-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 29 /13:12

Po rinkimų fiasko – atsistatydinimų banga: traukiasi socialdemokratai J.Bernatonis ir J.Olekas bei liberalas G.Steponavičius

Europos Parlamento rinkimai supurtė partijas. Nesėkmę patyrusi Socialdemokratų partija prarado rinkimų štabo vadovą – teisingumo ministras Juozas Bernatonis pranešė atsistatydinantis. Kiek anksčiau partijos Vilniaus skyriaus vadovo kėdę paliko krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Tuo tarpu istorinę pergalę švenčiančio Liberalų Sąjūdžio vicepirmininko postą palieka Gintaras Steponavičius, kurį rinkimuose į Europos Parlamentą aplenkė ne tik politikos naujokas Antanas Guoga, bet ir dar du partijos bendražygiai.
Juozas Bernatonis
Juozas Bernatonis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

J.Bernatonis traukiasi, nors nejaučia kaltės 

Teisingumo ministras socialdemokratas Juozas Bernatonis ketvirtadienį pareiškė atsistatydinantis iš Socialdemokratų partijos rinkimų štabo vadovo pareigų.

„Taip, štabo vadovybė ketina atsistatydinti, nors mes rezultatų nevertiname taip, kaip vertina žiniasklaida, nes tiek prezidento, tiek Europos Parlamento rinkimuose mūsų partijos sąrašas surinko daugiausia balsų per visus rinkimus“, – sakė jis žurnalistams ketvirtadienį Vyriausybėje, kur atvyko susitikti su partijos pirmininku premjeru Algirdu Butkevičiumi.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Juozas Bernatonis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Juozas Bernatonis

Jis tikino, kad sprendimą planavo dar suderinti su partijos pirmininku, tačiau jis savo sprendimą paankstino vienam iš partijos senbuvių Aloyzui Sakalui viešai prakalbus apie jo būtinybę prisiimti atsakomybę.

J.Bernatonis sakė negalvojantis trauktis iš partijos vicepirmininko posto.

Surinko rekordinį balsų skaičių

Lietuvos socialdemokratų partijos Centrinio rinkimų štabo vadovybė, įvertinusi pasibaigusių Prezidento ir Europos Parlamento rinkimų rezultatus konstatavo, kad partijos keliami tikslai nebuvo iki galo įgyvendinti.

„Štabas įgyvendino Prezidento rinkimams keltą tikslą – LSDP kandidatas Prezidento rinkimuose Zigmantas Balčytis sėkmingai pateko į antrą turą, kur gavo beveik pusę milijono Lietuvos žmonių balsų, – rašoma štabo pranešime spaudai. – Tačiau Europos Parlamento rinkimams iškelti tikslai nebuvo įgyvendinti.

Lyginant su 2004 ir 2009 m. Europos Parlamento rinkimais, šiuose rinkimuose LSDP gavo rekordinį skaičių balsų, tačiau jų nepakako pergalei.

Įvertinusi visus rezultatus LSDP Centrinio rinkimų štabo vadovybė – štabo vadovas Juozas Bernatonis, štabo vadovo pavaduotojai Juozas Olekas, Gediminas Kirkilas ir Rimantas Vaitkus – prisiima atsakomybę ir birželio 7 d. vyksiančiame LSDP Tarybos posėdyje po oficialios rinkimų ataskaitos pristatymo ketina atsistatydinti“.

Socialdemokratai Europos Parlamento rinkimuose gavo 2 mandatus, nors planavo gauti bent 4.

Po nesėkmingų partijai Europos Parlamento ir Prezidento rinkimų iš LSDP Vilniaus skyriaus vadovo pareigų atsistatydino ir partijos centrinio rinkimų štabo narys, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Jis ragina atsakomybę dėl nesėkmės prisiimti ir kitus partijos narius.

G.Steponavičius atsistatydina iš partijos vicepirmininkų

Dėl Europos Parlamento (ES) rinkimų rezultatų Liberalų sąjūdžio atstovas Gintaras Steponavičius atsistatydina iš partijos vicepirmininko pareigų.

Gavęs tokį D.Steponavičiaus atsistatydinimo pareiškimą BNS patvirtino Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

„Argumentacija yra nulemta EP rinkimų reitingavimo rezultatų. Jis motyvuoja tuo, kad tai jo asmeninė nesėkmė, ir jis tokiu veiksmu prisiima atsakomybę, nors partija tikrai rezultatus vertina kuo puikiausiai. Manau, kad G.Steponavičius tokiu veiksmu demonstruoja aukštą politinę kultūrą, nors partija surinko didelį rinkėjų pasitikėjimą“, – sakė E.Masiulis.

Pasak Liberalų sąjūdžio vadovo, G.Steponavičius atsistatydinimo pareiškime taip pat patvirtino liksiantis Liberalų sąjūdžio bei parlamentinės frakcijos nariu, toliau dirbs politinį darbą.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Liberalų sąjūdis rinkimų į EP rezultatų laukė „Neringos“ restorane
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gintaras Steponavičius.

„G.Steponavičius tikrai įnešė didelį indėlį į partijos rezultatą, nes būdamas sąrašo vedliu ir lyderiu aktyviai vykdė rinkimų kampaniją, aš asmeniškai jam jokių priekaištų neturiu, galiu tik padėkoti“, – sakė E.Masiulis.

Klausiamas, ar nebandys perkalbėti iš pavaduotojo pareigų nusprendusio trauktis partijos nario, E.Masiulis sakė „žinoma, dar kalbėsimės“.

G.Steponavičius buvo įrašytas pirmuoju Liberalų sąjūdžio EP rinkimų sąraše, tačiau rinkėjai jį nureitingavo į ketvirtą vietą. Į pirmą poziciją rinkėjai iškėlė verslininką Antaną Guogą, į antrą vietą – Seimo vicepirmininką Petrą Auštrevičių. Jie gaus mandatus Europos Parlamente. Į trečią poziciją po reitingavimo iš penktosios pakilo Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

Liberalų sąjūdis EP rinkimų rezultatus vertina teigiamai – partija per rinkimus užėmė trečią vietą su 16,54 proc. rinkėjų balsų ir gavo vienu mandatu daugiau nei per 2009 metų rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius