Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 12

Po šventės – karas su policija

Jūros šventė klaipėdiečiui Dariui Miliui apkartusi iki šiol. Jaunas vyras tebesigydo sužalojimus, kuriuos patyrė, kai pačiame šventės įkarštyje susidūrė su pareigūnais.
Klaipėdietis D.Milius, tik neseniai išleistas gydytis į namus, ilgai prisimins šią Jūros šventę.
Klaipėdietis D.Milius, tik neseniai išleistas gydytis į namus, ilgai prisimins šią Jūros šventę. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Netinkamu metu, netinkamoje vietoje, – šitaip 35 metų smulkaus sudėjimo klaipėdietis trumpai tarsteli, paklaustas, kas jam nutiko per šių metų Jūros šventę, vykusią paskutinį liepos savaitgalį. Vyras tik neseniai buvo išleistas namo iš Klaipėdos universitetinės ligoninės, jo kūne tebėra pilna nubrozdinimų, skauda pilvą.

„Niekada negalvojau, kad reikės bijoti pareigūnų. Kai pats atsiduri tokio situacijoje, nebežinai, kur ieškoti pagalbos“, – teigė D.Milius. Apie incidentą jis jau informavo Generalinę prokuratūrą, Policijos departamentą, raštą išsiuntė ir Sveikatos apsaugos ministerijai.

Vyras pasirengęs kovoti, kiek galės, kad įrodytų, jog pareigūnai, bandydami jį auklėti lazdomis ir kumščiais, peržengė ribas.

Nesupranta, už ką

D.Milius „15min“ teigė iki šiol taip ir nesupratęs, kodėl užsitraukė pareigūnų nemalonę. Jūros šventės šeštadienio vakarą jis leido prie kavinės „Bohema“. Šią vietą yra pamėgęs vadinamasis, alternatyvus, Klaipėdos jaunimas.

Darius neslėpė, kad tą vakarą iš tiesų buvo pašventęs – išgėręs kelis bokalus alaus. „Na, gal du, gal tris, bet tikrai ne daugiau. Stipriųjų alkoholinių gėrimų negeriu visai“, – tikino jis. Eidamas kavinės link, Darius pamatė, kaip iš jos išbėga vienas gerai Klaipėdoje žinomas menininkas, o jam iš paskos – keli vaikinai. Jų Darius nepažinojo.

Vaikinas bandė patekti į kavinės vidų, bet netrukus buvo apsvaigintas ašarinių dujų. „15min“ pašnekovas tikino nepastebėjęs, iš kur ir kada atsirado pareigūnai.
Staiga jis buvo pargriautas ant žemės, jam uždėti antrankiai. „Klausiau, už ką ir kodėl, tačiau man niekas neatsakė, tik dar labiau veržė rankas“, – pasakojo Darius.

Tą patį klausimą uždavinėjo ir netoliese buvę žmonės. Psichologinių problemų turėjęs klaipėdietis tikino jautriau reaguojantis į stresines situacijas, todėl negalėjo ramiai gulėti, kai jam buvo antrankiais veržiamos rankos, o šonai velėjami guminėmis lazdomis.
Vyras buvo įsodintas į automobilį. Ten esą taip pat sulaukė smūgių, o paskui buvo nuvežtas į nuovadą.

„Automobilyje buvo ir neuniformuotas vyras. Iš kur aš galiu žinoti – pareigūnas jis ar ne. Kas jis toks ir iš kur“, – stebėjosi D.Milius.

Areštinėje prarado telefoną?

Nuvežtas į areštinę, klaipėdietis neteko dalies savo asmeninių daiktų – namų rakto, mobiliojo telefono. Jis pasakojo, kad „pasaugoti“ prašyta atiduoti ir pinigus, tačiau jis pareigūnams turėtų litų nepatikėjo.

Raktų ir mobiliojo telefono Darius dar neatgavo. „Man sako, kad tie daiktai atiduoti, tačiau tai netiesa“, – apgailestavo jis.

Atvežtas į nuovadą, jaunas vyras buvo patalpintas vienoje patalpoje su kažkokiu asocialiu, neblaiviu asmeniu. Girtas kameros „draugas“ taip pat ėmė mosuoti kumščiais.

Pareigūnai tik praėjus kuriam laikui panoro patikrinti jo blaivumą. Darius tikina „įpūtęs“ 0,13 promilės. Po kurio laikui vyrui pasidarė bloga, jis ėmė šauktis pagalbos. Tuomet buvo iškviesti greitosios pagalbos medikai.

Ligoninėje jam buvo nustatyti įvairūs sumušimai, kūno nubrozdinimai. Tačiau prabėgus kelioms dienoms, vyras pasijuto blogiau: ėmęs karščiuoti jis buvo paguldytas į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Į namus jis išleistas tik po penkių parų. Tačiau ir dabar skundžiasi prasta sveikata.

„Nežinau, ar viešai apie šią problemą kalbėdamas pasieksiu ką nors. Vieni mane palaiko, kiti ne, tačiau noriu, kad tai nesikartotų“, – teigė nukentėjusysis.

Pradėtas tyrimas dėl pasipriešinimo

Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Albinas Strumyla apie šią istoriją jau buvo girdėjęs. Pasak jo, pradėtas tyrimas dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams.

Anot policijos komisariato Vidaus tyrimų poskyrio vyriausiojo tyrėjo Petro Gedmino, jau gautas raštas dėl incidento su D.Miliumi. Tačiau vidinis patikrinimas, ar pareigūnai neperžengė kompetencijos ribų, bus atliekamas tik tuomet, kai bus baigtas ikiteisminis tyrimas.

Anot A.Strumylos, maždaug kartą per mėnesį gaunama skundų, kad pareigūnai galėjo neadekvačiai naudoti smurtą vykdydami savo pareigas.

Tačiau Vidaus tyrimų skyrius šiais metais nenustatė nė vieno atvejo, kai būtų nustatyta, jog pareigūnai buvo iš tiesų kalti.
 

VIDEO: 15min.lt - Pareigūnų operacija prie "Bohemos" Klaipėdoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius