-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 08 31 /10:46

Po pokalbio su prezidente Saulius Skvernelis sušvelnino toną, bet nuomonės nepakeitė

Po praėjusios savaitės apsižodžiavimo pirmadienį pas prezidentę Dalią Grybauskaitę apsilankęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis kiek sušvelnino toną. Tačiau ministras per savaitgalį nuomonės nepakeitė, jis ir toliau sako, kad aukštiems pareigūnams nedera nuteisti žmogaus dar nepasibaigus ikiteisminiam tyrimui.
Prezidentės susitikimas su vidaus reikalų ministru Sauliumi Skverneliu
Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su vidaus reikalų ministru Sauliumi Skverneliu / R. Dačkaus nuotr.

Ministras su prezidente kalbėjosi apie incidentą, kurio metu pasienietis, persekiodamas įtariamus kontrabandininkus, nušovė 18 metų jaunuolį. 

VIDEO: Vidaus reikalų ministras Saulius Skvenelis lankėsi pas prezidentę Dalią Grybauskaitę

Pasak D.Grybauskaitės atstovės spaudai Dalios Ulbinaitės, ministras su valstybės vadove kalbėjosi apie priemones, kurios modernizuotų sienos apsaugą ir padėtų išvengti tokių incidentų. Pasak atstovės, dabar reikia ne tik taisyti įstatymus, bet ir keisti ydingą požiūrį į žmogaus gyvybę. 

D.Ulbinaitė išsisuko nuo klausimo, kodėl prezidentė išsakė savo nuomonę nesulaukus tyrimo dėl šio įvykio pabaigos.

D.Ulbinaitė priminė Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką, kuri leidžia pareigūnams šaunamąjį ginklą naudoti tik išimtinais atvejais, kai yra realus pavojus pareigūnui arba sulaikomas asmuo įtariamas padaręs smurtinį nusikaltimą. 

D.Ulbinaitė išsisuko nuo klausimo, kodėl prezidentė išsakė savo nuomonę nesulaukusi tyrimo dėl šio įvykio pabaigos, vėl primindama europinius standartus, taikomus ginklo panaudojimui. 

S.Skvernelis: „Prezidentė yra žmonių pusėje, matyt“

Penktadienį atvirą laišką pareigūnams parašęs ir juos dirbti be baimės paraginęs vidaus reikalų ministras S.Skvernelis po pokalbio atrodė kiek sušvelninęs toną, tačiau akivaizdu, kad jis savo nuomonės nepakeitė. 

Jo teigimu, su D.Grybauskaite apie jo laišką pareigūnams nekalbėta.

„Čia juk kreipimasis į pareigūnus – tik jiems skirtas laiškas. Galite matyti, kaip pasiskirstė visuomenės nuomonė – dalis visuomenės nuteisė, dalis išteisino. Aš manau, kad jautriose istorijose tašką turi padėti ikiteisminis tyrimas, o išskirtiniais atvejais – ir teismas“, – pabrėžė jis.

„Prezidentė yra Lietuvos žmonių pusėj, matyt“, – pridūrė jis, paklaustas, kieno pusėje, jo nuomone, šioje situacijoje yra D.Grybauskaitė. 

S.Skvernelis taip pat užsiminė, kad tas pats EŽTT yra pasisakęs, jog aukštų pareigūnų išsakyti vertinimai nepasibaigus tyrimui gali pažeisti nekaltumo prezumpciją.

EŽTT yra pasisakęs, jog aukštų pareigūnų išsakyti vertinimai nepasibaigus tyrimui gali pažeisti nekaltumo prezumpciją.

Anot ministro, šis skaudus įvykis priminė, jog vidaus reikalų sistemoje reikia atlikti darbus, kurie nebuvo daryti dešimtmečiais.

„1998 metais buvo EŽTT sprendimas, pagal kurį reikėjo daryti reformas, tačiau jos buvo padarytos tik popieriuje. Pavyzdžiui, reikėjo pakeisti karinius ginklus, bet tai nebuvo įgyvendinta”, – kalbėjo ministras.

Jis teigė visiškai sutinkantis su prezidente, kad metas keisti teisinę bazę, juolab kad ginklo panaudojimo reglamentavimas įvairioms tarnyboms yra skirtingas.

Ministras mano, kad šiuos reikalavimus reikia suvienodinti, konkrečiau apibrėžti, kaip ginklas naudojamas prieš asmenį, o kaip – prieš transporto priemonę. Jis užsiminė, kad dabar pareigūnų naudojamais ginklais į automobilius šaudyti nereikėtų. 

Dabar pareigūnas turi kelias sekundes tam, kad įvertintų teismo praktiką ir teisinę bazę, ir tada veiktų.

„Dabar pareigūnas turi kelias sekundes tam, kad įvertintų teismo praktiką ir teisinę bazę, ir tada veiktų“, – pabrėžė jis. 

Pasak S.Skvernelio, dar viena problema – sienos apsauga. Jo teigimu, dabar moderniausiomis priemonėmis yra saugoma tik 32 proc. išorinės ES sienos, o į priekį smarkiai pasistūmėti neketinama.

„Netenkina nei tempai, nei galimybės. Reikia viduje ieškoti biudžeto lėšų, kad modernizavimas būtų spartesnis“, – pabrėžė ministras. 

Ministro ir prezidentės nuomonės susikirto

D.Grybauskaitė po incidento pareiškė, kad ginklo panaudojimas buvo perteklinis, o šis atvejis rodo „nekokybišką mūsų pasienio funkcijų atlikimą“.

S.Skvernelis ragino be teismo ir nešališko tyrimo nesmerkti pareigūno, kuris, vykdydamas tarnybines pareigas, galbūt viršijo įgaliojimus.

S.Skvernelis penktadienį paskelbė viešą laišką, kuriame ragino be teismo ir nešališko tyrimo nesmerkti pareigūno, kuris, vykdydamas tarnybines pareigas, galbūt viršijo įgaliojimus. Jis taip pat ragino pareigūnus nesiklaupti ant kelių prieš kriminalinį pasaulį, nepasiduoti ir nebijoti.

18-metis Alytaus gyventojas Edgaras Balčius buvo nušautas ketvirtadienio rytą, pasienyje su Baltarusija ties Druskininkais persekiojant du įtariamų kontrabandininkų automobilius. Vieną iš automobilių sulaikius Leipalingyje, ant galinės sėdynės rastas sužeistasis, jis vėliau mirė ligoninėje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius