų detaliai atskleidžia grupinius išprievartavimus, išprievartavimus elektrinėmis lazdomis, sunkius sužalojimus, sisteminį kalinių prievartavimą, kuris kai kuriose stovyklose yra įtrauktas į dienotvarkę, kankinimo kambarius, sterilizacijos liudijimus, marinimo badu liudijimus. Tyrime paviešinta filmuota medžiaga iš „perauklėjimo“ stovyklų.

Panašiu laiku kaip ir BBC paskelbta informacija apie vykusius kankinimus, Jungtinės Karalystės Lordų rūmai priėmė sprendimą, kuris leistų šalies teismams, o ne politikams, nuspręsti, kada valstybė vykdo genocidą. Tai iš esmės pakeistų prekybos bei investicijų sutarčių su Kinija sudarymą.

„Sutinku su kolegomis iš Aljanso – kalbų metas baigėsi. Būtinas ne tik tarptautinis teisinis tyrimas, tačiau ir esminiai koordinuoti Vakarų šalių veiksmai peržiūrint ekonominį bendradarbiavimą su Kinija – normalūs prekybiniai santykiai su genocidą vykdančia valstybe reiškia prekybą žmogiškumu ir milijonų žmonių kankinimų, vykstančių šiuo metu, pateisinimą“, – sako D.Šakalienė, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto bei Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos narė.

Rezoliuciją bendrame Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Užsienio reikalų komitetų posėdyje numatomą svarstyti vasario 17 dieną.

Iš maždaug 10 milijonų uigūrų mažumos, gyvenančios Kinijos pietinėje dalyje, daugiau nei milijonas yra kalinami „perauklėjimo“ stovyklose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius