-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 28 /14:46

Po vaiko žūties Vilijampolės socialinės globos namų direktorius Linas Butkus traukiasi iš pareigų

Penktadienį Vilijampolės socialinės globos namuose surengtoje spaudos konferencijoje įstaigos direktorius Linas Butkus pareiškė paliekantis savo pareigas. Spaudos konferencija buvo tokia audringa, jog vos nekilo muštynės.
Vilijampolės socialinės globos namų direktorius Linas Butkus atsistatydina
Vilijampolės socialinės globos namų direktorius Linas Butkus atsistatydina / Milenos Migonytės nuotr.

Anksčiau jis, spaudžiamas socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, buvo atsisakęs atsistatydinti, bet po prezidentės Dalios Grybauskaitės kritikos neišlaikė.

„Atsistatydinu, aš esu žmogus ir man reikėjo laiko pagalvoti. Pasikalbėjęs su namiškiais, prezidente, ministre nusprendžiau atsistatydinti. Kitą savaitę ketinu vykti į ministeriją“, – teigė direktorius.

Vidury spaudos konferencijos viena darbuotojų pareiškė, jog nori paprašyti direktoriaus neatsistatydinti. Po jos žodžių nuskambėjo smarkūs plojimai.

Milenos Migonytės nuotr./Vilijampolės socialinės globos namų direktorius Linas Butkus atsistatydina
Milenos Migonytės nuotr./Vilijampolės socialinės globos namų direktorius Linas Butkus atsistatydina

Direktorius traukdamasis skundėsi sunkiu darbu

L.Butkus traukiasi dėl antradienį šioje įstaigoje įvykusios nelaimės. Jos metu pro langą iškritęs iš 3 aukšto žuvo 11-metis. 

L.Butkus teigė, kad praėjusios pora dienų buvo sunkiausios dienos jo ir viso kolektyvo gyvenime.

Atsistatydinu, aš esu žmogus ir man reikėjo laiko pagalvoti. Pasikalbėjęs su namiškiais, prezidente, ministre nusprendžiau atsistatydinti.

„Prieš keletą metų situacija globos namuose buvo daug sudėtingesnė, tačiau dirbdami pagerinome sąlygas. Mūsų darbas sunkus, atlyginimai kone minimalūs. Jeigu ne šis nelaimingas įvykis, galėčiau sakyti, jog darbas buvo sklandus. 

Labiausiai mūsų kolektyvą šokiravo buvusio mūsų darbuotojo pasisakymas, kad mūsų kolektyvas dirba naudodamas neleistinas priemones. Aš pateikiau pareiškimą prokuratūrai dėl šmeižto. Jam pritaria tik viena darbuotoja, tačiau aš pareiškiu, kad tai yra absoliutus šmeižtas. Visų kitų darbuotojų nuomonė kitokia, mes siekiame paneigti šmeižtą. Kaltės nenusimetu, nes vadovas privalo atsakyti, tačiau tiesioginės atsakomybės dėl šio atsitikimo nejaučiu. Tačiau, atsižvelgdamas į situaciją, aš atsistatydinu iš pareigų ir dėkoju kolektyvui už sunkų darbą“, – pareiškė L.Butkus.

Jurgitos Narbutaitės nuotr./Dalia Grybauskaitė lankosi Vilimjampolės socialinės globos namuose
Jurgitos Narbutaitės nuotr./Berniuko žūties vieta

Pavaduotojas Paulius Aukštikalnis: „Direktorių ir mane myli visi vaikai ir darbuotojai“

Direktoriaus pavaduotojas Paulius Aukštikalnis teigė, kad spaudos konferencija surengta ir dėl to, kad būtų paneigtas, anot jo, šmeižtas kurį išsakė socialinė darbuotoja Audinga Snudaitytė ir Lorenas Mišeikis. 

P.Aukštikalnis teigė, jog su savo patirtimi jis galėtų dirbti daugelyje sričių, tačiau visada norėjo pagelbėti kitiems.

„Mūsų įstaigos tikslas, kad mūsų globotiniai gautų maksimaliai geras sąlygas. Žinoma, link savo tikslo einame lėtai, nes nesame mechanizmai. Mes negalime pasakyti, ar ši nelaimė įvyko dėl žmogiškojo faktoriaus. Tačiau direktorių ir mane myli visi vaikai ir darbuotojai. Iki šiol nesuvokiame, kuo mes esame kaltinami, vienintelė mūsų klaida, kad pertvarkos vyko per lėtai“, – sakė jis.

Jurgitos Narbutaitės nuotr./Dalia Grybauskaitė lankosi Vilimjampolės socialinės globos namuose
Jurgitos Narbutaitės nuotr./Dalia Grybauskaitė lankosi Vilijampolės socialinės globos namuose

Prokurorams pateikta nauja vaiko žūties versija

Kalbėdamas apie 11-mečio žūties priežastis, P.Aukštikalnis sakė, jog dabar vyksta tyrimas, kodėl buvo neuždarytas langas, kas atsuko varžtus.

Įtariamieji gali būti ir darbuotojai ar net buvę darbuotojai, – teigia P.Aukštikalnis.

Penktadienį prokuratūrai pateikta nauja versija, pagal kurią, kaip užsimena P.Aukštikalnis, mažėja žmogiškasis faktorius ir plečiasi įtariamųjų ratas.

„Įtariamieji gali būti ir darbuotojai ar net buvę darbuotojai“, – teigia P.Aukštikalnis.

Viena darbuotojų teigė, jog svarbu pabrėžti, kad šioje įstaigoje gyvena psichinę negalią turintys žmonės. Todėl kartais  net ir mažiausias trukdis gali sukelti autoagresiją.

Darbuotojams kartais tenka patirti šių namų gyventojų smurtą, vieną kartą toks protrūkis buvo itin sunkus, sužalotas darbuotojas buvo be sąmonės. „Mūsų žmonės dirba sunkiai, sudėtingai ir iš širdies. Bet koks darbuotojų pasikeitimas tik sunkina sąlygas, nes vaikams tai labai sudėtinga. Tai lyg netekti šeimos nario“, – teigė vienas globos namų darbuotojų.

Spaudos konferencijos pabaigoje kilo konfliktas

Pabaigoje direktorius padėkojo darbuotojams, po šių žodžių jau nebe pirmą kartą nuskambėjo aplodismentai. 

Į spaudos konferenciją atvyko ir L.Mišeikis, žiniasklaidai jis teigė, kad globos namų darbuotojai jaučia psichologinį smurtą, verčiami meluoti. Kai L.Mišeikis buvo paklaustas, kodėl taip teigė, kilo konfliktas.

Su L.Mišeikiu apsižodžiavo direktoriaus pavaduotojas P.Aukštikalnis, kuris, apimtas emocijų, pareiškė, kad nenori kalbėtis su potencialiu įtariamuoju.

L.Mišeikis atkirto, jog jam kaip žmogui gaila direktoriaus, tačiau jis mano, kad ši aplinka nėra saugi vaikams. Aistros įsisiūbavo tiek, jog buvo netoli muštynių, tačiau galiausiai konflikto dalyvius pavyko nuraminti ir išsiskirstyti taikiai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius