Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 05

Po straipsnio 15min.lt Pavytės gyventojai išgirdo pažadą: vėliausiai kitąmet jie turės tiltą

Pavytės kaimo Kauno rajone gyventojai išgirdo seniai lauktą pažadą – per Jiesios upę bus nutiestas pėsčiųjų tiltas. Tad po ilgų metų jie vėl galės pasiekti artimiausią autobusų stotelę švariomis kojomis.
Pavytės kaimo gyventojai šiuo metu iki stotelės klampoja per molynus.
Pavytės kaimo gyventojų susisiekimo problemos Kauno rajone / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Anksčiau Pavytėje stovėjusį tiltą sugriovė per jį mėginęs važiuoti sovietų tankas, o gyventojų nutiestus savadarbius lieptus vis nusineša potvyniai. Tad jau daug metų vienintelis būdas persikelti per upę – netoliese esantis geležinkelio tiltas, iki kurio gyventojai keliauja stačiais šlaitais.

Tačiau netrukus neliks ir šios galimybės – tiesiant europinę vėžę, pagal visus reikalavimus, bėgiai turi būti atitverti kanalais ir tvoromis.

Apie tai, kokius sunkumus turi įveikti Pavytėje gyvenantys žmonės, norėdami pasiekti „civilizaciją“ – autobuso stotelę, portalas 15min.lt rašė savaitės pradžioje.

Trečiadienį šioje vietoje apsilankę Kauno rajono savivaldybės ir Kauno marių regioninio parko direkcijos atstovai gyventojams pažadėjo išspręsti problemą.

Juokaujame, kad mes, vietiniai, mokame vaikščioti kaip slidinininkai – kampais. Tačiau juk šiuo keliu į stotelę dabar eina ne vaikai, o vyresni, garbaus amžiaus žmonės. Jiems pavojinga slidinėti molynais.

„Kartu su Susisiekimo ministerija stengsimės, kad žmonės neliktų atskirti nuo pasaulio“, – žadėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Anot jo, dabar kaimo gyventojai gali keliauti ir iki kitos, šiek tiek toliau esančios Rokų stotelės. Tačiau čia autobusai važiuoja rečiau. Be to, Garliavoje yra parduotuvių, poliklinika, bažnyčia. 

Su kaimo gyventojais susitikę Kauno rajono savivaldybės vadovai sakė galvojantys pėsčiųjų tiltą statyti ant senojo tilto polių. Tačiau pirmiausia reikia rasti lėšų. Preliminariais skaičiavimais, pėsčiųjų tilto per Jiesią statybos kainuotų maždaug 200 tūkst. eurų. Dalį šių lėšų tikimasi gauti iš Susisiekimo ministerijos.

Problemų kelia ne tik statinio kaina: šalia upės – privati teritorija, todėl statybas teks derinti su jos savininku. Be to, Jiesios kraštovaizdžio draustinį prižiūri Kauno marių regioninio parko direkcija. Ji taip pat turi specialių reikalavimų. Jau dabar aišku, kad viršutinė tilto dalis turi būti medinė, siekiant priderinti jį prie gamtos.

Projektas šiemet, tiltas – 2016-aisiais

Nepaisant to, Rokų seniūnė Dalė Žėkienė džiūgauja – metų metus vilkinta problema pajudės iš mirties taško. 

Valdo Kopūsto/15min.lt nuotr./Pavytės kaimo gyventojų susisiekimo problemos Kauno rajone
Valdo Kopūsto/15min.lt nuotr./Rokų seniūnė Dalė Žėkienė

„Iš rajono valdžios gavome pažadą, kad tuoj pat bus pradėtas rengti pėsčiųjų tilto per Jiesią techninis projektas.

Jei viskas klostysis sklandžiai, statybos prasidės dar šiemet. Vėliausiai – kitąmet“, – sakė pašnekovė. 

Pavytės kaime gyvenamąją vietą yra deklaravę 45 žmonės. Seniūnės teigimu, ši problema aktualiausia keliolikai žmonių – tiek gyventojų iš Pavytės kaimo nuolat naudojasi viešuoju transportu. 

„Aš pati kilusi iš Rokų. Į šią vietą, būdama vaikas, ateidavau žibučių. Juokaujame, kad mes, vietiniai, mokame vaikščioti kaip slidinininkai – kampais.

Tačiau juk šiuo keliu į stotelę dabar eina ne vaikai, o vyresni, garbaus amžiaus žmonės. Jiems pavojinga slidinėti molynais.

Ką jau kalbėti apie batus: visi jie per šlaitą eina apsiavę guminius, o prie stotelės persiauna – guminius batus palieka prie vieno iš vietinių namų, o patys į miestą keliauja švariais“, – nesaldžią kasdienybę pasakojo seniūnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius